A petíció címzettje: Novák Katalin családokért felelős miniszter

010 000
  8 834

8 834 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 10 000 aláírást.

Legyen támogatva a főállású szülőség Magyarországon!

A mai fiatalok háromféle életpályamodellt követnek:

1. Van, aki nem tud vagy nem akar családot alapítani.
  2. Van, aki egyeztetni szeretné a családi és a munkahelyi feladatokat,
  3. Van, aki csak a családjának szeretne élni.

A harmadik csoportból sokaknak nincs esélyük csak a családjuknak élni, mert nem tudják eltartani a gyermekeiket, és munkavállalásra kényszerülnek. Ez ahhoz is hozzájárul, hogy bár vágynak rá, de nem lesz több gyermekük.

Fogjunk össze, hogy a szülők anyagi kényszertől mentesen, szabadon dönthessenek az otthonmaradás mellett!

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:

A petíció címzettje: Novák Katalin családokért felelős miniszter

Tisztelt Miniszter Asszony!

2020-ban tovább csökkent a népességszám Magyarországon. A jelenlegi évi 90 ezer körüli születésszám egy 6,5 milliós ország utánpótlását fedezi. Belátható tehát, hogy egyik legfőbb feladatunk ma a gyermekek születésének elősegítése.

A Gyermek és Családbarát Magyarországért Alkotó Műhely (CSAM) kutatása szerint a fiatalok 25% -a szeretne több gyermeket felnevelni, és csak a családjának élni, de ebben anyagi okok akadályozzák. A ma létező gyermeknevelési, a köznyelvben főállású anyasági támogatásnak is nevezett 28.500 Ft-os juttatás nem méltányos sem az elvégzett munkához, sem a nemzetmentő feladathoz képest, és nem teszi lehetővé egyetlen ember eltartását sem.

Ha ezt a réteget most meg tudnánk támogatni a vágyott otthon maradásban, és lehetővé tennénk az anyagi biztonságukat, azzal segítenénk őket gyermekeik harmonikus családi környezetben való nevelésében, és el tudnánk hárítani gyermekvállalásuk egyik akadályát, ami hozzájárulhatna vágyott gyermekeik megszületéséhez.

A főállású szülőség, a 2018-as nemzeti konzultáció alapján, széles körű társadalmi támogatottságot élvez. A gyermekek első években való otthoni ellátása időigényes feladat, aminek nagy részét nem lehet intézményekkel kiváltani. A korai kötődés megléte, a kisgyermekkori anya-gyermek, és az idővel egyre erősödő apa-gyermek kapcsolat meghatározó a felnövekvő gyermek fejlődésére, későbbi életére nézve. A pszichológiai kutatások szerint a kellő szülői odafigyelés és jelenlét hiánya hosszú távú, transzgenerációs következményekhez vezet, amely a társadalom számára mentális, egészségügyi, versenyképességi kockázatokat jelent. Nem vitatjuk, hogy vannak élethelyzetek, amelyekben sokaknak sikerül összehangolni a munka és a család kihívásait, bizonyos életszakaszokban viszont a családok egységét és a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődését az segítheti elő, ha az egyik szülő otthon van. Ezért szeretnénk, hogy a szülők anyagi kényszertől mentesen, szabadon dönthessenek az otthonmaradás mellett.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egy éve megjelent„Megújulás a szeretetben” című körlevelében így foglalt állást: „Az első életévben az állandó anyai jelenlét biztosítja a legjobban a csecsemő idegrendszerének, érzelmi életének teljes körű, zavartalan fejlődését. Az Egyház és a társadalom különleges összefogására van szükség ahhoz, hogy a gyermek számára szükséges gondoskodást megkapja. Meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy lehetőség nyíljon az édesanyák otthon maradására és a személyes törődés kereteinek, a nagycsaládos életpályamodell kiteljesítésére.”

A Gyermek és Családbarát Magyarországért Alkotó Műhely (CSAM) részletesen kidolgozta a Hivatásos Szülők életpályamodellben a főállású szülőség feltételeit (www.plusz1baba.hu).

Köszönjük, ha lépéseket tesznek a főállású szülőség támogatására!

[az Ön neve]

Írja alá most