MINISTRASTVU OBRAZOVANJA I SPORTA

uspješno

17.094 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 20.000 potpisa.

19.01.2018

Dodatno očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja zaprimljeno 19.01:

(...) za slikovnicu „Moja dugina obitelj“ Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije izdalo pozitivno mišljenje temeljem kojega bi  (...) navedena slikovnica mogla biti korištena u odgojno-obrazovnim ustanovama RH. (...) kao što je u očitovanju rečeno, navedena slikovnica ne može biti promovirana po odgojno obrazovnim ustanovama.

18.01.2018.

Potpora tiskanju LGBT slikovnice u Hrvatskoj dio je francuske državne politike

17.01.2018

Odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja: Upit za očitovanje o kriterijima evaluacije i korištenja obrazovnih materijala u odgojno-obrazovnim ustanovama u RH:

"S obzirom na sve gore navedeno, ali i na temelju sadržaja Vašeg podneska u kojem ste naveli da se civilna udruga "Dugine obitelji" najavila izdavanje svoje prve slikovnice, naslova "Moja dugina obitelj", i da istu namjeru distribuirati svim zainteresiranim odgojno-obrazovnim djelatnicima te odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj, napominjem da navedenoj udruzi Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije izdalo pozitivno mišljenje za korištenje navedene slikovnice unutar odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj, u sklopu nastavnoga i/ili drugih oblika odgojno-obrazovnog procesa, te stoga ista ne može biti promovirana po navedenim odgojno-obrazovnim-ustanovama.

Također, napominjem, sukladno odredbama članka 59. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, u školskim ustanovama je zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje prozivoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja te nacionalnim i predmetnim kurikulumom, odnosno s važećim nastavnim planovima i programima.

13. 01. 2018.

Čime se bavi Francusko veleposlanstvo u Zagrebu: LGBT slikovnica financirana njihovim sredstvima, sudjeluju i u predstavljanju

11.01.2018.

Prof. dr. sc. Marušić o slikovnici ‘duginih obitelji’: Rodna teorija ne može biti predmet školskoga gradiva

Može li u vrtiće priča o djeci u istospolnim obiteljima?

(Ovakav ministričin pristup u obrazovni sustav uvodi totalnu anarhiju i otvara vrata zlouporabi obrazovanja sa svrhom manipuliranja odgojem djece u njihovoj najosjetljivijoj dobi.)

----

Sredinom tjedna u medijima se pojavila vijest kako će Hrvatska sredinom siječnja dobiti prvu slikovnicu za djecu koja promovira homoseksualni način života i posvajanje djece od strane LGBT parova. Slikovnica će govoriti o “istospolnim obiteljima”, a zvat će se  “Moja dugina obitelj”.

Slikovnica je djelomično tiskana o trošku članova Udruge, dok je Francusko veleposlanstvo u Zagrebu pokrilo troškove tiska i honorara. U pripremi slikovnice sudjelovali su koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović, Maja Škvorc, Ivo Šegota i Borna Žeželj. Slikovnica će službeno biti predstavljena 18. siječnja, a u planu su i prijevodi na engleski, njemački, francuski i talijanski jezik. Iz Udruge su poručili kako su već dobili upite „pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika te ustanova i organizacija koje žele svoj primjerak slikovnice“ te kako će prvih 500 primjeraka slikovnice podijeliti školama i vrtićima koji su već izrazili želju za slikovnicom. „Najviše ih je iz Zagreba, ali ima ih i iz drugih dijelova Hrvatske“.

Slikovnica “Moja dugina obitelj” nije prošla nikakvu procjenu nadležnih i stručnih tijela unutar obrazovnog sustava u RH te se postavlja pitanje na temelju:

• kojih kriterija organizacije civilnog društva mogu surađivati sa školama i odgojno obrazovnim ustanovama, uključujući i dostavu  publikacija za korištenje u nastavi i radu s djecom i mladima?
  • kojih zakonskih odredbi se odgojno-obrazovni djelatnici državnih odgojnih ustanova mogu samoinicijativno služiti materijalima institucija civilnog društva koje nisu prošle procjenu nadležnih i stručnih tijela, kao što su Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje?

Ustav RH štiti pravo roditelja na odgoj svoje djece:  „Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.“  (čl. 64.)

Roditelji i škola bi zajedno trebali djelovati na odgoju i izobrazbi djece. To zajedničko djelovanje je i predviđeno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Upravo zbog toga je neophodno da Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa školama i vrtićima čiji su djelatnici zatražili dostavu slikovnice o tome obavijeste roditelje djece koja te ustanove pohađaju o mogućem korištenju nestručnog i neevaluiranog materijala, kao i materijala koji promiču homoseksualni stil života i posvajanje djece od strane LGBT parova, koje u Hrvatskoj nije dopušteno.

Ulazak neodobrenih obrazovnih materijala koje nisu prošle procjenu Ministarstva znanosti i obrazovanja imat će dalekosežne negativne posljedice za odgoj djece. Zatražite od Ministarstva jasne kriterije na temelju kojih se odlučuje o edukativnim materijalima u školama i upotrijebite roditeljsko pravo na slobodu o odlučivanju o odgoju djece, zajamčenu Ustavom!

IZVORI:

Udruga Dugine obitelji školama i vrtićima planira dijeliti slikovnicu koja promovira posvajanje djece od strane LGBT parova

Otvoreno pismo ministrici Divjak o slikovnici „Moja dugina obitelj“

Photo: snimak zaslona

Sada potpišite peticiju!

CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Upit za očitovanje o kriterijima evaluacije i korištenja obrazovnih materijala u odgojno obrazovnim ustanovama RH

Poštovana ministrice Divjak,

Iz udruge „Dugine obitelji“, izdavača slikovnice „Moja dugina obitelj” koja promovira homoseksualni način života i posvajanje djece od strane LGBT parova, poručili su kako su zaprimili upite „pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika te ustanova i organizacija koje žele svoj primjerak slikovnice“.

U hrvatskom obrazovanju, koje bi trebalo težiti izvrsnosti i profesionalnosti, privatne inicijative prosvjetnih djelatnika koje nemaju suglasnost roditelja i nadležnih institucija su nedopustive.

Stoga od Vas tražim očitovanje o:

•  jasnim kriterijima na temelju kojih organizacije civilnog društva mogu surađivati sa školama i odgojno obrazovnim ustanovama, uključujući i dostavu  publikacija) za korištenje u nastavi i radu s djecom i mladima
  • zakonskim odredbama na temelju kojih odgojno-obrazovni djelatnici te državne ustanove koje rade s djecom mogu samoinicijativno zatražiti materijale institucija civilnog društva koje nisu prošle evaluaciju nadležnih i stručnih tijela, kao što su Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje?

Roditelji i škola bi zajedno trebali djelovati na odgoju i izobrazbi djece. To zajedničko djelovanje je i predviđeno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. A podsjećamo Vas i na Ustav RH koji u čl. 64. koji štiti pravo roditelja na odgoj svoje djece:  „Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.“ Zbog toga je neophodno da Ministarstvo u suradnji sa školama i vrtićima čiji su djelatnici samoinicijativno zatražili dostavu slikovnice obavijestite roditelje ili zakonske skrbnike djece koji te vrtiće/škole pohađaju o mogućem korištenju nestručnog i neevaluiranog materijala, kao i materijala koji promiču homoseksualni stil života i posvajanje djece od strane LGBT parova, koje u Hrvatskoj nije dopušteno.

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

17.094 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 20.000 potpisa.