Protestujemy przeciwko niezrozumiałej decyzji Urzędu Miasta Bydgoszczy dotyczącej wycinki kasztanowców na placu Kościeleckich

Adresat/Adresaci petycji: Prezydent Bydgoszczy

697 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.

Stuletnie kasztanowce naszym zdaniem powinny na Placu Kościeleckich pozostać, a miasto powinno zająć się ich zabezpieczeniem.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat/Adresaci petycji: Prezydent Bydgoszczy

Protestujemy przeciwko niezrozumiałej decyzji Urzędu Miasta Bydgoszczy dotyczącej wycinki wiekowych kasztanowców na placu Kościeleckich. Apelujemy do prezydenta Bydgoszczy, aby wycofał wniosek skierowany do Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków o zgodę na usunięcie wszystkich jedenastu kasztanowców.

Dziwi nas postawa urzędników, którzy nie biorą pod uwagi zdanie fachowców z wrocławskiej firmy Eko-Trek, która we wrześniu 2017 roku przeprowadziła kompleksowe badania kasztanowców rosnących na placu Kościeleckich. Eksperci stanowczo odradzili usunięcie tych drzew, ze względu na ich wartość. Takie duże, dojrzałe drzewa produkują bowiem po tysiąckroć więcej tlenu od młodych drzewek, które chcą w tym miejscu posadzić urzędnicy. W mieście, które walczy ze smogiem, każdy zielony skwer jest na wagę złota!

Uważamy, że należy powstrzymać działania bydgoskich urzędników, którzy chcą usunąć drzewa towarzyszące wielu pokoleniom bydgoszczan. Tym bardziej, że kasztanowce można uratować! Należy tylko zastosować się do zaleceń wspomnianych ekspertów: wykonać korektę koron drzew w celu ograniczenia ich powierzchni, a także zadbać o poprawę warunków glebowych. Te zabiegi pielęgnacyjne należy przeprowadzić jeszcze w tym roku!

[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

697 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.