Peticija upućena: VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

MUZEJ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA U RIJECI

1.662 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 2.000 potpisa.

MUZEJ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA U RIJECI

Hvala što ste potpisali peticiju!

Ovu peticiju kreirao je građanin ili organizacija koja nije povezana s organizacijom CitizenGO. CitizenGO ne odgovara za sadržaj peticije.

Prije nego odete...

Hvala na potpisu. Podijelite peticiju:

Peticija upućena: VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Mi, Hrvati sa svih pet kontinenata, kao i naše obitelji i rođaci u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, odlučili smo pomoći Domovini Hrvatskoj jednim iznimno vrijednim kulturno-znanstvenim, turističkim i gospodarskim projektom pod radnim nazivom Hrvatski iseljenički muzej koji planiramo ostvariti u najvećoj hrvatskoj luci – u Rijeci.

Od vas tražimo da ovu dva desetljeća staru inicijativu*, uz našu svesrdnu potporu, pretočimo u djelo kao spomenik zajedničkoj borbi za slobodnu, neovisnu i suverenu državu Hrvatskui mjesto izražavanja, čuvanja i kolektivnog sjećanja na naraštaje Hrvata koji su morali odlaziti u svijet gdje svojim znanjem, talentom i marljivošću desetljećima pridonose razvoju i svekolikoj baštini čovječanstva.

Stoga vas pozivamo da prihvatite projekt Hrvatski iseljenički muzej u Rijeci - koji bezrezervno ističemo kao projekt osobitog nacionalnog značaja, kao temelj za čvršće i učinkovitije povezivanje Hrvata izvan Hrvatske s domovinom Hrvatskom, da sastavite posebno radno tijelo kojemu ćemo naš projekt predstaviti -da u to tijelo imenujete po načelu pariteta predstavnike Hrvata izvan Republike Hrvatske i da zajedno razradimo plan aktivnosti, konstrukciju financijskih izvora, prikupljanje građe i ostalih potrebnih poslova i zadataka.
Hrvatski iseljenički muzeju Rijeci temelji sena inicijativi i elaboratu koji je Tuga Tarle 2002. godine predstavila javnosti i gradonačelniku Grada Rijeke Vojku Obersnelu te tadašnjem ministru kulture Boži Biškupiću od kojih je dobila pismenu podršku.

Rijeka nije slučajan odabir s obzirom na geo-strateški položaj grada, kulturno nasljeđe, bogato prirodno zaleđe i blizinu otoka, simbolično značenje granice i luke, povijesno iskustvo selilaca i očuvan, a neiskorišten prostor austrougarske baštine (lučka skladišta). Kao takva Rijeka je idealan prostor za susretište Hrvata izvan Hrvatske, domovinskih Hrvata njihove rodbine i stranaca – simboličan zajednički Hrvatski Dom!

Mi niže potpisani spremni smo, sukladno svojim mogućnostima, pomagati u ostvarenju Hrvatskog iseljeničkog muzeja u Rijeci, a od vas očekujemo da preuzmete punu odgovornost za realizaciju ovog projekta od općenacionalnog značaja.

S poštovanjem,

Dipl.-Ing. Dražen Katić, mr.sc.

P.S. Potpisivanje peticije startalo je 01.09.2019 u 00.01 sati i zavrsilo 15.09.2019 u 24.00 sata. U tom periodu prikupljeno je 1393 potpisa. Peticija se nastavlja pod upravom "Inicijalnog odbora za peticiju" politickog pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI!

http://www.klub-susacana.hr/revija/clanak.asp?Num=66-67&C=4, https://www.bib.irb.hr/897764

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

1.662 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 2.000 potpisa.