Petition to: Premier RP

Deklaracja Przelewicka

1.043 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.

Deklaracja Przelewicka

Polskie prawo nie respektuje woli mieszkańców, wspólnot lokalnych w kwestii lokalizacji kontrowersyjnych hodowli zwierząt obcych i inwazyjnych, w szczególności norki amerykańskiej. Tak się dzieje w dziesiątkach miejsc w Polsce, m. in. w Przelewicach (woj. zachodniopomorskie). Protest i blokada hodowli trwa tutaj już ponad pół roku. W dniu 11.12.2013 ogłoszona i podpisana została "Deklaracja Przelewicka". Każdy może się do niej przyłączyć:

Deklaracja Przelewicka

My niżej podpisani oczekujemy zdecydowanych działań rządu oraz Parlamentu Rzeczpospolitej Polskiej, których celem będzie natychmiastowe ograniczenie, a następnie całkowity zakaz hodowli na terenie Polski gatunków inwazyjnych i obcych, w szczególności norki amerykańskiej. Przypadek Przelewic, Rościna, Miedzynia, Strumian, Radachowa i wielu innych miejscowości stał się symbolem bezradności państwa i jego organów w konfrontacji z agresywnym biznesem, lekceważącym wszelkie normy prawne. Nie chcemy takiego Państwa, które kapituluje w egzekwowaniu zasad demokratycznego państwa prawa. Nie chcemy dłużej tolerować finansowania rzeszy urzędników, nie potrafiących skutecznie przeciwstawiać się jawnemu łamaniu prawa mimo, że ich obowiązkiem jest stanie na straży ochrony przyrody, zdrowa i życia ludzi. Nie chcemy żyć w kraju, gdzie głos społeczności lokalnej nie ma znaczenia. Swoboda działalności gospodarczej nie może odbywać się kosztem obywateli czy kosztem społeczności lokalnych. W oparciu o obecny stan prawny obywatele nie mogą zablokować niechcianych przedsięwzięć w sposób legalny. Skazani są na uciekanie się do protestów. Konieczne są takie zmiany w prawie, które zwiększą wpływ mieszkańców na kształtowanie i rozwój ich środowiska w miejscu zamieszkania.

Przelewice, dnia 11 grudnia 2013 roku

This petition has been created by a citizen or association not affiliated with CitizenGO. CitizenGO is not responsible for its contents.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Petition to: Premier RP

Szanowny Panie premierze,

wysyłam tę korespondecję, ponieważ podpisuję się pod zapisami "Deklaracji Przelewickiej" dotyczącej konieczności zmiany prawa w kwesiach wpływu obywateli na kreowanie ich najbliższego otoczenia. Ponadto popieram ograniczenie hodowli zwierząt obcych i inwazyjnych, w tym norki amerykańskiej Tu potrzebna jest pilna zmiana stosownego rozporządzenia.

Proszę o pilne uwzględnienie wniosków płynących z "Deklaracji Przelewickiej".

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Deklaracja Przelewicka

Podpisz tę petycję teraz!

1.043 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.