Izmjena Zakona o poticanju zapošljavanja u svezi mjere Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa

Petition to: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Vlada Republike Hrvatske

3.795 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 5.000 potpisa.

Svojim potpisom, molimo Vas, zaustavite diskriminaciju po dobi.

Donošenjem važećeg Zakona o poticanju zapošljavanja, (NN 57/12120/1216/17), uvedeno je dobno ograničenje za korištenje  mjere Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Takva odredba je diskriminirajuća jer osobe starije od 30 godina života više nisu u mogućnosti iskoristiti spomenutu mjeru, te samim time, ne mogu pristupiti polaganju stručnih ispita a koje je uvjet za daljnje zapošljavanje u struci.

Stoga tražimo da se ukine dobna granica te se na taj način svima omogući jednaka prilika.

Molimo da svojim potpisom podržite našu borbu kako bismo mogli raditi ono za što smo se školovali.

Naime, radi se o osobama starijim od 30 godina koje su kasnije od uobičajenog upisale studij ili prekvalifikaciju, sukladno zanimanjima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a u skladu s potrebama tržišta rada. Također, radi se i osobama koje su nakon jednog završenog studija upisale drugi, kao i onima koji su nastavili obrazovanje na poslijediplomskim doktorskim ili specijalističkim studijima.

Obzirom na olakšice koje Vlada nudi poslodavcima, bilo javnom ili privatnom sektoru, isključivo se raspisuju natječaji za Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (tzv. SOR). Naime, po svakom ugovoru o SOR-u poslodavcima se za svakog korisnika mjere isplaćuje novčana pomoć, trošak doprinosa za mirovinsko, zdravstveno osiguranje, te zaštite na radu. Kao ishod takve politike, poslodavci više ne raspisuju natječaje za zapošljavanje klasičnih vježbenika.

Najveći broj stručnog osposobljavanja odrađen je u tijelima državne ili lokalne uprave, te javnim institucijama (bolnice, škole, muzeji, ministarstva, instituti itd.) iako postoji zabrana zapošljavanja u javnim ustanovama i drugim pravnim osobama koje se financiraju iz proračuna Republike Hrvatske. Stoga profesori, psiholozi, sociolozi, knjižničari, etnolozi, arheolozi, ekonomisti, pravnici, socijalni radnici, farmaceutski tehničari, prvostupnici sestrinstva, dentalni tehničari, odgojitelji, učitelji i drugi, stariji od 30 godina nemaju mogućnost steći potrebno radno iskustvo i položiti stručni ispit koji je uvjet za zaposlenje u zanimanjima za koje su se školovali. Potrebno je napomenuti da su na isti način zakinute i struke kojima su potrebne dvije godine stručnog osposobljavanja, npr. geodeti i građevinari. Zakon također koči i zdravstvene djelatnike kojima je staž nakon obrazovanja ključan za dobivanje licence, a SOR je postupno i to zamijenio. Stoga su neovisno o dobi zakinuti za pristup tržištu rada u svom zanimanju.

Mjerama aktivne politike zapošljavanja Vlada nije ponudila rješenje za pristup tržištu rada u struci ovim osobama, bile one iz društvenih, humanističkih, zdravstvenih , tehničkih ili drugih struka.

Ukratko, osobama zdravstvenih struka te starijima od 30 godina života, trenutnim zakonskim rješenjem, nakon završenog fakulteta, poslijediplomskog studija ili prekvalifikacije, onemogućeno je zapošljavanje u struci za koju su se školovale. Odnosno, onemogućen je pristup tržištu rada, nažalost čak i  kada se radi o deficitarnim zanimanjima. Obzirom da takvo zakonsko rješenje predstavlja diskriminiranje po dobi, molimo Vas da svojim potpisom podržite naš zahtjev da Vlada ukine dobno ograničenje.

Hvala!

Građanska inicijativa "Pravo na SOR"

This petition has been created by a citizen or association not affiliated with CitizenGO. CitizenGO is not responsible for its contents.

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:
Jeste li sigurni? Ova peticija, kao i druge, treba vašu podršku kako bi uspjela. Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku.
CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Petition to: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Vlada Republike Hrvatske

Zahtjevamo ukidanje dobnog ograničenja za korištenje mjere Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Obrazovanje je cjeloživotni proces. Kao vrijednost prihvatili smo ulaganje u svoja znanja, vještine i sposobnosti, kako bismo pridonijeli više, za boljitak društva u cijelini.
Donošenjem važećeg Zakona o poticanju zapošljavanja (NN 57/12120/1216/17) uvedeno je dobno ograničenje za korištenje mjere Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (NN 16/17, Čl.2/1/1).

Zakon također koči i zdravstvene djelatnike, neovisno o dobi, kojima je staž nakon obrazovanja ključan za dobivanje licence, a SOR je postupno i to zamijenio.

Ukratko, osobama starijim od 30 godina života, trenutnim zakonskim rješenjem, nakon završenog fakulteta, poslijediplomskog studija ili prekvalifikacije, onemogućeno je zapošljavanje u struci za koju su se školovale. Odnosno, onemogućen je pristup tržištu rada, nažalost čak i  kada se radi o deficitarnim zanimanjima.

Obraćamo se svim  našim predstavnicima vlasti, a osobito ministru rada i mirovinskog sustava, gospodinu Paviću. Apeliramo da pokažete senzibilitet, te postupite pravično i odgovorno pri ponovnom razmatranju odredbi o Stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Osobito u dijelu da bi ono kao mjera, trebalo biti namjenjeno svima kojima je stručni ispit uvjet za zaposlenje u struci.

S poštovanjem,

Građanska inicijativa "Pravo na SOR"

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

3.795 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 5.000 potpisa.