#AdamZaprośBrata - petycja do redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej"

Adresat/Adresaci petycji: Stefan Michnik - redaktor naczelny "Gazety Wyborczej"

#AdamZaprośBrata - petycja do redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej"

328 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 500 podpisów.

#AdamZaprośBrata - petycja do redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej"

Stefan Michnik podejrzany jest o popełnienie w 1952 i 1953 roku w Warszawie trzydziestu przestępstw stanowiących zbrodnie komunistyczne, wyczerpujących znamiona zbrodni przeciwko ludzkości, m.in. o wydanie bezprawnych wyroków orzekających kary śmierci m.in. wobec jednego z żołnierzy ZWZ czy kuriera z Korpusu Polskiego dowodzonego przez gen. Władysława Andersa.

Prokuratura zebrała dowody i postawiła zarzuty m.in. popełnienia czterech zabójstw, morderstw sądowych. Prokuratura w sposób skuteczny nie tylko postawiła te zarzuty, ale uzyskała od sądu zgodę na tymczasowe aresztowanie oraz decyzję niezawisłego sądu o Europejskim Nakazie Aresztowania, którego celem jest sprowadzenie do kraju, postawienie przed sądem i pociągniecie do odpowiedzialności za zbrodnie owego stalinowskiego sędziego.

Niestety Szwecja naruszając prawo międzynarodowe nie chce wydać zbrodniarza.

Szwedzka prokuratura nie przeprowadziła żadnych czynności m.in. dlatego, że jej zdaniem czyny uległy przedawnieniu. Wyrok w tej sprawie został wydany 4 lutego 2019 roku przez prezesa Sądu Rejonowego w Göteborgu. W uzasadnieniu napisano m.in., że treść zarzutów wymienionych w europejskim nakazie aresztowania (sporządzonym 26 października 2018 roku przez Wojskowy Sąd Rejonowy w Warszawie), odnoszących się do każdego z zarzucanych przestępstw, wskazuje na to, że Stefan Michnik jako sędzia wojskowego sądu w okresie 1952-1953 dopuścił się 30 czynów polegających na bezprawnym pozbawieniu wolności oraz zastosowaniu kary śmierci, popełniając zbrodnię komunistyczną, która stanowi jednocześnie zbrodnię przeciwko ludzkości.

W związku z tym serdecznie zapraszamy brata Adama Michnika, aby dobrowolnie przyjechał do Polski.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat/Adresaci petycji: Stefan Michnik - redaktor naczelny "Gazety Wyborczej"

Szanowny Panie Redaktorze,
w imieniu niżej podpisanych obywateli naszego Państwa pragnę zachęcić Pana do zaproszenia na wakacje w Polsce Pańskiego przyrodniego brata - Stefana Michnika, który od wielu lat przebywa na terenie Szwecji.

Jako osoba przywiązana do tradycyjnych wartości uważam, że pielęgnowanie więzi rodzinnych jest niezwykle cenne. Pański brat od wielu lat nie odwiedzał naszej Ojczyzny, a jak wiemy z mediów żywo interesuje się polskimi sprawami, w 2016 roku mówił: "Chcę wesprzeć działania Komitetu Obrony Demokracji! Trzeba działać! Tylko potrzeba robić więcej! Trzeba obalić w Polsce rządy PiS! Lycka till [Powodzenia]!"

Jednocześnie proponuję Panu zorganizowanie wspólnej debaty o artykule 105 Kodeksu Karnego. Wyłączenie instytucji przedawnienia ze względu na zbrodnie przeciwko ludzkości i zbrodnie wojenne, gościem specjalnym debaty może być właśnie Pański brat.

Panie Redaktorze, proponuję również opłacenie Pańskiemu bratu podróży z Göteborga do Warszawy. W jedną stronę.

Proszę o pozytywne rozpatrzenie naszego apelu.

Dariusz Matecki
Radny Szczecina

[Imię i nazwisko]

#AdamZaprośBrata - petycja do redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej"

Podpisz tę petycję teraz!

328 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 500 podpisów.