Álljanak ki az erdélyi magyar pártok a HÁZASSÁG mellett!

Petíció az erdélyi magyar pártok figyelmébe

010 000
  8 307

8 307 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 10 000 aláírást.

Álljanak ki az erdélyi magyar pártok a HÁZASSÁG mellett!

Alkotmánymódosító népszavazást tartanak október 7-én Romániában, melynek célja a házasság fogalmának alkotmányos megerősítése. A törvényjavaslat polgári kezdeményezésként került a parlament elé 2016-ban, miután több mint 3 millióan csatlakoztak (a szükséges félmillió aláíró helyett) a történelmi egyházak támogatását élvező Koalíció a családokért kezdeményezéséhez.

Az alkotmány 48-ik cikkelyének 1. bekezdésében jelenleg „a házastársak szabadon választott házassága” kifejezés szerepel. Az igen szavazatok győzelme esetén a "házastársak" helyére "egy férfi és egy nő" kerülne.

A kezdeményezés ötlete azokat a nemzetközi folyamatokat látva fogalmazódott meg a szervezőkben, melyek során egyre több országban nyitnak ajtót a homoszexuálisok közti „házasságnak”, nem egy esetben az emberek megkérdezése nélkül. Szükséges és ésszerű a házasság alkotmányos védelme, különösen amikor Európa országai sorra utat engednek az azonos neműek „házasságának”, sokszor ezzel a homoszexuális párok által való örökbefogadásnak is.

Magyarország Alaptörvénye egyértelműen fogalmaz a kérdésben:
„Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.”  ((L) cikk (1))

A házasság ügye pártokon és politikai vitákon felül áll. Most van esély megerősíteni a házasság intézményét, később talán már nem lesz beleszólásunk a kérdésbe.

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja minden romániai magyar pártot arra hív, hogy álljanak ki a házasság mellett a közelgő népszavazáson, és ne hagyják figyelmen kívül azokat a nemzetközi folyamatokat és törekvéseket, amelyek egyre több országban eredményezik a házasság definíciójának megváltoztatását, nem egy esetben az emberek megkérdezése nélkül.

>>> Kérjük, csatlakozzon Ön is a petícióhoz, és adja az illetékes pártok vezetőinek tudtára, hogy elvárja tőlük a házasság melletti kiállást!

>>> A közösségi médián elindult népszavazást elutasító #nemveszekrészt és #boicot kampányok mellett pedig indítsuk el a #résztveszekigen és az #egyférfiegynő kezdeményezést, és osszuk meg ezt a petíciót ismerőseinkkel, a fenti hashtageket használva.

Köszönjük!
Gondolatok a referendumról:

AZ EREDETI HÁZASSÁG VÉDELMÉBEN – MIÉRT ALKOTMÁNY? MIÉRT NEM ELÉG A POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV?

Valóban fölöslegesen elköltött pénz a referendum?

Írja alá most

Kérem válasszon egy opciót:
Biztos vagy ebben? Ez a petíció és mások is szüksége van a támogatásra, hogy sikeresek legyenek. Leiratkozhatsz bármikor.
Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

Álljanak ki az erdélyi pártok és tisztségviselőik a házasság mellett!

Tisztelt Erdélyi Magyar Pártok!

A házasság ügye pártokon és politikai vitákon felül áll.

Most van esély megerősíteni a házasság intézményét, később talán már nem lesz beleszólásunk a kérdésbe. Szükséges és ésszerű a házasság alkotmányos védelme, különösen amikor Európa országai sorra utat engednek az azonos neműek „házasságának”, sokszor ezzel a homoszexuális párok által való örökbefogadásnak is.

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja minden romániai pártot arra hív, hogy álljanak ki a házasság mellett a közelgő népszavazáson, és ne hagyják figyelmen kívül azokat a nemzetközi folyamatokat és törekvéseket, amelyek egyre több országban eredményezik a házasság definíciójának megváltoztatását, nem egy esetben az emberek megkérdezése nélkül.

Mi, a petíció aláírói örömmel üdvözöljük a házasság mellett kiálló pártok megnyilatkozásait, és aggódva figyeljük a más pártokban megjelenő házasság definícióját megkérdőjelező vagy távolmaradásra buzdító hangokat, illetve az egyértelmű állásfoglalás hiányát. Arra kérjük az érintett pártokat, hogy mielőbb tisztázzák álláspontjukat, és védelmezzék a házasságot a népszavazáson!

Felhívjuk az erdélyi magyar pártokat, hogy mozgósítsák tagságukat és szövetségi tisztségviselőiket, hogy saját kerületükben és illetékességi köreikben buzdítsák az embereket a szavazáson való házasság melletti részvételre.

Ezenkívül bátorítjuk és sürgetjük a pártok referendum értékrendjével egyetértő tisztségviselőit, hogy mielőbb lépjenek nyilvánosságra, és vállalják fel álláspontjukat. A népszavazás ellenzői ezt már megtették, de az ember joggal várja, hogy az ügy támogatói is színt valljanak a házasság és a család mellett, és kiálljanak a Székelyföldre a múltban is, ma is annyira jellemző családpárti értékrend mellett. Akkor is, ha pártjuk ezt elmulasztja meglépni.

Üdvözlettel:
[az Ön neve]