#WeAreN2016: Podporte globálnu výzvu na ochranu prenasledovaných kresťanov. Váš podpis osobne predložíme OSN.

Petícia adresovaná OSN

189.035 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 200.000 podpisov.

Aktualizované (11.6.2016)

Generálnemu tajomníkovi OSN, Ban Ki-Moonovi sme odovzdali petíciu s podpismi ľudí celého sveta, kde žiadame o okamžité zastavenie genocídy kresťanov a ďalších menšín na Strednom východe.

Počas blížiaceho sa kongresu #WeAreN2016 ( "My všetci sme Nazareni"), ktorý sa uskutoční v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku od 27. apríla do 30. apríla, 2016 predložíme OSN oficiálnu výzvu (Call to action) s požiadavkou ochrany kresťanov pred prenasledovaním ISIS a rešpektovania náboženskej slobody. (Nižšie je text výzvy v anglickom jazyku.)

Ako je uvedené vo výzve, v oblastiach, ktoré sú kontrolované tzv. "ISIS / Daesh" kresťanov vraždia, stínajú, bijú, ukrižovávajú, vydierajú, unášajú, mučia.

Kresťania sú obeťami hromadných popráv. Sú zotročovaní. Ženy a dievčatá boli vystavené rôznym formám sexuálneho násilia, ako je znásilnenie, nútené sobáše a obchodovania s ľuďmi. Náboženské a kultúrne pamiatky boli zdemolované. Celé dediny a mestá boli zničené. Kresťanom boli odopierané dodávky humanitárnej pomoci a ich domovy boli bombardované.

Len za posledné dva roky tzv. "ISIS / Daesh" zabil asi 5 000 jezidov. Ďalší boli mučení, alebo násilne donútení konvertovať na islam. V auguste 2014 viac ako 150 000 kresťanov utieklo pred útokmi ISIS z Mosulu, Qaraqosh a ďalších dedín na Ninivskej planine. Tieto systematické a koordinované útoky, veľkosť a intenzita týchto trestných činov sú dôkazom, že pri prenasledovaní kresťanov, jezidov a ďalších náboženských menšín na Strednom východe došlo ku genocíde.

Pripojte sa k tejto výzve, ktorá žiada, aby OSN nasledovalo príklad Európskeho parlamentu a Kongresu USA a uznalo, že konanie ISIS je genocídou, a aby podniklo okamžité kroky na dodržiavanie náboženskej slobody na Strednom východe a na celom svete.

Podpisy budú prezentované v OSN v piatok 29. apríla, kde bude CitizenGO organizovať sprievodné podujatie spolu s delegáciou Apoštolskej stolice pri OSN.

CALL TO ACTION

To stop the genocide against Christians and other religious minorities and advance religious freedom worldwide

This Call to Action is to be endorsed by civil society organizations and citizens from around the world and presented at the United Nations Headquarters on April 29th, 2016.

Having regard to:

• The Universal Declaration of Human Rights of 1948.

• The United Nations Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide of 9 December 1948.

• The UN Declaration on the Elimination of All Forms of Intolerance and of Discrimination based on Religion and Belief of 1981.

• The UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment of 1984.

• The UN Security Council Resolution 1325 (year 2000)

• The Rome Statute of the International Criminal Court, in particular Articles 5 to 8 thereof (2002).

• The Analysis Framework by the Office of the UN Special Adviser on the Prevention of Genocide (OSAPG), 2009.

• The UN Security Council Resolution 1888 (2009) on sexual violence in situations of armed conflict.

• The Rabat Plan of Action on the prohibition of advocacy of national, racial or religious hatred that constitutes incitement to discrimination, hostility or violence. Conclusions and recommendations emanating from the four regional expert workshops organized by OHCHR, in 2011, and adopted by experts in Rabat, Morocco on 5 October 2012.

• The  “Declaration of Commitment to End Sexual Violence in Conflict” endorsed by 122 Member States (Sept. 2013).

• The Statement of the UN High Commissioner for Human Rights, Navi Pillay, of 25 August 2014 on “Iraqi civilians suffering “horrific” widespread and systematic persecution‟.

• The statement of 12 August 2014 by the Special Adviser of the UN Secretary-General on the Prevention of Genocide and the Special Adviser of the UN Secretary-General on the Responsibility to Protect on the situation in Iraq.

• Resolution S-22/1 adopted by the UN Human Rights Council on „The human rights situation in Iraq in the light of abuses committed by the so-called Islamic State in Iraq and the Levant and associated groups‟, of 3 September 2014.

• The International Protocol on the Documentation and Investigation of Sexual Violence in Conflict (2014). UK Foreign & Commonwealth Office.

• The UN Security Council Resolution 2254 (2015), endorsing a road map for the peace process in Syria and setting a timetable for talks.

• The Joint Statement on "Supporting the Human Rights of Christians and Other Communities, particularly in the Middle East" at the 28th Session of the Human Rights Council (Geneva, 13 March 2015).

• Report of the Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights on the human rights situation in Iraq in the light of abuses committed by the so-called Islamic State in Iraq and the Levant and associated groups, of 27 March 2015, in particular paragraph 16 thereof on ”Violations Perpetrated by ISIL – Attacks against religious and ethnic groups”.

• UN Security Council’s meeting in NY on March 27 2015 on “The victims of attacks and abuses on ethnic or religious grounds in the Middle East”.

• The European Parliament Resolution of 30 April 2015 on the persecution of Christians around the world, in relation to the killing of students in Kenya by terror group Al-Shabaab (2015/2661(RSP)), C.

• The UN Secretary-General’s Report on Sexual Violence in Conflict of 23 March 2015 (S/2015/203)

• The Report of the Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic, presented in the Human Rights Council on 13 August 2015, in particular paragraphs 165 to 173 thereof.

• The Paris Action Plan presented during the September 8th, 2015 International Conference on the Victims of Ethnic and Religious Violence in the Middle East.

• The UN Security Council Resolution 2242 (Oct. 2015) regarding the protection of girls and women in armed conflicts.

• The statement of 13 October 2015 by the Special Adviser of the UN Secretary-General on the Prevention of Genocide and the Special Adviser of the UN Secretary-General on the Responsibility to Protect on the escalation of incitement to violence in Syria on religious grounds.

• The UN Security Council Resolution 2249 (November, 20th 2015) condemning recent terrorists attacks by ISIS.

• The Marrakesh Declaration on the Rights of Religious Minorities in Predominantly Muslim Majority Communities (25th-27th January 2016).

• The Parliamentary Assembly of the Council of Europe Resolution "Foreign Fighters in Syria and Iraq” on January 27th, 2016. ISIS “has perpetrated acts of genocide and other serious crimes punishable under international law.”

• The European Parliament resolution on the systematic mass murder of religious minorities by the so-called ‘ISIS/Daesh’ (2016/2529(RSP)).

• The authoritative, 300-page Report submitted to the Secretary of State John Kerry by the Knights of Columbus and In Defense of Christians that documents over a thousand instances of ISIS's deliberately massacring, killing, torturing, enslaving, kidnapping, or raping Christians and other religious groups in Syria, Iraq and Libya.

Considering that:

·  The Universal Declaration of Human Rights (Art. 18) states that everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief, and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief in teaching, practice, worship and observance.

·  The number of Christians killed every year is more than 150,000. In just a few years, the number of Christians in Syria has dropped from 1.25 million to 500,000, and in Iraq from 1.4 million to under 275,000. Since its earliest days, Christianity has been present in these regions, but today, in some cities the number of Christians dropped by 80% or more, and in others there may not be one Christian left.

·  Christians account for 80% of persecuted minorities. Together with Yazidis and other vulnerable minorities they are victims of the deliberate infliction of life conditions that are calculated to bring about their physical destruction by the so-called “ISIS/Daesh”: They are being murdered, beheaded, crucified, beaten, extorted, abducted, and tortured. They have been victims of summary executions. They have been enslaved. Children have been forcibly transferred to other groups and forcibly recruited. Women and girls in particular have been subjected to other forms of sexual violence such as rape, forced marriages, and human trafficking. Churches and religious and cultural sites have been vandalized. Christian towns, villages, and districts have been devastated. Christians have suffered the interruption of humanitarian aid supplies and the bombardment of their homes and places of residence.

·  In just the past two years an estimated 5,000 Yazidis have been killed by the so-called “ISIS/Daesh”, while many others have been tortured or forcibly converted to Islam. At least 2,000 Yazidi women have been enslaved and made victims of forced marriages and trafficking. Girls as young as six have been raped, and Yazidi children have been forcibly recruited as soldiers. There is clear evidence of mass graves of Yazidi people abducted by the Daesh.

·  In August 2014 more than 150,000 Christians fled the advance Daesh over Mosul, Qaraqosh, and other villages in the Nineveh Plains. These Christians were robbed of all their belongings, and to date they remain displaced and in precarious conditions in northern Iraq. Those who were unable to flee from Mosul and the Nineveh Plains were captured. Non-Muslim women and children were enslaved, some were sold, and others were brutally killed on film by the perpetrators. In February 2015, more than 220 Assyrian Christians were kidnapped. To date, only a few have been released, while the fate of the others remains unknown.

·  Nigerian Christians are also suffering outright persecution at the hands of Boko Haram and other extremist groups. According to the 2016 World Watch List by Open Doors, the killing of Christians in northern Nigeria has increased by 62% in just one year. In 2015, there were 4,028 killings and 198 church attacks that Open Doors was able to record. The figures recorded for the previous year were 2,484 killings and 108 church attacks.

·  The use of rape and other forms of sexual violence in armed conflicts is one of the greatest, most persistent, and most neglected injustices. This form of violence inflicts unimaginable suffering, and it is designed to destroy individuals, families, and communities. Sexual violence not only affects hundreds of thousands of women and girls, but it also affects and victimizes men and boys. In addition to the extreme physical and psychological trauma suffered by the survivors and witnesses, sexual violence may engender and aggravate ethnic, sectarian, and other divisions in communities. This engrains conflict and instability and undermines peace-building and stabilization efforts. Despite all that the UN, other multilateral organizations, and civil society groups have done to halt this tragedy, those who commit these crimes, and their superiors who condone them, have gone unpunished for too long.

·  The systematic pattern of coordinated attacks, the magnitude and intensity of the crimes, and the resulting disappearance of Christian communities from Syria and Iraq go to show that the persecution of Christians, Yazidis, and other religious minorities in Syria and Iraq has reached the threshold of genocide and should be recognized as such.

·  Several reports by UN bodies, including the Special Adviser of the UN Secretary-General on the Prevention of Genocide, the Special Adviser of the UN Secretary-General on the Responsibility to Protect, and the Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, have stated that acts committed by the so-called “ISIS/Daesh” may amount to war crimes, crimes against humanity, and genocide.

·  The European Parliament, the Parliamentary Assembly of the Council of Europe, the United States Congress (by unanimous vote of 393 members in favor and 0 against), the US Secretary of State, Pope Francis, and Christian leaders from a broad array of faith traditions have called ISIS/ Daesh’s actions against Christians and other religious minorities genocide.

Podpísať petíciu teraz!

CitizenGO bude chrániť vaše súkromie a bude vás priebežne informovať o tejto kampani a podobných iniciatívach.

Rešpektujte náboženskú slobodu a uznajte genocídu prenasledovaných kresťanov

Vyzývame orgány OSN a členské štáty, aby prijali nasledovné okamžité opatrenia:

1. Žiadame Bezpečnostnú radu OSN, aby uznala, že činy spáchané tzv. ISIS/Dá’iš proti kresťanom a iným náboženským menšinám sú genocídov.

2. Žiadame OSN, aby aktivovala mechanizmy na ochranu menšín pred prenasledovaním a potrestala vinníkov (tak ako je stanovené v Dohovore o genocíde).
• Naliehavo žiadame členov Bezpečnostnej rady OSN, aby podporili odporúčania, ktoré dala Rady bezpečnosti Medzinárodnému trestnému súdu, aby vyšetrili zločiny, ktoré v Iraku a Sýrii spáchal tzv. ISIS/Dá’iš na kresťanoch, jezídoch a ďalších náboženských a etnických menšinách.
• Žiadame medzinárodné spoločenstvo, aby zabezpečili právo na návrat utečencov a vysídlencov s maximálnymi zárukami, a aby v súlade s medzinárodným právom poskytlo ochranu a pomoc, vrátane vojenskej ochrany a pomoci, všetkým tým, ktorí sú terčom tzv. ISIS/Dá’iš a iných teroristických organizácií.
• Žiadame OSN, aby pre milióny utečencov zo Sýrie a Iraku vytvorili dočasné bezpečné útočiská chránené jednotkami s mandátom OSN.
• Žiadame, aby OSN zabezpčilo, aby sa zástupcovia nominovaní náboženskými menšinami zúčastnovali na všetkých mierových rokovaniach v rámci regiónu, aby sa tak podieľali na politických riešeniach a tiež na rekonštrukcii a bezbečnosti svojej vlasti.
• Žiadame, aby OSN vytvorilo medzinárodný fond finančnej pomoci rodinám obetí genocídy.
• Žiadame OSN, aby podporovalo opatrenia na obnovenie rodinných väzieb pre vysídlené osoby, s cieľom uľahčiť im dobrovoľný návrat a zlúčenie rodiny, najmä v prípade odlúčených detí.
3. Žiadame OSN, aby pripravilo konkrétny akčný plán na záchranu unesených a zotročených kresťanských a jezídskych žien a dievčat, ktorý:
• zabezpečí, aby prevencia sexuálneho násilia patrila medzi priority v riešení konfliktu, a aby bola adekvátne financovaná v rámci prvej fázy, ale aj počas všetkých ďalších reakcií na konflikt a humitárnu krízu.
• zaistí lepšiu, včasnejšiu a kompexnejšiu pomoc a starostlivosť (vrátane zdravotnej a psychosociálnej starostlivosti) na riešenie dlhodobých následkov sexuálneho násilia v rámci konfliktu pre ženy, mužov, detské obete, a ich rodiny, vrátane detí narodených v dôsledku sexuálneho násilia.
• zabezpečí, aby všetky mierové, bezpečnostné a mediačné procesy explicitne uznali, že je potrebné predchádzať zločinom sexuálneho násilia v konflikte, reagovať na nane a znižovať ich počet a aby tieto trestné činy vylúčili z ustanovení o amnestii.

4. Žiadame, aby Valné zhromaždenie OSN odporúčalo všetkým krajínám, aby zaviedli univerzálny Deň náboženskej slobody. Navrhujeme, aby sa tento deň slávil na výročie dňa, kedy Valné zhromaždenie prijalo Deklaráciu o odstránení všetkých foriem neznášanlivosti a diskriminácie na základe náboženstva alebo viery, a to 25. novembra 1981.

S pozdravom,
[Vaše meno]

Podpísať petíciu teraz!

189.035 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 200.000 podpisov.