Állítsa le az UNICEF a gyermekeket veszélyeztető kampányát!

Ne veszélyeztesse a gyermekeket pont az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapjának magyar alapítványa!

010 000
  7 584

7 584 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 10 000 aláírást.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

"Tudomásunk szerint a témában márt több ezer tiltakozó aláírást is összegyűjtött a CitizenGO civil szervezet, ugyanakkor válasz, bocsánatkérés, elhatárolódás még nem érkezett"- olvashatjuk az IKSZ közleményében.

Dr. Frivaldszky Gáspár, az Emberi Méltóság Központ jogi igazgató-helyettese feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen az UNICEF Magyar Bizottsága által készített és a gyermekek között terjesztett videók ügyében kiskorú veszélyeztetése miatt.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: "Csak úgy szabad beszélni a gyermekbántalmazásról, hogy azzal ne okozzunk kárt azoknak, akikről szól!" "Nem az a jó válasz, hogy bújj el a szekrénybe, hanem az, hogy merj segítséget kérni”

A NOE (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) állásfoglalásában tévesnek és károsnak tartja a videókat: "valójában nem a gyermekeket védi, hanem a bántalmazókat azáltal, hogy arra biztatja az áldozatokat, hogy tegyék a maguk számára „komfortosabbá” a bántalmazásokat. A helyes és az egyetlen helyes üzenet ezzel szemben csak az lehet, hogy mindenképpen kérjenek segítséget."

------------------------

Az utóbbi hetekben számos sajtóorgánum számolt be az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány botrányos 1%-os kampányáról. A szervezet kampányvideóiban (Hogyan zárkózz be kulcs nélkül, Hogyan tedd biztonságossá a gyerekszobát, Hogyan csinálj védőfelszerelést otthon) gyermekek adnak gyermekeknek "praktikus" tanácsokat édesapjuk erőszakosságának önálló fizikai kivédésére olyan stílusban, mintha az apák bántalmazása a világ legtermészetesebb dolga volna, amit ezekkel a „hasznos” tippekkel szükséges és elegendő kezelni.

"Én már szinte biztosra tudom, hogy amikor anyukám elmegy, akkor apukám biztos, hogy bejön a szobámba, és hát igen, és nekem erre bevált tippjeim vannak, és ezt fogom most veletek megosztani.
Az első trükköm az..."

Meggyőződésünk, hogy ezeknek a „házi módszereknek” a javaslása, pl. hogy elbújjunk a szekrénybe apukánk elől, vagy hogy az ütlegelések ellen ruhával tömjük ki a könyökünknél és a hasunknál a felsőnket, a szakmaiságot teljes mértékben nélkülözi, mivel a gyermekekre bízza a probléma megoldását ahelyett, hogy megfelelő személyekhez vagy szervezetekhez irányítaná őket! A VIDEÓK AZT AZ ÜZENETET KÖZVETÍTIK A GYEREKEK FELÉ, HOGY AZ Ő DOLGUK A FELNŐTTEK FELŐL RENDSZERESEN ÉS KIVÉDHETETLENÜL ÉRKEZŐ TETLEGESSÉGGEL SZEMBENI FIZIKAI VÉDEKEZÉS.

A videók:

1. A bántalmazott gyermekeknek azt üzenik, hogy teljesen normális, ami velük történik, nem szükséges segítséget kérniük, hanem elég otthoni módszerekhez folyamodniuk, hogy fizikailag megvédjék magukat a törvényszerűen bekövetkező apai brutalitással szemben.
  2. Mérgezik a nem bántalmazott, szerető környezetben felnövő gyermekek és édesapjuk kapcsolatát, gyanút ébreszthetnek a gyermekekben az apa iránt, megrendíthetik a köztük lévő természetes bizalmat.
  3. Indokolatlanul és egyoldalúan az apákat azonosítják a gyermekek elleni szexuális és erőszakos cselekmények elkövetésével, társadalmi bizalmatlanságot keltve velük szemben, csökkentve társadalmi megbecsültségüket.

A kisfilmekkel nemcsak az interneten találkozhatnak a gyermekek (több tízezres a nézettségük jelenleg a Youtube-on), hanem előfordult, hogy moziban, egy gyerekfilm előtt is levetítésre kerültek.

Szülők, szervezetek, pszichológus és pszichiáter szakemberek adtak hangot aggályaiknak a kampánnyal kapcsolatban, voltak, akik az ombudsmanhoz fordultak az ügyben.

Gombos Bernadett gyerekklinikai szakpszichológus az InfoRádiónak így nyilatkozott„Nincs jó hatással egy átlagos vagy bántalmazott gyerekre, de egy átlagos vagy bántalmazó felnőttre sem, ha ezt a filmet megnézik. Ez a film azt mutatja, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a szülők bántják a gyerekeket, a gyerekek dolga és feladata pedig az, hogy erre felkészüljenek és ügyes fortélyokkal meg trükkökkel megvédjék magukat. TELJESEN LE VAGYOK DÖBBENVE, EZ BORZASZTÓ! […] Nem értem, hogy miért nem azt reklámozzuk, mit kell a bántalmazás ellen tenni és kihez lehet fordulniA film után a gyerekek nem fognak szakemberhez fordulni. ÚGY GONDOLOM, EZ A FILM PONT FORDÍTVA SÜLT EL.

Az UNICEF magyarországi szervezete a mai napig nem vonta vissza kisfilmjeit. Felvetődik a kérdés, hogy valóban felelősen képviseli-e az ENSZ értékeit a gyermekek védelme érdekében az ENSZ Gyermekalapjának magyar alapítványa.

Csatlakozzon a petícióhoz, és írjon az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványnak, hogy vonja vissza a gyermekeket veszélyeztető, diszkriminatív és a családi bizalmat megrendítő kampányvideóit!
Szólítsa föl az Alapítvány vezetőségét, hogy mondjanak le annak érdekében, hogy a jövőben hiteles munkát tudjon végezni az UNICEF Magyarországon!
Továbbá szólítsa föl az UNICEF Genfi Regionális Irodáját, hogy határolódjon el az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány tevékenységétől és utasítsa az Alapítványt a kampány haladéktalan visszavonására!

Írja alá most

Vonják vissza a kampányvideókat!

Tisztelt UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány és UNICEF Genfi Regionális Irodája!

Fontosak számomra a gyermekek, és szívemen viselem a bántalmazott gyermekek sorsát, ezért fordulok Önökhöz.

Megdöbbenve találkoztam az UNICEF Magyar Bizottságának adománygyűjtő kampányvideóival, melyek szembe mennek az UNICEF számomra eddig ismert alapértékeivel.

Kérem  az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány illetékeseit, hogy felülvizsgálva tevékenységüket azonnal vonják vissza adománygyűjtő kampányvideóikat, melyekkel:

1. A bántalmazott gyermekeknek azt üzenik, hogy teljesen normális, ami velük történik, nem szükséges segítséget kérniük, hanem elég bizonyos "házi praktikákhoz" folyamodniuk, hogy megvédjék magukat.
  3. Indokolatlanul és egyoldalúan, az apákat azonosítják a gyermekek elleni szexuális és erőszakos cselekmények elkövetésével, társadalmi bizalmatlanságot keltve velük szemben, csökkentve társadalmi megbecsültségüket.

A gyermekbántalmazás témájával valódi szakértők foglalkozzanak! Ezért lemondásra szólítom föl az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványának vezetőségét a gyermekeket veszélyeztető és egyben diszkriminatív kampány folytán, mellyel még saját etikai kódexük ellen is vétettek, mely szerint: „A szervezet kommunikációjában világos, nem félrevezető elvet követ. […]  Elkerüli a félretájékoztatást.” (A videókban félrevezetés történik a bántalmazók személyét illetően. A valóságban széles skálája van a családban történő erőszak elkövetőinek, akik nem csupán az apákra korlátozódnak.) „Mindent elkövet, hogy ne csak a saját hitelességét, hanem a szektor hitelességét is erősítse.” (A Bizottság videóival nemcsak az UNICEF hitelességét ássa alá, hanem a gyermekbántalmazás ellen küzdő, és az áldozatokat segíteni próbáló szervezetekét is, munkájukban hátráltatva őket azzal, hogy azt üzeni a gyermekeknek, hogy egyedül küzdjenek a bántalmazás ellen.)

Az UNICEF Genfi Regionális Irodáját arra kérem, hogy határolódjon el az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány kampányától és szólítsa föl az Alapítványt a kampány haladéktalan visszavonására.

A kampány visszavonásával és a vezetőség lemondásával látom biztosítva, hogy a jövőben hiteles munkát tudjon végezni az UNICEF Magyarországon.

Üdvözlettel:
[az Ön neve]