Żądamy flag biało-czerwonych na terenie Obozu Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu.

Adresat/Adresaci petycji: Minister kultury i dziedzictwa narodowego - Piotr Gliński oraz Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji - Joachim Brudziński.

Żądamy flag biało-czerwonych na terenie Obozu Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu.

6.520 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 10.000 podpisów.

Szanowni Państwo!

W trakcie obchodów 74 rocznicy wyzwolenia niemieckiego obozu Auschwitz-Birkenau, doszło do profanacji symbolu narodowego jakim jest polska flaga biało-czerwona. W wyniku wewnętrznych przepisów wydanych przez obecnego Dyrektora Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau Piotra Cywińskiego, nie pozwolono uczestnikom chcącym godnie uczcić wszystkich pomordowanych, wejść na teren obozu z flagą państwową na drzewcu, będącą integralną częścią symbolu narodowego. W poradniku wydanym przez Ministerstwo Spraw wewnętrznych i Administracji pod nazwą "Biało-Czerwona" czytamy, że "Flagi niesione podczas marszów, wywieszane z okien oraz mocowane na słupach i latarniach ulicznych mają płat przymocowany do drzewca." Natomiast według ustaleń MSWiA pod określeniem drzewca rozumiemy " drewniany lub metalowy pręt, do którego mocuje się flagę." Nie zgadzając się na taką formę przenoszenia flagi, służba porządkowa Obozu Zagłady tłumacząc się przepisami bezpieczeństwa, sprowadziła najważniejszy państwowy atrybut do  dwukolorowej płachty, pozbawiając ją zarazem przynależnego szacunku. Aby zaakcentować polskość uczestnicy zostali zmuszeni zrobić z flag peleryny, bądź też przenosić ją w rękach, co było niezgodne z zaleceniami zawartym w tymże poradniku, gdzie w zasadach użytkowania flag jest napisane : "Flaga nie może służyć jako nakrycie stołu lub opakowanie jakiegoś przedmiotu." Na tej podstawie można domniemywać, że okrywając się flagą państwową oraz przenosząc ją w inny sposób bez drzewca, dochodzi do jej profanacji gdyż "miłość do barw narodowych oznacza prezentowanie ich zgodnie z tradycją i honorem."

Sprawa jest bulwersująca, ponieważ taka upokarzająca sytuacja jest powielana co roku, w trakcie ważnych obchodów wyzwolenia Obozu jakie miało miejsce 27 stycznia 1945 roku. Oczekujemy, że zaistniała sytuacja zostanie przeanalizowana pod kątem zgodności z Konstytucją RP oraz zostaną wyciągnęte dyscyplinarne konsekwencje od nadzorujacego obecnie Dyrektora Obozu Auschwitz Birkenau- Piotra Cywińskiego.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Żądamy flag biało-czerwonych na terenie obozu Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu.

Domagamy się możliwości wnoszenia flag biało-czerwonych na drzewcu, na teren Obozu Auschwitz-Birkenau, w celu godnego upamiętnienia wszystkich ofiar bestialsko pomordowanych przez Niemców, w czasie II wojny światowej.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Żądamy flag biało-czerwonych na terenie Obozu Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu.

Podpisz tę petycję teraz!

6.520 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 10.000 podpisów.