A petíció címzettje: dr. Bóka István polgármester - Balatonfüred

573

573 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 1 000 aláírást.

Petíció Balatonfüred építészeti kultúrájának megőrzése és védelme érdekében

Sokan emlékszünk a régi Balatonfüredre és azokra a régi Fürediekre, akik a háború előtt születtek, amikor Balatonfürednek még megvolt a régi polgársága és hajdani pompájának fénye.

Városunk polgársága, a viszontagságos idők után most újra formálódik.  Egy ilyen társadalomformáló kérdés a város arculata, építészete is, amely évtizedekre, sőt évszázadokra meghatározó marad. Szólaljanak meg hát a Fürediek, az itt élő és az ide nyaralni járó polgárok, és ne féljenek hangot adni a véleményüknek.

Felhívás:

Az elmúlt húsz évben városunk óriási fejlődésen ment keresztül. Az új épületek szinte kivétel nélkül modern stílusban valósultak meg. A Silver Resort sor kialakításával a mólótól nyugatra fekvő partszakasz kapta meg a végleges, elsősorban a kereskedelmet és kevésbé a pihenést szolgáló kialakítását, ami lehetett volna egyedibb, füredibb, különlegesebb is. A barátságos Flamingó hoteltől nyugatra fekvő épületek, a Füred hotel és a körülötte, valamint a Baricska dombján emelt lakóparkok viszont már végérvényesen az Adria parti sivár üdülőparkok jellegtelen, egyhangú sablonosságát idézik. Ezeknél még az eredetileg elhibázott görög falu látványa is szívderítőbb.

Kiváló és követendő példa az új építésű szép Evangélikus templom épülete, valamint a Zsidó Kiválóságok Háza épület-rehabilitációs megoldása. Jó példaként emeljük ki a 2004-ben épült Konferencia és Szabadidő Központot is, amelynek külső és belső kialakítása, színpada, étterme, sportpályája, mozija és funkcionális helyiségei mind nagyszerű közösségi térként működnek, közkedvelt létesítményeként városunknak.

Ugyanez azonban nem mondható el az uszodáról, mely szögletessége, barátságtalansága és olcsó ketreckő törmelék kialakítása révén, ezen a kiemelkedően jó fekvésű és jó adottságú területen egy ipari létesítmény hangulatát idézte meg. Balatonfüred ennél sokkal jobbat érdemelt volna.

Az első  megépült„betonkockák” az Önkormányzattal szemben jelentek meg. Ez a megszokott településképtől merőben idegen épületegyüttes az óváros legforgalmasabb részén, a Piros templom, az iskolák és az Önkormányzat által határolt területen  épült. Egyenesen a város szívében.

Így a Füredre látogatók nem tudják elkerülni a látványát. A terület beépítettségén  érződik a túlzsúfoltság.

Ezt követték a rendőrséggel szemben, a Fürdő utcában 2018-tól kezdődően a napjainkig épülő betonkockák. Ezekkel a beruházásokkal „A kocka el lett vetve”, és az elégedetlenség a városban lassan hangot kapott. Ezt az irányvonalat folytatták a mélygarázson lévő  liftakna szerű építmények. Ugyanezt vetíti előre a Lóczi barlangnál épülő tájidegen látogatóközpont is.

Most azonban a város lakóit az aktuális óvárosi rehabilitáció foglalkoztatja leginkább, amely a koronavírus járvány miatt nem kapott időben megfelelő nyilvánosságot és kellő előkészítést.

Az óváros sivár „betonhasábokkal” történő beépítése a védendő településképben maradandó károkat okozna. Az itt lakók életük végéig szenvednének egy olyan rideg városkép látványától,

amely Füred óvárosi, műemléki központját, a patinás történelmi értékek megbecsülése helyett egy jellegtelen betontengerré változtatná. Ezt sem a jelenben, sem a jövőben nem lehet megszokni.

Nem a terület funkciójával vagy városszerkezet alakításával van gond, és nem is a fejlesztési törekvésekkel. A probléma elsősorban esztétikai, ami Balatonfüred esetében nem elhanyagolható.

A jövőben Balatonfüred építészeti örökségéhez méltó, ahhoz illeszkedő igényes építészeti kultúra kialakítására kell törekedni. Ehhez polgári összefogásra van szükség. Bőven van az országban és a városunkban is tettre kész, magasan képzett, kreatív és széles körben elismert építész, gondolkodó és alkotó ember, akik boldogan részt vállalnak ebben a magasztos feladatban. Egy olyan város építészeti kultúrájának megőrzése a cél, amely ősidőktől fogva Magyarország egyik legfontosabb kulturális, természetvédelmi és üdülőközpontja.

Ezért kérjük a tisztelt Polgármester urat, hogy a most megvalósítani szándékozott beruházásokat gondolja át újra, és a város jobbító szándékú polgáraival együttműködve, megfelelő tájékoztatást nyújtva és a konstruktív ötleteket is hasznosítva alakítson ki új koncepciót, amely már mentes az esztétikailag igénytelen, városunk kultúrájától idegen törekvésektől.

Az aláírók nevében kérjük, hogy Balatonfüreden a már megépült igénytelen megjelenésű épületek után kezdődjön el egy változatosabb, fantáziadúsabb, kreatívabb építészeti vonalvezetés.

Kérünk minden kedves Balatonfüredit, ide nyaralni, kikapcsolódni járót, az ország más területein élő, a hazai építészet alkotásaira érzékeny embert, hogy bátran írja alá ezt a petíciót!

Kérjük, hogy az aláírásgyűjtés linkjét barátaikkal, ismerőseikkel is szíveskedjenek megosztani !

A petíció elindítójával a CitizenGO nem áll jogi kapcsolatban. A CitizenGO nem vállal felelősséget a petíció tartalmáért.

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:

A petíció címzettje: dr. Bóka István polgármester - Balatonfüred

Mi, Balatonfüred polgárai és nyaralótulajdonosai, az itt élő építészek vezetésével tiltakozunk városunk modernista „betonkockákkal” történő beépítési terve ellen.

Tisztelettel kérjük, Dr. Bóka István polgármester urat hogy a történelmi óváros jelenlegi beépítési tervétől szíveskedjen eltekinteni és új tervpályázatot kiírni.

Kérjük továbbá, hogy a városunkban létesítendő további középületek tervpályázatairól is időben nyújtson széleskörű tájékoztatást az itt élőknek.

Bízunk benne, hogy döntéshozóink körültekintő tevékenysége révén, a jelen kor is méltó és kiváló épületekkel ajándékozza meg az utókort, városunk Balatonfüred sokszínű történelmi városképébe illeszkedő módon.

[az Ön neve]

Írja alá most