Tiltakozunk az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány az apák társadalmi érdekeit sértő kampánya ellen

A petíció címzettje: UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány

562

562 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 1 000 aláírást.

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány egy százalékos adománygyűjtő kampányfilmjei a közvélemény, a társadalom széles rétegeinek megrökönyödését váltották ki. Apajogi szervezetek, férfijogi szervezetek és a média munkatársai egyaránt aggodalmukat és tiltakozásukat fejezték ki a filmek apaellenes, férfiellenes üzenete miatt. A kampányfilmeket kritikusan szemlélő apák és férfiak társadalmi megbecsülésük szándékos csorbítására alkalmas üzenetnek tekintik, hogy a filmekben a családi erőszaktevőt minden esetben apák személyesítik meg.  A családon belüli erőszak elleni fellépés és a tevékenység anyagi hátterének biztosításához szükséges adománygyűjtés korántsem teszi szükségessé, hogy egyúttal apaellenes propagandát is folytassanak.

Az apákat hibáztató narratíva eleve szakszerűtlen is, mert számos kutatás, köztük az Amerikai Egyesült Államok kormányának nagyszabású társadalomkutása is rámutatott, hogy a gyermekek elhanyagolását illetve a gyermekek elleni erőszakos cselekményeket 61 százalékban az anyák egyedül vagy más személlyel társtettesként közreműködve követik el. Lásd alább a mellékelt szakirodalmat.

Különösen aggasztó és a törvénysértés lehetőségét is felvető tény, hogy az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány a reklámfilmeket gyermekekkel forgatta,  gyermekek által készített és gyermekekhez szóló tartalomként adja közre, mozikban gyermekműsorok előtt vetítik, például közvetlenül a Dzsungel Könyve előtt és az interneten a gyermekek által is rendszeresen használt Youtube tartalommegosztón keresztül is elérhető, ráadásul a gyermekeket lájkolásra és feliratkozásra, vagyis a hasonló tartalmak folyamatos megtekintésére biztatja, tehát a kampányt is lényegében a gyermekek befolyásolására alapozza.

A 2010. évi CIV. a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény kimondja, hogy Médiatartalomban tilos kiskorú személy olyan bemutatása, amely életkorának megfelelő lelki vagy fizikai fejlődését nagymértékben veszélyeztetheti. Médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség (jelen esetben nemi alapon apák és férfiak) elleni gyűlölet keltésére. Továbbá csak a kiskorúak lehetséges veszélyeztetéséről szóló tájékoztatást tartalmazó figyelmeztető jelzéssel tehető közzé olyan médiatartalom, amely súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi fejlődését. Továbbá a Magyar Reklámetikai Kódex gyermekkorúak és fiatalkorúak védelmével kapcsolatos előírásai szerint is „a kifejezetten felnőtteknek szánt termékek reklámját tilos gyermek- vagy fiatalkorúnak szóló médiakörnyezetben elhelyezni”.

Egyértelmű, hogy olyan anyagok, amelyek a kiskorú gyermekekben célzatosan félelmet keltenek az egyik szülővel szemben, elidegenítik a gyermeket az egyik szülőtől, az egyik szülőt mint potenciális testi épségre irányuló fenyegetést jelenítik meg, súlyosan veszélyeztetik a kiskorú lelki, szellemi, erkölcsi fejlődését.

Mégha a gyermekbántalmazás sajnálatos módon élő valóság is egyes családokban, akkor is sérti a közízlést, a családok érdekeivel összeegyeztethetetlen és megengedhetetlen, hogy kiskorú gyermekeinkben és a társadalomban célzatosan az apákkal, férfiakkal szembeni bizalmatlanságot és félelmet keltsen az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány.

Kérünk minden jóérzésű magyar állampolgárt, hogy NE támogassa sem adója egy százalékával, sem bármely társadalmi, politikai állásfoglalásával azt az UNICEF-et, amely apaellenes propagandát ad közre, amely nemzetközi fellépésében radikális feminista eszméket propagál és a nemi szeparatizmus híveként például külön "Lánygyermekek Világnapját" hirdet!

A kifogásolt adománygyűjtő kampányfilmek:

Szakirodalom:

A gyermekbántalmazások elkövetőire vonatkozó, az USA Kormánya által elvégzett adatgyűjtést lásd az következő dokumentum 66. oldalán:

Tiltakozások a médiában:

A petíció elindítójával a CitizenGO nem áll jogi kapcsolatban. A CitizenGO nem vállal felelősséget a petíció tartalmáért.

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:
Az Ön adatait az Adatvédelmi irányelvek és Felhasználási feltételek szerint dolgozzuk fel.Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

A petíció címzettje: UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány

Követeljük, hogy az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány vizsgálja felül tevékenységét, gyakoroljon önkritikát, kérjen elnézést az apáktól, férfiaktól, a magyar társadalomtól és vonja vissza kampányvideóit!

Kérjük az Alapvető Jogok Biztosát, hogy az 2011. évi CXI. törvény által ráruházott jogkörével és feladatkörével élve vizsgálja meg a magyar adórendszerből is támogatott, közhasznú státuszú, tehát bizonyos értelemben közfeladatot ellátó UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány tevékenységét, amely nyilvánvalóan sérti az apák és a férfiak megbecsüléshez fűződő alapvető jogait és társadalmi érdekeit, ellentétes a magyar törvények szellemiségével,  ellentétes a közhasznúság elveivel és a magyar társadalom érdekeivel. Kérjük, hogy a CXI. törvény  18. § (4)  adta jogkörével élve indítson hivatalból eljárást  "természetes személyek pontosan meg nem határozható, nagyobb csoportját érintő visszásság kivizsgálására". Kérjük, hogy a törvény által is kimondott "társadalmi tudatformáló, felvilágosító tevékenységét" végezve foglaljon állást a konkrét és hasonló ügyek társadalmi veszélyességével és a problémák kezelésének lehetséges módozataival kapcsolatban. Kérjük, hogy hivatali jogkörével élve vizsgálja meg, hogy a hasonló esetekben rendelkezésre állnak-e a gyors beavatkozásra és a kellő visszatartó erővel bíró szankciók kiszabására lehetőséget adó törvényi keretek.

Közérdekű érdekérvényesítés igényével kérjük az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, hogy járjon el az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvánnyal szemben, hogy ne folytathasson a közhasznúság elveivel nem összeegyeztethető, az apák és férfiak alapvető érdekeivel ellentétes olyan propagandát, amely csökkenti az apák és férfiak társadalmi megbecsülését, velük szemben társadalmi bizalmatlanságot kelt és így áttételesen elvonja tőlük a közmegbecsülés és közgondoskodás lehetőségét is. Az EBH illetékességét minden bizonnyal megalapozza, hogy az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány közhasznú szervezetként, közvetlenül az adórendszerből kapott támogatással, mintegy közintézményi jelleggel végzi tevékenységét. Kérjük a Tisztelt Hatóságot, hogy intézkedésében olyan maximális szigorral járjon el, amelynek kellő társadalmi visszhangja lehet és így a jövőben is kellő visszatartó erőt képezhet a konkrét ügyhöz nagyon hasonló és sajnálatos módon szaporodó tendenciát mutató más esetekben is.

Üdvözlettel:
[az Ön neve]