ŻĄDAMY USTAWY O LUDOBÓJSTWIE POLSKIEJ LUDNOŚCI NA KRESACH WSCHODNICH II RP, DOKONANYM PRZEZ UKRAIŃSKICH SZOWINISTÓW Z OUN-UPA

Adresat/Adresaci petycji: Marszałek Sejmu RP - Pan Marek Kuchciński

3.525 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 5.000 podpisów.

Zwracamy się do wszystkich Rodaków w Polsce i za granicami naszego Kraju o podpisywanie petycji skierowanej do Sejmu RP w sprawie żądania uchwalenia Ustawy o Ludobójstwie Polaków na Kresach Wschodnich dokonanego przez ukraińskich szowinistów. W obliczu wszechobecnego zakłamywania historii ze strony ukraińskich władz, nieprzyznawania się do dokonanych zbrodni, zrzucania winy za ludobójstwo na Polaków, upamiętniania naszych oprawców i bardzo dobrze funkcjonujący banderyzm na terenie Ukrainy, żądamy USTAWY która zastopuje chore zapędy Ukraińców odnośnie fałszowania historii.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
CitizenGo będzie chronić Twoją prywatność oraz informować Cię o tej oraz innych kampaniach.

Adresat/Adresaci petycji: Marszałek Sejmu RP - Pan Marek Kuchciński

Szanowny Panie Marszałku,

Domagamy się, aby Sejm Rzeczypospolitej Polskiej uchwalił Ustawę o Ludobójstwie Polaków  na Kresach Wschodnich II RP, dokonanego w latach 1939-1947 przez Organizację Ukraińskich Nacjonalistów i tzw. ‘”Ukraińską Powstańczą Armię”.

Przypominamy, że ukraińskie  ludobójstwo na ludności polskiej miało miejsce w latach 1939 do 1947 i pochłonęło ok. 250 tysięcy bezbronnych kobiet, dzieci i starców zamordowanych w bestialski sposób.

Żądamy ustawy sejmowej w której powinny znajdować się ważne dla Polaków zapisy:

a.      Potępienia dokonanego na Polakach ludobójstwa w latach 1939 do 1947,

b.      Nieprzedawnienia zbrodni ludobójstwa,

c.     Ukarania żyjących zbrodniarzy,

d.   Potępienia i karania za  KŁAMSTWO WOŁYŃSKIE tak samo jak za KŁAMSTWO OŚWIĘCIMSKIE,

e.      Zakazania i ścigania za propagowanie symboli banderowskich na terenie Rzeczypospolitej Polskiej,

f.       Likwidacji wszystkich nielegalnie postawionych (bez zezwolenia) pomników banderowskich.

g. Przekształcenia uchwały o Narodowym Dniu Pamięci Polskich Ofiar ludobójstwa dokonanego przez OUN-UPA w USTAWĘ.

Domagamy się od Sejmu RP USTAWY będącej aktem prawnym, na mocy którego zbrodnia ludobójstwa nie podlega przedawnieniu, a jej negowanie oraz heroizowanie jej sprawców traktowane jest jako przestępstwo.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

3.525 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 5.000 podpisów.