Hrvatska za promicanje ženskog zdravlja i jačanje obitelji

Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Hrvatska za promicanje ženskog zdravlja i jačanje obitelji

19.668 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 20.000 potpisa.

Hrvatska za promicanje ženskog zdravlja i jačanje obitelji

22. listopada 2020. godine 33 zemlje predvođene SAD-om potpisale su deklaraciju Ženevskog sporazuma o promicanju ženskog zdravlja i o jačanju obitelji kojom žele osnažiti suradnju na zaštiti i promicanju:

• bolje zaštiti zdravlja žena
  • očuvanju svakog ljudskog života
  • jačanju obitelji kao temeljne stanice društva
  • zaštiti nacionalnog prava svake države na suverenitet, tj. donošenje vlastitih zakona bez vanjskog pritiska (pa tako i onih vezalih uz pobačaj)

Je li hrvatska Vlada zaobišla potpisivanje ove važne deklaracije zato što ona:

• potvrđuje da ne postoji međunarodno pravo na pobačaj
  • naglašava kako su međunarodni pritisci kojima se pokušava utjecati na uređenje pitanja pobačaja u pojedinim državama nedopustivi
  • potvrđuje da žene imaju ključnu ulogu u obitelji i u doprinose blagostanju obitelji i razvoju društva
  • podupire ulogu obitelji kao temelja društva i kao izvora zdravlja, međusobne potpore i skrbi
  • traži unaprjeđenje javno-zdravstvene podrške za žene, djevojke i za obitelji
  • potvrđuje prava žena kao neotuđivi, integralni i nedjeljivi dio temeljnih ljudskih prava i sloboda
  • potvrđuje jednakost u pravima, prilikama i odgovornostima žena i muškaraca
  • naglašava potrebu za posebnom zaštitom i brigom za djecu prije kao i nakon rođenja
  • potvrđuje potrebu poduzimanja posebnih mjera zaštite i pomoć
Vlada RH do sada nije učinila niti jedan aktivni korak kako bi pomogla obiteljima i trudnicama koje se nalaze u teškim situacijama. Vrijeme je da učine prvi korak!

Tražite od Vlade RH i Ministarstva vanjskih poslova RH na čelu s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gordanom Grlićem Radmanom, da odmah započne postupak pridruživanja Hrvatske Ženevskoj deklaraciji o konsenzusu.

Više informacija:

Geneva Consensus Declaration on Promoting Women's Health and Strengthening the Family (HHS.gov)

GENEVA CONSENSUS DECLARATION ON PROMOTING WOMEN’S HEALTH AND STRENGTHENING THE FAMILY (.pdf)

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:
Vaše podatke obrađujemo u skladu s našim Pravilima o privatnosti i Uvjetima korištenja.CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Potpišite deklaraciju Ženevskog sporazuma o promicanju ženskog zdravlja i o jačanju obitelji

Poštovani,

obraćam vam se kao svom predstavniku na vlasti i tražim da Hrvatska odmah pristupi potpisivanju deklaracije Ženevskog sporazuma o promicanju ženskog zdravlja i o jačanju obitelji.

Ovaj su dokument do sad potpisale već 34 zemlje predvođene SAD-om, međutim Hrvatska nije među njima!

Budući da je zaštita nacionalnog suvereniteta, obitelji kao temeljne stanice društva te zaštita prava na život prioritet našeg društva očekujem da ćete potpisati ovu Deklaraciju koja potvrđuje:

1. prava žena kao neotuđivi, integralni i nedjeljivi dio svih ljudskih prava i temeljnih sloboda

2. jednakost u pravima, prilikama i odgovornostima žena i muškaraca

3. pripadajuće „dostojanstvo i vrijednost ljudske osobe“, „pravo na život svakog ljudskog bića“ i predanost „osiguranju zaštite ženama tijekom trudnoće i poroda i omogućavanju partnerima najboljih prilika za zdravo potomstvo“

4. potrebu za posebnom zaštitiom i brigom za djecu prije kao i nakon rođenja

5. potrebu poduzimanja posebnih mjera zaštite i pomoći djeci na temelju principa najboljeg interesa djeteta

6. da je „obitelj prirodna i temeljna zajednica i jedinka društva s pravom na zaštitu od strane društva i države“

7. da majke i djeca imaju pravo na posebnu brigu i pomoć

8. da „žene imaju ključnu ulogu u obitelji“ i u „doprinošenju blagostanju obitelji i razvoju društva“.

9. opće zdravstveno osiguranje ključno za postizanje ciljeva održivog razvoja

10. odgovornost nacionalnih vlada u određivanju univerzalnog zdravstvene zaštite u skladu s nacionalnim kontekstom i prioritetima čuvajući ljudsko dostojanstvo i sva prava i slobode sadržane u Univerzalnoj Deklaraciji o ljudskim pravima.

[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

19.668 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 20.000 potpisa.