A petíció címzettje: Novák Katalin családügyi miniszter

607

607 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 1 000 aláírást.

Tegyük lehetővé a sokgyermekes családok méltányos javadalmazását

A petíció elindítójával a CitizenGO nem áll jogi kapcsolatban. A CitizenGO nem vállal felelősséget a petíció tartalmáért.

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:

A petíció címzettje: Novák Katalin családügyi miniszter

Tisztelt Miniszter Asszony!

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egy éve megjelent „Megújulás a szeretetben” című körlevelében így foglalt állást: „Az első életévben az állandó anyai jelenlét biztosítja a legjobban a csecsemő idegrendszerének, érzelmi életének teljes körű, zavartalan fejlődését. Az Egyház és a társadalom különleges összefogására van szükség ahhoz, hogy a gyermek számára szükséges gondoskodást megkapja. Meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy lehetőség nyíljon az édesanyák otthon maradására és a személyes törődés kereteinek, a nagycsaládos életpályamodell kiteljesítésére.”

Egyik legfőbb feladatunk ma a gyermekek születésének elősegítése. Az évi 90 ezer körüli születésszám egy 6 milliós ország utánpótlását fedezi.

Kutatások szerint a fiatalok 25% -a szeretne több gyermeket felnevelni és csak a családjának élni, amit eddig nem tehetett meg, mert a gazdaságnak szüksége volt a női munkaerőre.

Ha ezt a réteget most meg tudnánk támogatni az amúgy is kényszerű otthon maradásban, és (gyermekszám alapján) és lehetővé tennénk 10-15 évre az anyagi biztonságukat, el tudnánk hárítani a gyermekvállalás egyik akadályát, ami hozzá járulhatna a kívánt gyermekek megszületéséhez. A főállású anyaság intézményének bevezetése, a 2018-as nemzeti konzultáció alapján, széles körű társadalmi támogatottságot élvez. Három-négy gyermek otthoni ellátása az első években időigényes feladat, teljes embert kíván, amit nem lehet intézményekkel kiváltani. Ha mégis erre kényszerülnek az édesanyák, sem teljes értékű munkavállalók, sem anyák nem lehetnek, és a gyermek is megsínyli a kényszerhelyzetet. A ma létező "főállású anyaság" intézménye 28.500 ft-os segéllyel nem méltányos sem az elvégzett munkához képest, sem a nemzetmentő feladathoz mérten, és nem teszi lehetővé egyetlen ember eltartását sem.

A pszichológiai kutatások szerint a kellő szülői odafigyelés és jelenlét hiánya olyan hosszú távú, transzgenerációs következményekhez vezet, amelynek a társadalom számára mentális, egészségügyi, versenyképességi kockázatokat jelent. A gazdaság átalakulása, újra rendeződése miatt a gyermeknevelésre fordított munkaidő nem fog hiányozni a gazdaságból, és családok sora állhatna önként a nemzet megmaradásának szolgálatába, miközben a társadalom mentálisan egészségesebb irányba fordulhat.

Egy ilyen intézkedés nagyságrenddel növelné az újszülöttek számát. A Gyermek és Családbarát Magyarországért Alkotó Műhely (CSAM) részletesen kidolgozta a Hivatásos Szülők életpálya modellben ennek feltételeit (www.plusz1baba.hu)

[az Ön neve]

Írja alá most