Nie dla kazirodztwa - petycja o konsekwencje wobec skandalicznej wypowiedzi prof. Hartmana

Nie dla kazirodztwa

788 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.

"Upada najsilniejsze tabu ziemskiego globu, jakim jest zakaz kazirodztwa" - napisał na swoim blogu w serwisie tygodnika "Polityka" Jan Hartman. "Jeśli udaje się powiązać harmonijnie miłość macierzyńską albo bratersko-siostrzaną z miłością erotyczną, to osiąga się nową, wyższą jakość miłości i związku." - twierdzi profesor. Co więcej, Hartman próbował udowodnić, że argumenty stojące za karalnością kazirodztwa mają jedynie naturę religijną bądź eugeniczną a w demokratycznym państwie nie stanowi się prawa oparciu o takie przesłanki!

Prof. Jan Hartman, członek  Komitetu Etyki w Nauce Polskiej Akademii Nauk i pracownik Uniwersytetu Jagiellońskiego zbulwersował ostatnio opinię społeczną wezwaniem do debaty na temat legalizacji kazirodztwa. Hartman na swoich stanowiskach utrzymywany jest z pieniędzy podatników.

To było zbyt wiele nawet dla redakcji słynącej z kontrowersji "Polityki", która usunęła wpis Hartmana z jego bloga. Pozostaje on jednak cały czas pracownikiem naukowym Uniwersytetu Jagiellońskiego, na którym wykłada m.in. etykę, oraz członkiem Komitetu Etyki w Nauce Polskiej Akademii Nauk. Obie instytucje są finansowane z naszych pieniędzy.

Apelujemy do Władz Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Polskiej Akademii Nauk o usunięcie prof. Jana Hartmana z zajmowanych stanowisk.

Zdjęcie pochodzi z pracy Agnieszki Górskiej, dostępnej na stronach Uniwersytetu Szczecińskiego, s. 16.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:

List do władz UJ oraz PAN

Szanowni Państwo,

Profesor Jan Hartman opublikował w ostatnim czasie na swoim blogu w serwisie "Polityki" bulwersujący wpis, w którym wezwał do debaty na temat legalizacji kazirodztwa.

Profesor twierdzi m.in. iż: " jeśli udaje się powiązać harmonijnie miłość macierzyńską albo bratersko-siostrzaną z miłością erotyczną, to osiąga się nową, wyższą jakość miłości i związku".

Opinie i poglądy tego typu, zwłaszcza wygłaszane publicznie, godzą w dobre imię Uniwersytetu Jagiellońskiego i Polskiej Akademii Nauk. Wypowiedzi prof. Hartmana są tym bardziej skandaliczne, iż zajmuję się on etyką i ma bezpośredni kontakt ze studentami.

Niniejszym domagam się wyciągnięcia konsekwencji wobec prof. Jana Hartmana i podjęcia kroków dyscyplinarnych celem zwolnienia go z funkcji pełnionych na Uniwersytecie Jagiellońskim i w Polskiej Akademii Nauk.

[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

788 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.