Kerüljenek bele a tananyagba a homo-, biszexuális és leszbikus életformák egészségkárosító kockázatai

Petition to: Dr. Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztere

116 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 200 aláírást.

Tisztelt Dr. Kásler Miklós Miniszter Úr!

Magyarország alkotmánya kiemelten védi a gyermekeket, a XVI. cikk 1. bekezdése kimondja, hogy "Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz."

Ennek az alapelvnek egyik megvalósulási formája, hogy a Nemzeti Alap Tantervnek része az egészséges életmódra nevelés, az iskoláknak be kell mutatniuk az egészségre káros szokásokat és életformákat, a dohányzást, alkoholizmust és kábítószer függőséget. Ezeknek az életmódoknak a káros hatásáról, gyógyítási lehetőségeiről különféle csatornákon és fórumokon ma már bőséges tájékoztatást kap a közvélemény.

A fiatalok és szülők előtt viszont szinte teljesen ismeretlenek a természetes heteroszexuális életmódtól eltérő - elsősorban homoszexuális, leszbikus - életvitel egészség-károsító hatásai. Annak ellenére, hogy az orvostudományban mindez régóta vizsgált, ismert és publikált jelenség.

A káros hatások között említhető például (a teljesség igénye nélkül):

• a homoszexuális férfiak 8-20, vagy akár 30 évvel rövidebb életkora [1]
  • a különféle mentális betegség, depresszió, szorongás, öngyilkossági gondolatok és kísérleteket jóval nagyobb aránya [2]
  • HIV/AIDS sokszoros előfordulási aránya [3]
  • szexuális úton terjedő betegségek jóval nagyobb kockázata [4]
  • a proktológiai betegségek jóval nagyobb aránya (ún. "meleg bél szindróma") [5]

stb.

A természetes, heteroszexuális életviteltől való eltérés következményei tehát legalább olyan súlyosak, mint a korábban említett függőségeké. Rendkívül fontos tehát, hogy a fiatalok megtudják, hogy milyen következményekre számíthatnak, ha ezt az életmódot választják. Gyermekeink egészsége védelme érdekében tehát ugyan olyan fontos és szükséges ezeknek a bemutatása, megismertetése.

Ezért mi, e petíció aláírói, szülők, nagy- és dédszülők, pedagógusok, orvosok, vagy egyszerűen gyermekeink sorsáért felelősséget érző állampolgárok felkérjük Miniszter Urat, hogy tegyék a Nemzeti Alap Tanterv részévé a homoszexuális, és egyéb, heteroszexualitástól eltérő életformák egészség-károsító hatásainak, és gyógyítási formáinak az ismertetését! Joguk van a gyermekeknek, fiataloknak, szüleiknek ezt a területet is megismerni, az Alaptörvény értelmében pedig, úgy gondoljuk, hogy a Kormányzatnak kötelessége ezt megtenni.

Továbbá, meggyőződésünk szerint, amiképpen az alkoholizmus, dohányzás, kábítószer fogyasztás káros hatásainak az iskolai bemutatása nem sérti az ezektől szenvedők emberi és alkotmányos jogait, ugyanígy, a homoszexuális és más, természetes szexualitástól eltérő életmódok következményeinek a bemutatása sem sérti az azt követők emberi jogait, méltóságát. Különösen, mivel a homoszexualitással kapcsolatban kutatások sora [6] bebizonyította, hogy nincs homoszexuális gén, ezért például az alkoholizáláshoz hasonlóan, elsősorban életmódnak, életvitelnek tekinthető.

Tisztelettel, az aláírók

Hivatkozások:

[1] R S Hogg, S A Strathdee, K J Craib, M V O'Shaughnessy, J S Montaner, M T Schechter., "Modelling the impact of HIV disease on mortality in gay and bisexual men", International Journal of Epidemiology, Vol. 26, No. 3, 1997, pp. 657-61., http://doi.org/10.1093/ije/26.3.657

Cameron, P., Cameron, K., Playfair, WL., "Does Homosexual Activity Shorten Life? ", Psychological Reports, 1998, 83, pp. 847-66, http://doi.org/10.2466/pr0.1998.83.3.847

[2] Michael King, Joanna Semlyen, Sharon See Tai, Helen Killaspy, Dávid Osborn, Dmitri Popelyuk, Irwin Nazareth, "A systematic review of mental disorder, suicide, and deliberate self harm in lesbian, gay and bisexual people", BMC Psychiatry 2008, http://doi.org/10.1186/1471-244X-8-70

[3] http://www.cdc.gov/hiv/group/msm/index.html

[4] Author: Robert J. Winn, MD AAHIVMS. Medical Director, Mazzoni Center. Philadelphia, PA., „Ten Things Gay Men Should Discuss With Their Health Care Providers”, http://www.health.ny.gov/diseases/aids/consumers/lgbt/gay_men_health_con...

[5] Kazal HL, Sohn N, Carrasco JI, Robilotti JG, Delaney WE. The gay bowel syndrome: clinico-pathologic correlation in 260 cases. Ann Clin Lab Sci. 1976 Mar-Apr;6(2):184-92. PMID: 946385., http://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/946385/

[6] Andrea Ganna, Karin J. H. Verweij, Michel G. Nivard, Robert Maier, Robbee Wedow, at all, „Large-scale GWAS reveals insights into the genetic architecture of same-sex sexual behavior”, Science, 2019. augusztus 30., http://doi.org/10.1126/science.aat7693

A petíció elindítójával a CitizenGO nem áll jogi kapcsolatban. A CitizenGO nem vállal felelősséget a petíció tartalmáért.

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:

Petition to: Dr. Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztere

Tisztelt Dr. Kásler Miklós Miniszter Úr!

Ennek az alapelvnek egyik megvalósulási formája, hogy a Nemzeti Alap Tantervnek része az egészséges életmódra nevelés, az iskoláknak be kell mutatniuk az egészségre káros szokásokat és életformákat, a dohányzást, alkoholizmust és kábítószer függőséget. Ezeknek az életmódoknak a káros hatásáról, gyógyítási lehetőségeiről különféle csatornákon és fórumokon ma már bőséges tájékoztatást kap a közvélemény.

A fiatalok és szülők előtt viszont szinte teljesen ismeretlenek a természetes heteroszexuális életmódtól eltérő - elsősorban homoszexuális, leszbikus - életvitel egészség-károsító hatásai. Annak ellenére, hogy az orvostudományban mindez régóta vizsgált, ismert és publikált jelenség.

A káros hatások között említhető például (a teljesség igénye nélkül):

• a homoszexuális férfiak 8-20, vagy akár 30 évvel rövidebb életkora [1]
  • HIV/AIDS sokszoros előfordulási aránya [3]
  • szexuális úton terjedő betegségek jóval nagyobb kockázata [4]

stb.

A természetes, heteroszexuális életviteltől való eltérés következményei tehát legalább olyan súlyosak, mint a korábban említett függőségeké. Rendkívül fontos tehát, hogy a fiatalok megtudják, hogy milyen következményekre számíthatnak, ha ezt az életmódot választják. Gyermekeink egészsége védelme érdekében tehát ugyan olyan fontos és szükséges ezeknek a bemutatása, megismertetése.

Hivatkozások:

[3] http://www.cdc.gov/hiv/group/msm/index.html

Tisztelettel,

[az Ön neve]

Írja alá most

116 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 200 aláírást.