APEL KRESOWIAN, ŚWIADKÓW ZAGŁADY

Adresat/Adresaci petycji: Ministerstwo Sprawiedliwości - Kancelaria Prezesa Rady Ministrów

APEL KRESOWIAN, ŚWIADKÓW ZAGŁADY

780 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.

APEL KRESOWIAN, ŚWIADKÓW ZAGŁADY

Żądamy kar za kłamstwa i fałszowanie naszej historii!

Środowiska kresowe są poważnie zaniepokojone trwającą dyskusją wokół nowelizacji ustawy o IPN oraz deklaracjami polityków, zmierzającymi do wycofania zapisów penalizujących banderyzm oraz kłamstwo wołyńskie. Kary za fałszowanie historii oraz nazywanie dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów ludobójstwa na Polakach po imieniu to trzon troski o pielęgnację naszej tożsamości jako Polaków. Każdy z nas winny jest pomordowanym pamięć i żaden Polak nie może być w pełni Polakiem, jeżeli nie będzie troszczył się o prawdę o polskich ofiarach totalitaryzmów, również totalitaryzmu ukraińskiego.

Zachęcam do podpisania petycji, którą podpisało już wielu jeszcze żyjących świadków ukraińskiego ludobójstwa na Kresach, wielu z niego ocalonych, aby już nigdy nie rozbrzmiał krzyk „Smert Lacham!”, natomiast stosunki z naszymi ukraińskimi sąsiadami układały się w duchu prawdy i wzajemnego szacunku.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

APEL KRESOWIAN, ŚWIADKÓW ZAGŁADY

My, Kresowianie, do dziś odczuwamy straszliwe zbrodnie z czasów wojny. Widzimy przed oczami spalone wsie i osiedla, domy i zabudowania gospodarcze, martwe ciała naszych ojców, matek, braci, sióstr i dzieci. Widzimy wydłubane oczy i odcięte języki, odrąbane głowy i przekłute widłami ciała. Widzimy rzeki polskiej krwi. Tego widoku nigdy nie zapomnimy. Wciąż w naszych uszach brzmi przerażający krzyk ukraińskich sąsiadów : „Smert Lacham!”. Wciąż słyszymy, jak wyrzynając nas, wołają „Sława Ukrainie!” i odpowiadają, „Herojom sława”. Mordowali pod osłoną nocy i w dzień, napadali na kościoły pełne wiernych, wyciągali z kołysek niemowlęta i wrzucali do ognia, i zdzierali z pleców skórę. Nigdy nie zostali za to ukarani. Mordowali też Żydów, Ormian, Rosjan, Czechów i Cyganów. Zaś ich przywódcy, Stepan Bandera, Roman Szuchewycz, Dmytro Kłaczkiwski, Mykoła Łebed’, najwięksi mordercy i organizatorzy tego straszliwego ludobójstwa, stali się dzisiaj bohaterami Ukrainy. Kaci i zbrodniarze są wznoszeni na cokoły.

Kategorycznie żądamy ukarania zbrodniarzy. Żądamy kar za kłamstwa i fałszowanie naszej
historii. Żądamy nazywania prawdy po imieniu. Zbrodnia była zbrodnią. Ufamy, że nowelizacja ustawy o IPN, jako aktu dziejowej sprawiedliwości, zablokuje wszelkie kłamstwa i manipulacje w sprawie ukraińskiego ludobójstwa.

Martwią nas tylko ostatnie doniesienia, że nowelizacja ustawy o IPN może być zagrożona. Niepokoją wypowiedzi marszałka Senatu, Stanisława Karczewskiego, a także takich polityków, jak Jan Olszewski, którzy haniebnie kłamią w sprawie ludobójstwa.

Oświadczamy z całą mocą, że wszelkie blokowanie i ograniczanie siły sprawczej tej ustawy, spotka się z naszym ostrym sprzeciwem i potępieniem. Byłby to akt wrogi wobec narodu polskiego oraz wobec prawdy historycznej. I na dziesięciolecia skompromitowałby państwo polskie i jego polityczne elity.

Żądamy zachowania nowelizacji Ustawy o IPN w tym kształcie, w jakim została uchwalona. Prawda jest święta!

PODPISALI ŚWIADKOWIE HISTORII

Janina Kalinowska z d. Sokół , ur. w Uściługu, pow Włodzimierz, woj.Wołyń

Stanisław Srokowski, Hnilcze, pow. Podhajce, woj. Tarnopol

Feliks Trusiewicz, Obórki, pow. Łuck, woj. Wołyń

Wacław Moroziński, Horodynie, pow. Szczurzyn, woj. Wołyń

Rozalia Wiwlosz, Teresin gm. Werba, pow. Włodzimierz Woł, woj.Wołyń /rodowe nazwisko Bojko/

Alfreda Magdziak zd. Kiciak, Dubienka, od1928 r zam. Jasiniec pow. Horochów, woj. Wołyń.

Zofia Szwal janina, Orzeszyna, pow. Włodzimierz Woł., woj. Wołyń

Stanisława Mogielnicka, zd. Ziemińska, Zagaje, pow.
Horochów, woj. Wołyń

Franciszka Chomicka, kolonia Marcelina, gromada Szczekiczyn, gmina Międzyrzec, powiat Równe, woj. wołyńskie, parafia Niewirków

Janina Kilian, z d.Herzog, Pohorce, pow. Rudki, woj. lwowskie.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

APEL KRESOWIAN, ŚWIADKÓW ZAGŁADY

Podpisz tę petycję teraz!

780 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.