PORUČITE VLADI I SABORU

Ne postoji pravo na djecu!

11.591 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 20.000 potpisa.

6. svibnja 2019.

Zoran Milanović na Pantovčaku ugostio LGBTIQ aktiviste iz udruge “Dugine obitelji” i podržao njihove zahtjeve. Naglasio je kako je time: ‘jasno pokazao u kojem će smjeru ići njegovo predsjedništvo’.

Udruga “Dugine obitelji” zahtjeva “pravo” na djecu za LGBTIQ parove kroz:
- legalizaciju udomljavanja i posvajanja djece
- umjetnu oplodnju
- legaliziranje surogatstva
- pristup vašoj i mojoj djeci kroz obrazovni sustav, bez pristanka roditelja (prisjetimo se slikovnice “Moja dugina obitelj” koju su slali učiteljima i odgajateljima za rad s djecom)

Među predsjednikovim uzvanicima bio je i potencijalni udomitelj Ivo Šegota, član udruge “Dugine obitelji”, koji je ministrici socijalne skrbi prijetio s dvije godine zatvora jer je potvrdila rješenje Centra za socijalnu skrb koji je, sukladno svojim nadležnostima, njemu i njegovom partneru odbio zahtjev za udomljavanjem.

Svojim postupkom Milanović se pridružio ustavnim sucima koji su u veljači pokušali u hrvatski pravni sustav ‘pravo’ istospolnih partnera na zajedničko udomljavanje djeteta. To je bila nevjerojatna demonstracija ideološkog hiperaktivizma Ustavnog suda.

24. veljače 2019.

Čak i nakon neprestane i agresivne LGBTIQ propagande kojoj smo posljednjih mjesec dana izloženi putem hrvatskim medijima jučerašnje je redovito mjesečno istraživanje HRejting-a pokazalo kako većina hrvatskih građana ne podržava mogućnost da se djeca koja su ostala bez roditelja daju na udomljavanja istospolnim parovima.

Na pitanje "Podržavate li pravo istospolnih parova da udomljuju djecu?" 63,7% ispitanika to pravo istospolnim parovima nikako ili uglavnom - ne podržava. 31,5% ih potpuno ili uglavnom - podržava, a 4,8% ne zna ili se ne može odlučiti.

Više od polovine ispitanika je kao razlog što ne podržavaju udomljavanje od strane homoseksualnih parova navelo kako dijete treba majku i oca.

O tome se i rad. Udomitelji i posvojitelji postoje kako bi bili u službi djeteta, a ne da bi ostvarivali svoje želje pod svaku cijenu. Pa i kad je cijena djetetu koje je ostalo bez roditeljske skrbi svjesnom odlukom unaprijed uskratiti majčinsku ili očinsku brigu i ljubav.

14. veljače 2019.

Potencijalni udomitelj, Ivo Šegota, zaprijeto je ministrici socijalne skrbi s dvije godine zatvora: “Je li ministrica spremna riskirati dvije godine zatvora zato što neće ispoštovati odluku Upravnog suda?”

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković potvrdila je da je Centar za socijalnu skrb donio rješenje u skladu sa svojom nadležnosti odbijajući zahtjev istospolnog para.

Riječ je inače o odluci Centra za socijalnu skrb Zagreb koji je dosljedno poštivao Ustav RH, zakone i europske konvencije i na prvo mjesto stavio zaštitu prava djeteta odbacujući zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji je podnio homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić.

U međuvremenu su radili na širenju LGBTIQ propagande putem slikovnice “Moja dugina obitelj” po školama i vrtićima! Bez znanja i pristanka roditelja! Hvalili su se kako su im se javljali učitelji i vrtićki odgajatelji iako slikovnica, kako je CitizenGO saznao, nema odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

10. veljače 2019.

Ustavni sud ovih je dana pokušao samoinicijativno uvesti u hrvatski pravni sustav ‘pravo’ istospolnih partnera na zajedničko udomljavanje djeteta što je nevjerojatna demonstracija ideološkog hiperaktivizma.

Ne postoji pravo nekog para na dijete već postoji pravo svakog djeteta na mamu i tatu. Pogotovu ona djece koje su ostala bez svojih roditelja.

U najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta uz biološku majku i oca. Ako to nije moguće, onda država i društvo trebaju osigurati oblike provjerene društvene skrbi koja, koliko je moguće, imitira upravo zajednicu u kojoj dijete dolazi na svijet - zajednicu žene i muškarca.

Dakle, suprotno je interesima djece, Konvencije o pravima djeteta, Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o udomiteljstvu i volji hrvatskih građana jasno izraženoj na narodnom referendumu o braku otvoriti put udomljavanju i zatim posvajanju djece od strane istospolnih parova.

U procesu udomljavanja i posvajanja djece centri za socijalnu skrb, državne i društvene institucije dužne su imati u centru svog odlučivanja interese djeteta.

Ustavni sud je svojom aktivističkom odlukom podlegao pritiscima LGBTIQ lobija i time prekoračio svoje ovlasti te ugrozio ranjivu djecu o kojoj se skrbi država i hrvatsko društvo.

Umjesto da Zakon o udomiteljstvu, ako ga smatra protuustavnim, ukine i vrati u Sabor na ponovnu proceduru koja bi opet uključila javnu i znanstvenu raspravu, Ustavni je sud na sebe preuzeo ulogu zakonodavca.

Udruga Dugine obitelji koja stoji iza podignute tužbe za udomljavanje djece od strane istospolnih parova već je najavila nakon ove presude Ustavnog suda traženje posvajanja i medicinski potpomognute oplodnje čime bi se omogućilo istospolnim parovima da dobiju dijete.

No, zakone u Hrvatskoj donose Hrvatski sabor, odnosno zastupnici koje su izabrali hrvatski birači da ih predstavljaju.

Ustavni sud nema demokratski legitimitet naložiti sudstvu i upravi da zakon koji su donijeli predstavnici građana u Saboru tumače suprotno onome što on govori i kako je donesen. Tim više što Ustavni sud u svojoj odluci sam priznaje da je postojeći Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom. A onda uzima slobodu igrati se zakonodavca i tumačiti ga suprotno od onoga kako on glasi i kako ga je zakonodavac donio.

Ustavni sud je ovim pokušajem prekoračio svoje ovlasti, narušio trodiobu vlasti i ugrozio demokratski poredak u Republici Hrvatskoj.

Niti jedno javno tijelo nije dužno slušati naloge suprotne važećim zakonima Republike Hrvatske!

Zato tražimo Vladu Republike Hrvatske i urede javne uprave da provode legitimno donesen Zakon o udomljavanju i ne provode obrazloženje Ustavnog suda (koje je protivno i samoj Odluci, koja kaže da sadašnji Zakon o udomiteljstvu nije protuustavani!), a od saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da utvrdi prekoračenje ovlasti Ustavnog suda.

Potpišite našu peticiju!

Jer djeca imaju svoja ljudska prava i niti jedna osoba nema pravo na djecu.

-------------------------------
Kronologija događanja:

1. Ivo Šegota i Mladen Kožić tuže Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske radi odbacivanja zahtjeva za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva.

2. Upravni sud u Zagrebu donosi presudu dana 19.12.2019. godine kojom u izreci poništava rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, Samostalne službe za drugostupanjski postupak od 5. srpnja 2018. i rješenje Centra za socijalnu skrb Zagreb od 13. studenog 2017. te se predmet vraća na ponovni postupak.

3. Nova odluka Centra za socijalnu skrb u Zagrebu, nakon presude Upravnog suda ponovno odbacuje zahtjev za davanje dozvole za udomljavanje Šegoti i Kožiću, te ga smatra nedopuštenim. U obrazloženju između ostalog navodi:

“Budući da iz zakonskih odredbi proizlazi sve gore navedeno, sukladno odredbi čl. 41. st. 2. Zakona o općem upravnom postupku, valjalo je zahtjev odbaciti, iz obrazloženih razloga, jer upravno tijelo ne pronalazi zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole za obavljanje udomiteljstva.”

4. Ustavni sud 7. 2. 2020. objavljuje Odluku** u kojoj odbacuje tužbu više stranaka te uvrđuje da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Međutim u obrazloženju u usmeno na novinskoj konferenciji Ustavni sud daje tumačenje zakona suprotno onom koje je zakonodavac izrazio i pokušava preuzeti ulogu zakonodavca i uvesti u hrvatski pravni sustav “pravo istospolnih parova na udomljavanje”.

5. Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru požurio se izjaviti kako je za HDZ bitno da su oni “reflektirali svoj svjetonazor”, pri čemu je potvrdio da aktualni Zakon o udomiteljstvu ne priznaje mogućnost usvajanja djece istospolnim parovima:

“Rekli smo da omogućavamo udomljavanje heteroseksualnim osobama i nismo prihvatili amandman našeg koalicijskog partnera HNS-a, kojim bi se omogućilo udomljavanje istospolnim partnerima. “

--------------------
Više informacija:
* “Ustavno sudstvo - Funkcioniranje i odnos sa drugim tijelima javne vlasti”, Odgovori Ustavnog suda Republike Hrvatske
** Odluka i rješenje Ustavnog suda U-I-144/2019, 29.01.2020.

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:
Vaše podatke obrađujemo u skladu s našim Pravilima o privatnosti i Uvjetima korištenja.CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Ustavni sud je prekoračio svoje ovlasti: ne postoji pravo na djecu!

Prima:
Vlada Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske
Sabor Republike Hrvatske, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav
n/z Sabor Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora

PREDMET: Poziv tijelima Vlade i javne uprave na provođenje postojećeg Zakona o udomiteljstvu i Zahtjev za očitovanje Odbora za Ustav o prekoračenju ovlasti Ustavnog suda

Ustavni je sud 7. veljače 2020. godine objavio Odluku i rješenje U-I-144/2019 u kojoj odbacuje tužbu više stranaka te utvrđuje da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Međutim, u obrazloženju Odluke, te usmeno na novinskoj konferenciji Ustavni sud daje tumačenje zakona suprotno onom koje je zakonodavac izrazio u Zakonu o udomiteljstvu.

Obrazloženje Ustavnog suda suprotno je i samoj Odluci koju je donio i koja kaže da sadašnji zakon o udomiteljstvu nije protuustavan. Time je sama odluka Ustavnog suda ništetna.

Ustavni sud pokušao je preuzeti ulogu zakonodavca i uvesti u hrvatski pravni sustav “pravo istospolnih parova na udomljavanje”.

Imajući u vidu da rečeno izlazi van nadležnosti Ustavnog suda i ulazi u druge grane vlasti; da je protivno postojećim mjerodavnim zakonima i propisima, te da institut udomiteljstva postoji zbog interesa djeteta, ne udomitelja, takvo postupanje Ustavnog suda nije prihvatljivo.

Nije u pitanju samo pravo najranjivije djece - djece bez roditelja, već i sama demokracija i vladavina prava u Hrvatskoj. Zato tražimo:

1. Od Vlade Republike Hrvatske i svih tijela javne uprave odgovornost u provođenju Zakona o udomiteljstvu isključivo po slovu i u duhu u kojem ga je donio zakonodavac, legitimno predstavničko tijelo hrvatskih građana.

2. Od Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora da utvrdi prekoračenje nadležnosti Ustavnog suda u obrazloženju Odluke i rješenja Ustavnog suda U-I-144/2019.

U suprotnom, ne samo da bi bilo jasno da je Vlada prešutno podržala neviđeni ideološki aktivizam Ustavnog suda, već bi poduprla rušenje vladavine prava i  trodiobe vlast u Republici Hrvatskoj.

[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

11.591 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 20.000 potpisa.