Adresat/Adresaci petycji: Prezydent Miasta Białegostoku Pan Tadeusz Truskolaski

NIE dla marszu środowisk LGBT+ w Białymstoku 20.07.2019

27.616 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

NIE dla marszu środowisk LGBT+ w Białymstoku 20.07.2019

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Zanim opuścisz tę stronę...

Dziękujemy za podpisanie! Teraz podaj dalej!

Adresat/Adresaci petycji: Prezydent Miasta Białegostoku Pan Tadeusz Truskolaski

Szanowny Panie Prezydencie!

Stowarzyszenie „Tęczowy Białystok”, skupiające osoby LGBT i ich przyjaciół, uzyskało w Białostockim Ratuszu oficjalną zgodę na przeprowadzenie w naszym mieście marszu środowisk LGBT+. Planowany termin marszu to 20 lipca 2019 roku. Mają w nim uczestniczyć nie tylko dorośli aktywiści LGBT+, ale także dzieci i młodzież, ściągnięci z innych miejscowości z kraju i z zagranicy, aby w ten sposób wywrzeć większy wpływ na świadomość i umysły młodego pokolenia Polaków z naszego regionu.

Jak mogliśmy to obserwować w ostatnich miesiącach, podczas wielu wcześniejszych Marszów Równości w kolejnych miastach Polski, środowiska LGBT+ oraz sympatyzujące z nimi grupy społeczne, w sposób rażący i skandaliczny nadużyły zaufania społecznego, używając symboli narodowych i religijnych w sposób obrażający uczucia patriotyczne, religijne i moralne zdecydowanej większości obywateli. Poprzez takie zachowania, środowiska LGBT+ udowodniły, że same postępują w sposób sprzeczny z głoszonymi przez siebie hasłami tolerancji i wolności obywatelskiej.

Zachowanie osób ze środowiska LGBT+ odbieramy jako prowokacyjne i agresywne. Dostrzegamy w tym próbę narzucania swoich poglądów innym uczestnikom życia publicznego. Osoby uczestniczące w marszach często epatują obscenicznością oraz znieważają najważniejsze dla większości Polaków symbole narodowe i religijne.

Jesteśmy zwyczajnie odpowiedzialni za nasze dzieci, a jako aktywni w życiu społecznym obywatele  oczekujemy od Prezydenta Miasta Białegostoku przede wszystkim przestrzegania prawa, które w Kodeksie wykroczeń wyraźnie wskazuje, że jeżeli ktoś obnaża się lub wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, powinien być automatycznie karany, a kto do tego namawia i wspiera, także podlega karze grzywny.

Dlatego też, aby nie dopuścić do tego rodzaju gorszących scen i bulwersujących zachowań w naszym mieście, składamy do Pana Prezydenta oficjalne wezwanie do odwołania Marszu Równości w Białymstoku w dniu 20 lipca 2019 roku. Widzieliśmy w mediach, jak wyglądały tego typu marsze w innych miastach. Nie chcemy podobnych prowokacji oraz żenującego i gorszącego poziomu publicznych manifestacji. Mamy prawo nie godzić się na uderzanie w naszą hierarchię wartości i na obrażanie naszych uczuć religijnych (artykuł 196 i 257 Kodeksu karnego). Chcemy skorzystać z tego prawa.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

NIE dla marszu środowisk LGBT+ w Białymstoku 20.07.2019

Podpisz tę petycję teraz!

27.616 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.