Adresat/Adresaci petycji: Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro

+ List do:

Zanim opuścisz tę stronę...

Dziękujemy za podpisanie! Teraz podaj dalej!

Adresat/Adresaci petycji: Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro

Szanowny Panie Ministrze,

Chcemy zwrócic uwagę na problem ponownej organizacji wystawy plastynowanych ciał pt. "Body Worlds: The Cycle of Life" na terenie Polski. Od 1 grudnia 2018 roku będzie ona pokazywana w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Uważamy, że wystawa narusza jedną z podstawowych zasad naszej kultury i cywilizacji, jaką jest poszanowanie dla ciała zmarłej osoby. Wystawianie ciał w różnych pozycjach, które ma miejsce podczas wystawy "Body Worlds", jest jawnym znieważaniem zwłok i nie powinno mieć miejsca.

Poza naruszeniem moralności, wystawa ta budzi poważne zastrzeżenia co do pochodzenia ciał przeznaczanych na plastynację. Sami organizatorzy zmuszeni werdyktem nowojorskiego sądu, w 2008 roku wydali oświadczenie, że części ciał używane w wystawie mogą pochodzić od chińskich więźniów, którzy byli torturowani i zabici.

Jak pokazuje raport Światowej Organizacji Dochodzącej Prześladowań wobec Falun Gong (WOIPFG), istnieje niebezpodstawne przypuszczenie, jakoby ciała wykorzystywane w wystawie "Body Worlds", mogły pochodzić od praktykujących Falun Gong, będących więźniami sumienia w Chinach.

Falun Gong (znane także jako Falun Dafa) jest tradycyjną praktyką duchową opartą na zasadach Prawdy, Życzliwości i Cierpliwości, w której wykonuje się także cztery ćwiczenia i medytację. W 1999 roku według rządowych statystyk około 100 milionów osób praktykowało Falun Gong. 20 lipca 1999 roku rozpoczęła się brutalna kampania prześladowań, której efektem jest grabież organów, a także bardzo możliwe, że ciała praktykujących przeznaczane są na plastynację, w celu wykorzystania ich na wystawie ciał "Body Worlds".

Organizatorzy wystawy nigdy nie byli w stanie podać pełnej dokumentacji dotyczącej pochodzenia ciał. Domagamy się aby takowa informacja została przez nich podana. Domagamy się również, by na podstawie art. 262.: "Znieważenie zwłok, prochów ludzkich lub miejsca spoczynku zmarłego", natychmiast odebrano możliwość organizacji wystawy ciał "Body Worlds: The Cycle of Life" w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie 1 grudnia 2018 roku oraz aby ta wystawa została zakazana w Polsce, podobnie jak to miało miejsce we Francji oraz Izraelu.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

STOP wystawie ciał pt. "Body Worlds: The Cycle of Life" w Warszawie

Podpisz tę petycję teraz!

2.131 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 5.000 podpisów.