MINISTRASTVU OBRAZOVANJA I SPORTA

NE uvođenju materijala koji promiču homoseksualni stil života u naše škole!

17.324 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 20.000 potpisa.

NE uvođenju materijala koji promiču homoseksualni stil života u naše škole!

Hvala Vam što ste potpisali peticiju.

Dodatno očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja zaprimljeno 19.01:

(...) za slikovnicu „Moja dugina obitelj“ Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije izdalo pozitivno mišljenje temeljem kojega bi  (...) navedena slikovnica mogla biti korištena u odgojno-obrazovnim ustanovama RH. (...) kao što je u očitovanju rečeno, navedena slikovnica ne može biti promovirana po odgojno obrazovnim ustanovama.

Odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja: Upit za očitovanje o kriterijima evaluacije i korištenja obrazovnih materijala u odgojno-obrazovnim ustanovama u RH:

"S obzirom na sve gore navedeno, ali i na temelju sadržaja Vašeg podneska u kojem ste naveli da se civilna udruga "Dugine obitelji" najavila izdavanje svoje prve slikovnice, naslova "Moja dugina obitelj", i da istu namjeru distribuirati svim zainteresiranim odgojno-obrazovnim djelatnicima te odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj, napominjem da navedenoj udruzi Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije izdalo pozitivno mišljenje za korištenje navedene slikovnice unutar odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj, u sklopu nastavnoga i/ili drugih oblika odgojno-obrazovnog procesa, te stoga ista ne može biti promovirana po navedenim odgojno-obrazovnim-ustanovama.

Također, napominjem, sukladno odredbama članka 59. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, u školskim ustanovama je zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje prozivoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja te nacionalnim i predmetnim kurikulumom, odnosno s važećim nastavnim planovima i programima.

Prije nego odete...

Hvala na potpisu. Molim vas, podijelite ovu peticiju sa svojim prijateljima.

Upit za očitovanje o kriterijima evaluacije i korištenja obrazovnih materijala u odgojno obrazovnim ustanovama RH

Poštovana ministrice Divjak,

Iz udruge „Dugine obitelji“, izdavača slikovnice „Moja dugina obitelj” koja promovira homoseksualni način života i posvajanje djece od strane LGBT parova, poručili su kako su zaprimili upite „pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika te ustanova i organizacija koje žele svoj primjerak slikovnice“.

U hrvatskom obrazovanju, koje bi trebalo težiti izvrsnosti i profesionalnosti, privatne inicijative prosvjetnih djelatnika koje nemaju suglasnost roditelja i nadležnih institucija su nedopustive.

Stoga od Vas tražim očitovanje o:

•  jasnim kriterijima na temelju kojih organizacije civilnog društva mogu surađivati sa školama i odgojno obrazovnim ustanovama, uključujući i dostavu  publikacija) za korištenje u nastavi i radu s djecom i mladima
  • zakonskim odredbama na temelju kojih odgojno-obrazovni djelatnici te državne ustanove koje rade s djecom mogu samoinicijativno zatražiti materijale institucija civilnog društva koje nisu prošle evaluaciju nadležnih i stručnih tijela, kao što su Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje?

Roditelji i škola bi zajedno trebali djelovati na odgoju i izobrazbi djece. To zajedničko djelovanje je i predviđeno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. A podsjećamo Vas i na Ustav RH koji u čl. 64. koji štiti pravo roditelja na odgoj svoje djece:  „Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.“ Zbog toga je neophodno da Ministarstvo u suradnji sa školama i vrtićima čiji su djelatnici samoinicijativno zatražili dostavu slikovnice obavijestite roditelje ili zakonske skrbnike djece koji te vrtiće/škole pohađaju o mogućem korištenju nestručnog i neevaluiranog materijala, kao i materijala koji promiču homoseksualni stil života i posvajanje djece od strane LGBT parova, koje u Hrvatskoj nije dopušteno.

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

17.324 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 20.000 potpisa.