Vétózza meg Ukrajna elnöke a nemzeti kisebbségek jogait sértő oktatási törvényt!

Petíció a botrányos ukrán oktatási törvény ellen

8 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 100 aláírást.

Biztosan Önhöz is eljutott az ukrán oktatási törvény híre, amely megfosztja az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket, így a magyarokat is az anyanyelven való tanulás lehetőségétől az iskola felső tagozatától kezdve. A következő petíció aláírásával Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke és Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke által írt nyílt leveléhez csatlakozhatunk.

Miután tegnap az ukrán Parlament elnöke is aláírta a törvénytervezetet, már csak az ukrán elnök, Petro Porosenkó akadályozhatja meg a törvény hatályba lépését.

A magyar Országgyűlés tegnap egyhangúlag elfogadta, “a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről” szóló ötpárti határozatot, ezzel erős legitimációt adva a magyar kormánynak, hogy minden lehetséges lépést megtegyen  a jogszabály hatályba lépésének megakadályozása érdekében.

Mi, civilek és magánszemélyek, kárpátaljai és magyarországi magyarok kiállunk az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek mellett, és felhívjuk Petro Porosenkó elnököt, hogy vétózza meg a törvénytervezetet!

A petíciót az ukrán elnökön kívül az ENSZ emberi jogi főbizotosához is eljuttatjuk.

Kép: Iskolások magyar és ukrán zászlókkal fogadják Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét a kárpátaljai Salánkon 2016. december 15-én. MTI Fotó: Nemes János

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:
Az Ön adatait az Adatvédelmi irányelvek és Felhasználási feltételek szerint dolgozzuk fel.Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

Vétózza meg Ukrajna elnöke az oktatási törvényt!

Tisztelt Petro Olekszijovics!

Mi, az ukrajnai magyar szervezetek vezetői, és a petícióhoz csatlakozók a Legfelsőbb Tanács által elfogadott, Az oktatásról szóló, a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait sértő törvénnyel kapcsolatban fordulunk Önhöz mint Ukrajna alkotmányáért, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméért garanciát vállaló személyhez, partnerünkhöz, akivel 2014. május 1-jén választási megállapodást írt alá a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungváron.

A 2017. szeptember 5-én Ukrajna Legfelső Tanácsa által elfogadott, Az oktatásról szóló törvény 7. cikkelye, amely ellentétes az ország alkotmányával, semmibe veszi Ukrajna nemzetközi vállalásait, megfosztva a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, felgyorsítva ezzel az asszimilációs folyamatokat, ami alapjaiban veszélyezteti azok megmaradását.

Az anyanyelvi oktatás joga Ukrajna számos nemzeti kisebbségi közössége (például a bolgárok, moldávok, románok, magyarok stb.) számára nem csupán a mai Ukrajna hatályos jogszabályaiból fakad, hanem évtizedek óta gyakorolt jogról van szó, amellyel hosszú éveken keresztül más állami formációk keretében is élhettek.

Hangsúlyozzuk, hogy Ukrajna több kétoldalú nemzetközi szerződésben is vállalta a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatására vonatkozó jogok biztosítását.

Emlékeztetnénk arra, hogy a fent említett, a KMKSZ-szel aláírt választási megállapodásban, melyet a választások előestéjén hirdettünk ki, Ön vállalta, hogy Ukrajna elnökévé választása esetén hozzájárul a nyelvi kérdések pozitív elbírálásához, mégpedig a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak biztosításához az Európa Tanács "Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája" alapján, valamint ahhoz, hogy előremozdítja a nemzetiségi oktatási intézmények különálló irányítási egységeinek létrehozását.

Arra kérjük Önt, tisztelt Elnök úr, hogy alkalmazza az Ukrajna törvényei által biztosított hatásköreit és politikai befolyását annak érdekében, hogy ne lépjen hatályba Az oktatásról szóló törvény, amely nemcsak sérti az Alkotmány által előírt emberi jogokat és alapvető szabadságjogokat, hanem veszélyt jelent országunk tekintélyére nemzetközi szinten is, megkérdőjelezi eurointegrációs törekvéseinket, melyek megvalósítása lehetetlen az emberi jogok és szabadságjogok megsértésével, különösen a lakosság olyan veszélyeztetett csoportjainak kárára, mint a nemzeti kisebbségek.

Tisztelettel:

Brenzovics László
parlamenti képviselő,
a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke,

Orosz Ildikó,
a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke,

Zubánics László,
az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke,

és a petícióhoz csatlakozók

Üdvözlettel:
[az Ön neve]

Írja alá most

8 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 100 aláírást.