Üzenet a határon túli magyaroknak: Ma igent mondunk rátok, és bocsánatot kérünk!

Nemzet

010 000
  7 998

7 998 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 10 000 aláírást.

Tizenöt évvel ezelőtt általános iskolás kislány voltam. Örökre megmarad emlékezetemben 2004. december 5-e, és az azt követő hétfői nap emléke, amikor nagyszerű történelemtanárnőm, Melinda néni feketébe öltözve jött be az órára. Síri csend volt a teremben, amikor megosztotta velünk az előző nap tragikus jelentőségét. Egy nemzet nemet mondott a tagjaira. Elárultuk a határon túli magyarokat. Elárultuk Melinda nénit, aki maga is erdélyi magyar. Persze nem mi, hanem a felnőttek, és közülük sem mindenki, mivel nagyon sokan küzdöttek azért, hogy ne következhessen be egy ilyen december 5-e. Mindez mégsem volt elég, és Trianon arculcsapása után most maguk a magyarok köpték szembe a magyarokat.

Ez a történelemóra magyarságtudatom egyik fő meghatározójává vált. Ezért ma, tizenöt évvel később, miután határon túli testvéreink már megkapták a kettős állampolgárság lehetőségét, de talán elegendő elégtételt még nem kaptak, és talán soha nem is kaphatnak Trianon és 2004. december 5. után, kimondom, kimondjuk:

Ma igent mondunk rátok magyar testvéreink a határokon túl! Veletek vagyunk, szeretünk benneteket. Egy nemzet vagyunk, függetlenül a határoktól, a hányattatásainktól, a történelem igazságtalan fejleményeitől, más országok kegyetlen döntéseitől.

Bocsánatot kérünk tőletek azon magyarok helyett is, akik tizenöt évvel ezelőtt szégyenteljes módon megaláztak benneteket, vagy azóta is semmibe vesznek titeket.

Adjuk a nevünket e rövid üzenethez, és küldjük tovább családtagjainknak, barátainknak, ismerőseinknek. Álljunk ki a mai szomorú évfordulón ezen a jelképes módon a határon túli magyarok mellett.

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:
Az Ön adatait az Adatvédelmi irányelvek és Felhasználási feltételek szerint dolgozzuk fel.Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

Üzenet a határon túli magyaroknak

Bocsánatot kérünk tőletek azon magyarok helyett is, akik tizenöt évvel ezelőtt szégyenteljes módon megaláztak benneteket, vagy azóta is semmibe vesznek titeket.

[az Ön neve]

Írja alá most