Sérül a lelkiismereti szabadság Norvégiában

Védjük meg az orvost, akinek sérült a lelkiismereti szabadsághoz való joga!

0200 000
  117 468

117 468 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 200 000 aláírást.

Sérül a lelkiismereti szabadság Norvégiában

Nehéz elhinni, hogy Norvégiában, ahol annyi szó esik a toleranciáról és az emberi jogokról, bizonyos alapvető szabadságjogokat mégsem tartanak tiszteletben. Nem biztosítják mindenki részére például az ember méltóságából fakadó lelkiismereti szabadságot, amely garantálása egy jogállamban természetes kellene, hogy legyen.

E jog sérülésére élő példa annak a Norvégiában élő és dolgozó lengyel orvosnak az esete, aki azért vesztette el munkáját, mert a lelkiismeretére hallgatott.

A 23 év tapasztalattal rendelkező dr. Katarzyna Jachimowiczet négy év munkaviszony után bocsátották el Sauherad település családklinikájáról. A doktornő alkalmazását megelőzően írásban jelezte munkáltatói felé, hogy lelkiismereti okok miatt nem helyez föl méhen belüli spirált. A spirál megakadályozza a már megfogant embrió beágyazódását a méhbe, véget vetve ezzel a már létrejött életnek, ezért állt fenn a lelkiismereti ok. A klinikával kötött szerződéséhez tehát egy nyilatkozatot csatoltak, ami leszögezte: a doktornő nem köteles elvégezni ezt az abortív jellegű beavatkozást.

2015. január 1-jén egy olyan törvényt fogadtak el az országban, amely megtiltotta a háziorvosoknak, hogy nemet mondjanak a lelkiismeretükbe ütköző beavatkozások elvégzésére. (Az egyetlen kivétel a szabály alól a megfelelő képességek hiánya volt.)

E szabályozás nincsen tekintettel az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. cikkében is lefektetett alapvető emberi jogra, a lelkiismereti szabadságra, valamint az Európa Tanács 1763/2010-es határozatára sem, amely arra kéri az Európa Tanács tagállamait, dolgozzanak ki átfogó és egyértelmű szabályozást arról, miként érvényesíthető a lelkiismereti okokra alapozott ellenvélemény az orvosi és egészségügyi ellátások területén. A határozat kimondja: „Egyetlen személy, kórház vagy intézmény sem kényszeríthető, tartható felelősnek vagy diszkriminálható hátrányosan azért, mert visszautasítja abortusz végrehajtását, annak elősegítését, művi vetélés vagy eutanázia elvégzését, vagy bármilyen olyan tevékenység végrehajtását, amely egy emberi magzat vagy embrió halálát okozza, függetlenül az októl.”

Mivel dr. Jachimowicz a szabályozás életbelépte után nem hagyta ott önként munkahelyét, 2015 decemberében felmondott neki az önkormányzati fenntartású kórház a lelkiismereti kitétel miatt. Fél évre rá a doktornő bírósághoz fordult az alapjogokba ütköző elbocsátásával kapcsolatban.

Ahogy elmondta a CitizenGO lengyel munkatársának: "Abban bízom, ha megnyerem a pert, a szabályozás is változni fog!"

Aggasztó, hogy abban az országban, ahol a tömeggyilkos jogaira és igényeire odafigyelnek (a 77 embert lemészárló Breivik luxuscellát kapott, a börtönben egyetemi szinten tanulhat politológiát, és 11 millió forintnak megfelelő kártérítést ítéltek meg neki emberi jogainak megsértése miatt), az életpárti és/vagy keresztény meggyőződést valló személyek jogainak védelmét figyelmen kívül hagyja az állam! (Lásd mostani példánkat vagy a Bodnariu család esetét.)

Tiltakozunk dr. Katarzyna Jachimowicz elbocsátása, és a lelkiismerti szabadság emberi jogokba ütköző korlátozása ellen! Kérem, csatlakozzon Ön is a norvég egészségügyi miniszternek írt levelünkhöz!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Írja alá most

A CitizenGo védi a személyes adatokat és a jövőben tájékoztat erről és további kampányairól.

Tiltakozunk a lelkiismereti szabadság korlátozása ellen

A norvég egészségügyi miniszter, Bent Hoie részére

Tisztelt Miniszter Úr!

Tiltakozom dr. Katarzyna Jachimowicz elbocsátása ellen, melyre azért került sor, mert élt a minden embert megillető lelkiismereti jogával.

Tekintettel arra, hogy a lelkiismereti szabadság az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az EU Alapjogi Chartája alapján lefektetett alapvető emberi jog, melynek korlátozása ellentétes mind e dokumentumokkal, mind az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával is, aggodalmunkat fejezzük ki, mivel Norvégiában az orvosok lelkiismereti szabadságának korlátozásával nem tartják tiszteletben a lefektetett alapelveket.

Az érvényben lévő szabályozás, illetve Jachimowicz doktornő elbocsátása emberi jogokat sért és diszkriminálja a lelkiismeretükre hivatkozó orvosokat.

Kérem állítsák vissza a lelkiismereti záradék érvényesíthetőségét minden orvos részére, és vegyék vissza dr. Katarzyna Jachimowiczot munkahelyére!

Jachimowicz doktornő az első orvos Norvégia történelmében, aki a lelkiismereti záradék miatt fordult bírósághoz. Szolidaritásom fejezem ki vele, és bízom benne, hogy bátor kiállásával példát mutat másoknak is arra, hogy ne féljenek a lelkiismeretükre hallgatni!

Üdvözlettel:
[az Ön neve]