Üzenet a FIFÁ-nak: A foci sport, nem politika! Az LMBT-jelképek se legyenek kivételek.

Petíció

111,601 people have signed. Help us reach 200,000 signatures.

Nemzetközi labdarúgó mérkőzéseken egyre több esetben írják elő az LMBT-jelkép feltüntetését a játékosok felszerelésén. Előfordult, hogy arra kötelezték a focistákat, hogy az LMBT-jelkép a mezükön, cipőfűzőjükön vagy stoplijukon jelenjen meg. Más együttesek a szögletzászlót díszítették LMBT-színekkel.

A leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transzgender (LMBT) jelkép nem a labdarúgó felszerelés része, és nem a focipálya tartozéka. Az LMBT-szivárvány egy politikai szimbólum. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) pedig kimondja, hogy: “A felszerelés nem tartalmazhat politikai, vallási vagy személyes szlogent, állítást vagy képet” (04.5). A FIFA felszerelésről szóló szabályozása hozzáteszi, hogy ez a tiltás magában foglal minden “politikai vagy ehhez hasonló jelképet” (8.3). A FIFA-nak érvényesítenie kell a saját szabályait!

Sokan nem értenek egyet az LMBT-szivárvány által képviselt célokkal. Azok a játékosok, akik megtagadják az LMBT-jelkép viselését egy nemzetközi vagy bajnoki mérkőzésen, zaklatásoknak vannak kitéve, ráadásul futballkarrierjük is veszélybe kerül. Amikor például egy keresztény női focista, Jaelene Hinkle 2017-ben az USA Nemzeti Női Csapatában játszott volna, rájött, hogy az amerikai csapat megköveteli a játékosoktól, hogy az "LMBTQ Pride Hónap"-ot hirdessék a mezeiken. Kötelező lett volna viselnie a szimbólumot, ezért elutasította, hogy játszon. Keresztényként ezt nem engedte volna meg a lelkiismerete.

Egy játékost sem szabadna politikai tesztnek alávetni, és politikai szimbólumok viselését számára előírni. A FIFA és az IFAB felelősséggel tartozik azért, hogy biztosítsa a játékosokat arról, hogy kizárólag a játékhoz való tehetségük, nem pedig politikai és vallási nézeteik alapján kerülnek megítélésre. Senki sem kötelezhető arra, hogy olyan politikai jelképet viseljen, amivel nem ért egyet.

Míg a FIFA szemet huny az LMBT-jelképek kötelező viselése előtt, más politikai szimbólumokkal szemben szabályait betartatva fellép:

• 2016-ban a FIFA pénzbírságot szabott ki az Írországi Labdarúgó Szövetségre azért, mert mezükön az 1916-os húsvéti lázadásra emlékeztek annak századik évfordulóján.
  • 2017-ben a FIFA figyelmeztette Argentínát, mivel a kapitány karszalagján szimbólumot viselt.
  • 2018-ban az Angol Labdarúgó Szövetség pénzbírságot szabott ki a Manchester City F.C. menedzserére, Pep Guardiolára, mivel megsértette a politikai szimbólumokat tiltó szabályt. Ő sárga szalagot viselt egy meccsen a katalán szeparatista politikai foglyokra emlékezve.

Legyen a FIFA következetes a politikai szimbólumok tekintetében, és ne tegyen kivétel az LMBT-lobbi színeivel kapcsolatban sem!

Kérjük, írja alá ezt a petíciót! Forduljunk együtt a FIFÁ-hoz és az IFAB-hoz. Érvényesítsék saját szabályaikat, és ne engedélyezzék, vagy tegyenek kötelezővé különböző politikai szimbólumok játékok során való megjelenését. Aláírását a FIFA elnökéhez, és az IFAB vezetőjéhez fogjuk eljuttatni.

Példák:

Dánia:

2017. június 6-án a a dániai Brøndbyvesterben tartott Németország-Dánia meccsen Julian Draxler (Németország) and Christian Eriksen (Dánia) csapatkapitányok LMBT-szivárványos karszalagot viseltek. A szögletet jelölő zászló is szivárványos volt.

2017. július 1-jén a dániai Søborgban tartott Anglia-Dánia meccsen a két csapatkapitány, Ellen White és Pernille Harder szintén így tettek.

Anglia:

Anglia női nemzeti csapata LMBT-szivárványos cipőfűzőket viselt a Bosnia-Hercegovinával játszott meccsen 2017. november 24-én. az Egyesült Királyságban, Walsallban.

Franciaország:

Az Egyesült Államok játékosai szivárványos mezt, a kapitány, Wil Trapp pedig LMBT-s karszalagot viselt az USA és Franciaország közt zajló mérkőzésen, 2018. június 9-én, a franciaországi Lyonban.

Írország:

A 2018. június 2-án Dublinban zajló, USA és Írország közti meccsen mindkét nemzeti férficsapat játékosai LMBT-szivárványos mezeket viseltek, az USA kapitánya, Wil Trapp pedig szivárványos karszalagot.

Norvégia:

2017 június 11-én a norvégiai Sandefjordban tartott Usa és Norvégia közti mérkőzésen mindkét csapatkapitány LMBT-karszalagot viselt, az amerikai játékosok pedig a mezeikkel is támogatták az LMBT-törekvéseket.

Svédország:

2017. június 8-án a svédországi Gothenburgban, a Svédország-USA mérkőzésen az amerikai játékosok szivárványos mezt viseltek, a kapitányuk, Carli Lloyd pedig szivárványos karszalagot.

Egyesült Államok:

Olyan sok példát kellene felsorolnunk, hogy helyhiány miatt nem kíséreljük meg. A példákat angolul itt megtalálja.

Részletes összefoglaló: https://www.letallplay.org/fifareport

This petition has been created by a citizen or association not affiliated with CitizenGO. CitizenGO is not responsible for its contents.

Sign this petition now!

Please select an option:
We process your information in according with our Privacy policy and Terms of use.By signing, you accept CitizenGO's Terms of Use and Privacy Policy and you agree to receive occasional emails about our campaigns. You can unsubscribe at any time.

Érvényesítsék a szabályaikat.

Az LMBT-szivárvány egy politikai szimbólum.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) kimondja, hogy: “A felszerelés nem tartalmazhat politikai, vallási vagy személyes szlogent, állítást vagy képet” (04.5). A FIFA felszerelésről szóló szabályozása hozzáteszi, hogy ez a tiltás magában foglal minden “politikai vagy ehhez hasonló jelképet” (8.3).

Kéréseink a FIFÁ-hoz:

1. Érvényesítse a saját szabályait. Utasítsa rendre azokat a csapatokat, amelyek politikai szimbólumokat - köztük az LMBT-jelképet - helyeznek el a felszerelésükön.

2. Tisztességes esélyeket biztosítsona játékosok számára. Senkit ne utasítson el politikai meggyőződése miatt.

3. Vizsgálják felül a labdarúgás játékszabályait, hogy a politikai szimbólumok fogalma kiterjedjen a szögletzászlókra, a teljes pályát érintő felszerelésre, és annak közvetlen környezetére is.

[Your Name]

Sign this petition now!

111,601 people have signed. Help us reach 200,000 signatures.