Petíció a meddőség okait feltáró vizsgálatokért és a feltárt okok gyógyításáért

Támogassa a Kormány a meddőség okainak alapos kivizsgálását és azok valódi gyógyítását!

010 000
  5 283

5 283 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 10 000 aláírást.

Petíció a meddőség okait feltáró vizsgálatokért és a feltárt okok gyógyításáért

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán 2017. augusztus 30-án hivatalosan bejelentette, hogy kibővítik a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is. A társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram kibővítéséről szóló rendelet október 1-jén lép hatályba.

Köztudott, hogy ma Magyarországon minden ötödik-hatodik szülőképes korú pár meddőséggel küzd. Számos meddőséggel küzdő pár veszi igénybe a TB által támogatott lombikeljárást. Sok más házaspár azonban egészségügyi és/vagy etikai szempontból úgy érzi, hogy nem tudja, nem akarja felvállalni az említett eljárást a következők miatt:

Egészségügyi szempontok:

A meddőség nem betegség, hanem egy (vagy több) kóros állapot tünete. A lombikeljárás azonban nem kezeli a terméketlenség kiváltó okát, hanem annak megkerülésével próbálja elérni a várandósságot.

- A lombikeljárás kóros szövődményeket okozhat az anya szervezetében.

- Gyermekkel kapcsolatos kockázatok is fennállnak: A lombikmódszerrel fogant gyermekeknél kétszer valószínűbb az újszülött halálozások valószínűségenégyszer nagyobb a halvaszületés valószínűsége és kétszer nagyobb a koraszülés kockázata.

Etikai szempontok:

- A lombikmódszer számos emberi életet követel, ugyanis a megfogant embriók 60-95%-a már a fejlődés első szakaszában életét veszti.

- Annak valószínűsége, hogy az in vitro módszerrel egy nő egyetlen megtermékenyített petesejttel várandós lesz, kevesebb, mint 5%. Ez az oka annak, hogy az eljárás során számos embriót „produkálnak”.

- A megtermékenyített petesejteknek csak egy részét – az aktuális magyar törvények szerint legfeljebb 3-at – ültetnek vissza az anyaméhbe, így maradhatnak „fölösleges” (surplus) embriók is.

- A megfogant, de be nem ültetett embriókat jellemzően lefagyasztják, ők számos esetben sosem kapnak esélyt az életre.

- Nem létezik olyan lombikmódszer, amely biztonságos lenne minden egyes, az eljárás során megfogant élet számára.

Czeizel Endre genetikusprofesszor egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy „a meddőség okai felderíthetők és nagyrészt eredményesen kezelhetők, így a lombikprogram a legvégső esetben jöhet csak szóba. Hazánkban viszont nem egyszer alapos kivizsgálás nélkül, „futószalagon” küldik a pácienseket lombikkezelésre”.

Való igaz, sokan tapasztaltuk, tapasztaljuk ezt, hogy az orvosok (nőgyógyászok, andrológusok, urológusok) zöme a meddőségi kivizsgálás helyett inkább az „egyszerűbb” utat választja, vagyis rögtön a lombikkezelést javasolja a pácienseinek. Felmerül bennünk az aggodalom, hogy az október 1-jével életbe lépő határozat még inkább erősíteni fogja ezt a tendenciát.

Amellett, hogy értékeljük a Kormány igyekezetét, hogy segíteni szeretné a meddőséggel küzdő párokat, aggodalmunkat fejezzük ki a fent említett rendelettel kapcsolatban. Tudniillik a lombikmódszer a terméketlenséget kiváltó okot nem kezeli, hanem megkerüli azt. A meddőséggel küzdő házaspárokat nem gyógyítja, így nem jelent tényleges megoldást számukra.

Petíciónkban arra kérjük a Kormányt, hogy szenteljen figyelmet azoknak a meddőséggel küzdő házaspároknak is, akik egészségügyi és/vagy erkölcsi megfontolásból nem vállalják a lombikkezeléseket. Kérjük, hogy Magyarország Kormánya segítse ezeket a párokat, illetve valamennyi gyógyulni vágyó párt oly módon, hogy az alapos meddőségi kivizsgálások és a meddőségi problémák kezeltetése, vagyis a helyreállító orvoslás elérhető és ajánlott legyen az érintettek számára a magyar állami egészségbiztosítás keretein belül.

Kérjük, csatlakozzon Ön is a petíciókhoz, majd küldje tovább ismerőseinek, hogy minél többen összefoghassunk az ügyben!

A részletes állásfoglalás az említett adatok hivatkozási helyeivel ITT található.

Kép forrása

Írja alá most

Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

Tisztelt Balog Zoltán Miniszter Úr!
Tisztelt Novák Katalin Államtitkár Asszony!
Tisztelt Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán Államtitkár Úr!

Jelen levelemmel csatlakozom az alábbi petícióhoz, amelyben arra kérjük a Kormányt hogy szenteljen figyelmet azoknak a meddőséggel küzdő házaspároknak is, akik egészségügyi és/vagy erkölcsi megfontolásból nem vállalják a lombikkezeléseket. Kérjük, hogy Magyarország Kormánya segítse ezeket a párokat, illetve valamennyi gyógyulni vágyó párt oly módon, hogy az alapos meddőségi kivizsgálások és a meddőségi problémák kezeltetése, vagyis a helyreállító orvoslás elérhető és ajánlott legyen az érintettek számára a magyar állami egészségbiztosítás keretein belül.

PETÍCIÓ

Köszönjük, ha meghallgatják kérésünket.

Üdvözlettel:
[az Ön neve]