Ukinuti odluku o smanjenju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva - odluka narušava opstojnost udruga!

Peticija upućena: Vladi RH

821 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 1.000 potpisa.

*Odlukom Vlade o preraspodjeli sredstava unutar dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu ugrožava se ne samo mreža potpore već i djelovanje i opstanak brojnih organizacija koje pružaju direktne socijalne usluge najranjivijim skupinama u društvu. Predstavnici udruga civilnog društva (njih više od 435) 9. svibnja Vladi RH urudžbirali su Apel da sačuva hrvatski model podrške razvoju civilnog društva; apelirali su na Vladu da u strateškim odlukama povezanim s razvojem civilnog društva poštuje izgrađen model podrške i uspostavljene institucije Vladina ureda za udruge, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Savjeta za razvoj civilnog društva. Pozvali su Vladu da poštuje demokratske procedure parlamentarne rasprave, javnog dijaloga te argumentiranog oblikovanja i donošenja javnih politika i da ne donosi odluke koje su u suprotnosti s temeljnim načelima i dobrim praksama društvenog razvoja na razini EU i Vijeća Europe.

* Izvor: http://www.vecernji.hr/hrvatska/vise-od-435-predstavnika-udruga-jedan-po...

Odluka Vlade o preraspodjeli sredstava unutar dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu uništava opstojnost brojnih udruga, sustav civilnoga društva, pomoć i podršku brojnim korisnicima. U razvijenim demokratskim društvima udruge su partneri vladama u provedbi javnih politika, nositelji pozitivnih promjena i provoditelji izvaninstitucionalnih programa koji predstavljaju snažan doprinos u brojnim područjima društva, čiji korisnici zadovoljavaju svoje potrebe sukladno ljudskim pravima koja su im Ustavom zajamčena, a koje se ne mogu zadovoljiti samo državnim sektorom.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva daje podršku brojnim udrugama i predstavlja demokratski model podrške civilnom društvu. Zahvaljujući njoj brojne udruge uspjele su ostvariti institucionalnu stabilnost, provoditi i razvijati brojne programe i projekte važne za korisnike i društvo kao cjelinu.

- *Nacionalna zaklada ključna je zbog operativnih i infrastrukturnih potpora koje osigurava velikom broju organizacija, za programe za osobe s invaliditetom, manjine, marginalizirane, mlade i druge društvene skupine. Smanjenjem sredstava urušili bi se sustavi kao što su npr. besplatna pravna pomoć, volonterski centri, skloništa za beskućnike, centri za rehabilitaciju i slično, upozorila je Ivana Kordić iz Hrvatske mreže volonterskih centara.

- *Civilno društvo su udruge kao što je Dodir, civilno društvo su udruge koje vode skloništa za beskućnike i volonterske centre, koje pružaju besplatnu pravnu pomoć i one koje štite ljudska prava. Usluge koje pružamo na dnevnoj bazi koristi jako puno građana. Bilo bi potpuno neodgovorno da organizacije, kao što je na primjer Most, splitskim beskućnicima zatvori vrata - kazala je Kordić.

*Izvor: http://tris.com.hr/2016/04/civilne-udruge-prosvjedovale-protiv-smanjenja...

Ovom peticijom želimo ukinuti odluku o smanjenju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva prema Odluci Vlade o preraspodjeli sredstava unutar dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu. U ovom trenutku brojnim udrugama koje su ostvarile podršku putem natječaja za financiranje udruga odnosno sklopljenih ugovora o korištenju odobrenih sredstava, zbog ukidanja dijela odobrenih sredstava, upitna je opstojnost, a to znači i nemogućnost pružanja podrške korisnicima programa koje udruge provode.

Ovu peticiju kreirao je građanin ili organizacija koja nije povezana s organizacijom CitizenGO. CitizenGO ne odgovara za sadržaj peticije.

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:

Peticija upućena: Vladi RH

U ovom trenutku brojnim udrugama koje su ostvarile podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, zbog ukidanja dijela odobrenih sredstava, a sukladno Odluci o preraspodjeli sredstava unutar dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, upitna je opstojnost, a to znači i nemogućnost pružanja podrške brojnim korisnicima programa koje te udruge provode.

Ukinite odluku o smanjenju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva koja daje podršku brojnim udrugama i predstavlja demokratski model podrške civilnom društvu. Zahvaljujući njoj brojne udruge uspjele su ostvariti institucionalnu stabilnost, provoditi i razvijati brojne programe i projekte važne za korisnike i društvo kao cjelinu.

[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

821 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 1.000 potpisa.