Adresat/Adresaci petycji: Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro

STOP wystawie ciał pt. "Body Worlds: The Cycle of Life" w Warszawie

1.624 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.

STOP wystawie ciał pt. "Body Worlds: The Cycle of Life" w Warszawie

Od 1 grudnia 2018 roku, w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie będzie organizowana wystawa ciał pt. "Body Worlds & The Cycle of Life". Jest to kontrowersyjna wystawa plastynowanych ciał, która a od paru lat pojawia się w Polsce i pokazuje ludzkie zwłoki poddane plastynacji, w najróżniejszych pozycjach.

Wystawa ta narusza fundamentalną w każdej kulturze i cywilizacji zasadę poszanowania czci dla zmarłej osoby. Na wystawie ciała są pokazywane w najróżniejszych pozycjach, np. trzymając gitarę, grając w piłkę nożną, czy jeżdżąc na nartach. Jest to przykład skrajnie niemoralnego znieważania zwłok.

Poza brakiem moralnej zgody na takie widowisko występują także poważne zastrzeżenia co do źródła ciał przeznaczanych na plastynację. W 2008 roku Prokurator Generalny Nowego Jorku w procesie wytoczonym organizatorom podobnej wystawy tego typu, wymusił na spółce zajmującej się wystawą, aby używała następującego znaku ostrzegawczego: "Uwaga: części ciała, które państwo będą oglądać, mogą pochodzić od chińskich więźniów, którzy byli torturowani i zabici". Organizatorzy nigdy nie byli w stanie przedstawić pełnej dokumentacji na temat pochodzenia ciał.

Istnieje wiele przesłanek wskazujących, że ciała przeznaczane na wystawę mogą pochodzić od więźniów sumienia, w tym także od praktykujących Falun Gong, którzy od 1999 roku są prześladowani przez reżim komunistyczny w Chinach w sposób brutalny - pobiera się od nich organy wewnętrzne bez znieczulenia, pozbawiając ich życia, a następnie sprzedaje dla zysku.

Falun Gong (znane także jako Falun Dafa) jest tradycyjną praktyką duchową opartą na zasadach Prawdy, Życzliwości i Cierpliwości, w której wykonuje się także cztery ćwiczenia i medytację. W 1999 roku według rządowych statystyk około 100 milionów osób praktykowało Falun Gong. 20 lipca 1999 roku rozpoczęła się brutalna kampania prześladowań, której efektem jest grabież organów, a także bardzo możliwe, że ciała praktykujących przeznaczane są na plastynację, w celu wykorzystania ich na wystawie ciał "Body Worlds".

Niektóre kraje już wydały wyroki zakazujące, bądź w pewien sposób ograniczające działanie wystawy ciał "Our Body" i analogicznych wystaw ciał pod innymi nazwami. We Francji Sąd Najwyższy uznał tę wystawę za nielegalną i zakazał jej pokazywania. Podobny wyrok wydał sąd w Izraelu. Z kolei burmistrz dzielnicy Praga 7 w czeskiej Pradze, zamierza walczyć z "Wystawą ciał", odnosząc się do prawa nakazującego pochowanie ciał, które znajdują się na terenie miasta. Zróbmy wszystko co w naszej mocy, aby w Polsce również nie zezwolono na tak haniebne znieważanie ludzkich zwłok.

Ażeby lepiej wyobrazić sobie horror tego przedstawienia, wyobraźmy sobie, że podczas II wojny światowej ciała jeńców katyńskich, bądź ofiar obozów koncentracyjnych, byłyby wystawiane na pokaz na całym świecie.

Pamiętajmy również, że do Pałacu Kultury i Nauki przychodzi wiele wycieczek szkolnych. Czy chcemy, aby dzieci i młodzież pojawiały się w miejscu, gdzie prezentowana jest tak nieetyczna wystawa?

Body Worlds przyjeżdża do Polski już po raz kolejny. Nie udawajmy, że to jedynie wystawa "w celach edukacyjnych". Musimy się przeciwstawić jej organizacji, jeśli chcemy dbać o fundamentalne wartości ważne dla każdego człowieka. Zachęcamy do podpisania petycji.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
CitizenGo będzie chronić Twoją prywatność oraz informować Cię o tej oraz innych kampaniach.

Adresat/Adresaci petycji: Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro

Szanowny Panie Ministrze,

Chcemy zwrócic uwagę na problem ponownej organizacji wystawy plastynowanych ciał pt. "Body Worlds: The Cycle of Life" na terenie Polski. Od 1 grudnia 2018 roku będzie ona pokazywana w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Uważamy, że wystawa narusza jedną z podstawowych zasad naszej kultury i cywilizacji, jaką jest poszanowanie dla ciała zmarłej osoby. Wystawianie ciał w różnych pozycjach, które ma miejsce podczas wystawy "Body Worlds", jest jawnym znieważaniem zwłok i nie powinno mieć miejsca.

Poza naruszeniem moralności, wystawa ta budzi poważne zastrzeżenia co do pochodzenia ciał przeznaczanych na plastynację. Sami organizatorzy zmuszeni werdyktem nowojorskiego sądu, w 2008 roku wydali oświadczenie, że części ciał używane w wystawie mogą pochodzić od chińskich więźniów, którzy byli torturowani i zabici.

Jak pokazuje raport Światowej Organizacji Dochodzącej Prześladowań wobec Falun Gong (WOIPFG), istnieje niebezpodstawne przypuszczenie, jakoby ciała wykorzystywane w wystawie "Body Worlds", mogły pochodzić od praktykujących Falun Gong, będących więźniami sumienia w Chinach.

Organizatorzy wystawy nigdy nie byli w stanie podać pełnej dokumentacji dotyczącej pochodzenia ciał. Domagamy się aby takowa informacja została przez nich podana. Domagamy się również, by na podstawie art. 262.: "Znieważenie zwłok, prochów ludzkich lub miejsca spoczynku zmarłego", natychmiast odebrano możliwość organizacji wystawy ciał "Body Worlds: The Cycle of Life" w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie 1 grudnia 2018 roku oraz aby ta wystawa została zakazana w Polsce, podobnie jak to miało miejsce we Francji oraz Izraelu.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

STOP wystawie ciał pt. "Body Worlds: The Cycle of Life" w Warszawie

Podpisz tę petycję teraz!

1.624 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.