Adresat/Adresaci petycji: Pan Mateusz Morawiecki - Prezes Rady Ministrów

RATUJMY KOPALNIĘ "KRUPIŃSKI" - to sprawa KAŻDEGO POLAKA!!!

4.160 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 5.000 podpisów.

RATUJMY KOPALNIĘ "KRUPIŃSKI" - to sprawa KAŻDEGO POLAKA!!!

TWÓJ PODPIS JEST NA WAGĘ ZŁOTA!

Dlaczego?

Przeznaczona do likwidacja Kopalnia "Krupiński" jest jedną z najcenniejszych w Polsce. Znajduje się tu obecnie ponad 700 mln ton węgla, w tym surowca najwyższej jakości, co – przy wdrożeniu technologii zgazowywania węgla pod ziemią – mogłoby przynieść w przyszłości dochód wartości ok. 2 bilionów złotych.
(Wartości te zostały potwierdzone przez ekspertów z Obywatelskiego Komitetu Obrony Polskich Zasobów Naturalnych oraz Narodowego Instytutu Studiów Strategicznych).
Dla porównania cały dług publiczny Państwa Polskiego wynosi nieco ponad 1 bilion złotych.

KWK "Krupiński" to dopiero wierzchołek góry lodowej. Ukryta przed społeczeństwem bitwa toczy się o gigantyczne zasoby naturalne Polski, których wartość - rzędu setek bilionów złotych - wielokrotnie przewyższa wszystkie dotychczasowe malwersacje (po 1989 roku) razem wzięte (więcej >>).

Kopalnia „Krupiński” wg ekspertów jest obecnie najcenniejszą kopalnią w Polsce, ponieważ posiada najdogodniejsze warunki zarówno do wydobycia metodami tradycyjnymi, jak i do wprowadzania technologii podziemnego zgazowywania, co w przyszłości pozwoli generować olbrzymie zyski.

Tymczasem w marcu 2017 roku na skutek skandalicznej decyzji Ministra Energii Krzysztofa Tchórzewskiego kopalnia „Krupiński” została przekazana do likwidacji. W świetle udokumentowanych faktów, można z najwyższym prawdopodobieństwem podejrzewać, że miało to na celu przygotowanie kopalni do obecnej sprzedaży obcemu kapitałowi, po uprzednim „oczyszczeniu” jej z nieproduktywnych aktywów ludzkich i majątkowych. Aktualnie prowadzone są rozmowy w sprawie zakupu Kopalni „Krupiński” przez Tamar Resources LTD (podpisano już w tej sprawie list intencyjny). Tamar Resources to brytyjska firma założona niespełna rok temu przez Georga Rogersa – finansistę z 30-letnim doświadczeniem, związanego wcześniej z Deutsche Bankiem (1995-2002), który swoją karierę rozpoczął w Rothschild & Co (1987-1995).

Jeżeli kopalnia rzeczywiście nie ma wartościowego potencjału, jak utrzymuje strona rządowa, to z jakich pobudek zabiega o nią Georg Rogers? Będąc doświadczonym finansistą w branży surowcowej, z pewnością potrafi on dobrze oszacować opłacalność inwestycji.

5 kwietnia odbyło się spotkanie przedstawicieli kierownictwa Ministerstwa Energii z reprezentantami Tamar Resources ws. przejęcia kopalni przez Tamar (więcej >>).

W tym samym dniu odbyła się PIKIETA PROTESTACYJNA POD MINISTERSTWEM (więcej >>)

Premier Rządu RP, Pan Mateusz Morawiecki, powiedział niedawno:
„[…] spróbujcie kupić niemiecką firmę, ważną systemowo […], nawet jeżeli ona jest prywatna – niemożliwe, absolutnie”.
Jest to logiczne, a zarazem sprawiedliwe. Czy coś stoi na przeszkodzie, aby tak oczywiste standardy mogły nareszcie zacząć obowiązywać w Polsce?!

Obecnie podejmujemy intensywną akcję informacyjną w celu uświadomienia szerokich rzesz społeczeństwa polskiego o zagrożeniu utratą dobra narodowego o tak wielkim znaczeniu strategicznym, jakim jest Kopalnia „Krupiński”. Jeżeli żądanie powstrzymania sprzedaży nie zostanie spełnione, będziemy zobowiązani do podjęcia akcji protestacyjnej na szeroką skalę – w obronie sprawiedliwego interesu KAŻDEGO OBYWATELA PAŃSTWA POLSKIEGO.

PODPISZ SIĘ,

RAZEM DAMY RADĘ!

(dowiedz się więcej >>)

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy

Adresat/Adresaci petycji: Pan Mateusz Morawiecki - Prezes Rady Ministrów

Apeluję do Pana o niezwłoczne:

• Wstrzymanie sprzedaży Kopalni Węgla Kamiennego „Krupiński”.
  • Podjęcie przez ekspertów rządowych debaty publicznej z ekspertami społecznymi n/t strategii eksploatowania i ochrony złóż naturalnych Polski (w tym węgla kamiennego).

Zgodnie z WNIOSKIEM z 29 marca 2018.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

RATUJMY KOPALNIĘ "KRUPIŃSKI" - to sprawa KAŻDEGO POLAKA!!!

Podpisz tę petycję teraz!

4.160 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 5.000 podpisów.