Petíció

010 000
  6 414

6 414 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 10 000 aláírást.

Petíció a fogyatékossággal élő emberek helyi közlekedésének megkönnyítéséért

Tóth Aladár Vilmos vagyok, rokkantnyugdíjas. Halmozottan fogyatékossággal élek. Célom a fogyatékossággal élő emberek inklúziós törekvéseinek előremozdítása és támogatása. Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy nehéz feladat, és nem várom el, hogy azonnal történjenek változások. Ugyanakkor meg vagyok győződve arról, hogy megfelelő szabályozásokkal segíthetünk közösen a fogyatékossággal élő személyek és a többségi társadalom között húzódó különbségek áthidalásának elősegítésében. E híd építésének érdekében teszek meg a magam részéről mindent, amit csak tudok. Köszönöm, hogy támogatják az ügyünket, hálásak vagyunk érte!

Kép: Szoljon.hu

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:
Az Ön adatait az Adatvédelmi irányelvek és Felhasználási feltételek szerint dolgozzuk fel.Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

Könnyítsék meg a fogyatékossággal élők helyi közlekedését!

Tisztelt Dr. Palkovics László Miniszter Úr! Tisztelt Innovációs és Technológiai Minisztérium!

A fogyatékossággal élők és kísérőik közlekedési támogatásának jelenlegi szabályozási gyakorlata többletterhet ró az érintettekre.

A következő anomália van ugyanis a rendszerben: a 85/2007. (IV.25) Korm. rendelet értelmében a helyi közúti és kötöttpályás közlekedésben a súlyos fogyatékossággal élők és kisérőik 100% utazási kedvezményben részesülnek.

Ennek ellenére számos közösségi közlekedési szolgáltatást nyújtó közszolgáltató a településen belül, azaz a helyi közlekedésben csupán a helyközi közlekedésben nyújtandó 90%-os kedvezményben részesíti az érintett fogyatékossággal élőket és kísérőiket. Teszik ezt arra hivatkozva, hogy ők az illetékes minisztériummal kötött közszolgáltatási szerződés értelmében kizárólag helyközi közlekedést végeznek, így a ténylegesen megtett úttól függetlenül helyközinek számít.

Az érintett közszolgáltatást végző társaságoknak valódi mérhető hasznot nem hoz a fenti gyakorlat (a csekély összegű menetjegy előállítása a társaságoknak talán többe is kerül, mint a menetjegy ellenértéke). Amivel ugyanakkor az a legnagyobb baj, hogy a jegyvásárlás terhét a fogyatékossággal élőkre róják. Ez valamennyi fogyatékossággal élő ember és kísérője számára többletteher. Nem is igazán anyagilag, hanem a kiviteletés miatt, ami egy akadályozott személynek megterhelő lehet, akár az egész többletszervezésre gondolunk, akár a kivitelezésre. Az ezzel járó fáradság az, ami leginkább terhessé teszi ezt a folyamatot.

Néhány kizárólag távolsági közlekedést biztosító vállalat (pl. egyes Volán társaságok) azt az üdvözlendő gyakorlatot alkalmazza, hogy nem várja el a menetjegyváltást a fent említett jogszabályi anomália ellenére sem. Sajnos azonban vannak olyan vállalatok (legjelentősebb közülük a MÁV), akik a közszolgáltatási szerződésre hivatkozva erre egyáltalán nem nyitottak. Számos egyéni panasz érkezett már ezzel kapcsolatban többek között a MÁV-hoz, ezek mindeddig elutasításra kerültek.

Az illetékes szervekhez fordult többek közt a MVGYOSZ (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége) is, sajnos azonban ezek a lépések sem hozták meg a sikert. Erről részletek itt: https://www.mvgyosz.hu/tudjon-meg-tobbet-hu/tovabbra-sem-lehet-ingyen-ut...

Az eddigi tapasztalatok alapján az Ön minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium sem szándékozott élni a jogszabály-módosítás vagy a közszolgáltatási szerződések módosítása lehetőségével, ami a fogyatékossággal élő emberek és kísérőik javára megoldaná a helyzetet.

Az alapvető jogok biztosa is foglalkozott már ezzel a kérdéssel, a minisztérium válaszát tudomásul véve, ugyanakkor reményét fejezve ki a kedvezményrendszer bővítésére az érintettek vonatkozásában.

Kérem, teljesítsék azt a széles társadalmi támogatást élvező vágyat, hogy a fent említett jogszabály ill. a közszolgáltatási szerződés módosítása megvalósuljon. Sokaknak jelentene ez könnyebbséget az önállóbb élet gyakorlásában, ugyanis a jelenlegi szabályozás az egyik legkiszolgáltatottabb társadalmi csoport – a fogyatékossággal élő emberek – további megterhelését eredményezi, melynek következtében számos fogyatékossággal élő személy inkább nem is próbálkozik kimozdulni az otthonából.

Az Önök áldozatos munkája révén a fogyatékossággal élő emberek több esélyt kapnának arra, hogy ne rekedjenek be a négy fal közé, és stressz és terhek nélkül tudjanak a saját közvetlen környezetükben mobilisabbak lenni, aktív szerepet vállalva a társadalmi életben. Kérem, adják meg ezt nekik!

[az Ön neve]

Írja alá most