Adresat/Adresaci petycji: Prezydent Bydgoszczy Rafał Bruski oraz Rada Miasta Bydgoszczy

495 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 500 podpisów.

Nasze zaniepokojenie wywołały zmiany w organizacji ruchu w okolicach bydgoskiego Starego Rynku. Szczególne zdziwienie wywołał zakaz, który uniemożliwił wjazd na teren przy bydgoskiej katedrze św. Marcina i Mikołaja. Ustawiono tam znak B-1 z tabliczką „nie dotyczy pojazdów dojeżdżających do garaży parafii”. Decyzja została podjęta bez przeprowadzenia szerokich konsultacji społecznych. Taki zakaz uniemożliwi dojazd do katedry uczestnikom nabożeństw. Pod katedrę nie dojedzie samochód weselny czy karawan pogrzebowy. Został także utrudniony dojazd do Kurii Diecezjalnej i siedziby Biskupa Diecezji Bydgoskiej. Katedra św. Marcina i Mikołaja jest kościołem diecezjalnym, najważniejszym zabytkiem Bydgoszczy. Tak znaczące utrudnienie dostępu do niej stanowi poważne naruszenie zasad współżycia społecznego. Dlatego apelujemy o podpisanie petycji.

Akcja Katolicka Diecezji Bydgoskiej.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Jako mieszkańcy Diecezji Bydgoskiej zwracamy się do Pana Prezydenta i do Rady Miasta Bydgoszczy z prośbą o cofnięcie decyzji o zamknięciu ruchu samochodowego w całym obszarze bydgoskiej katedry.

Przez kilkadziesiąt lat mieszkańcy Bydgoszczy i jej okolic zabiegali o podniesienie tego miasta do roli stolicy diecezji. Ku radości Bydgoszczan, 24 lutego 2004 roku papież Jan Paweł II ogłosił bullę o utworzeniu Diecezji Bydgoskiej, która weszła w życie 25 marca 2004 roku w uroczystość Zwiastowania Pańskiego.

Decyzja o zamknięciu ruchu samochodowego w całym obszarze bydgoskiej katedry oznacza bardzo poważne skutki. W katedrze będącej nie tylko kościołem biskupa diecezjalnego, ale także parafią, odprawiane są każdego dnia Msze święte, odbywają się tutaj chrzty, małżeństwa, pogrzeby, okolicznościowe uroczystości religijno-patriotyczne. Zakaz ten poważnie utrudnia organizowanie liturgii diecezjalnej i spotkań, w których uczestniczą księża z całej diecezji, siostry zakonne, katecheci, młodzież, ministranci, różnego rodzaju grupy duszpasterskie, zrzeszenia i stowarzyszenia. Bydgoska katedra to także sanktuarium maryjne, do którego pielgrzymują wierni z całej Polski, przybywają tutaj także ludzie chorzy dowożeni taksówkami, bądź prywatnymi samochodami. Ponadto, w katedrze trwa dyżur spowiedniczy obsługiwany przez księży z całej Bydgoszczy. Wprowadzony zakaz uniemożliwia również dojazd do kurii jej pracowników i interesantów, ekip konserwatorskich, awaryjnych, naprawczych, straży pożarnej czy też karetek pogotowia. Utrudnione jest też działanie kurii będącej urzędem diecezjalnym, chociażby przez niemożliwość odbierania i przekazywania poczty oraz materiałów duszpasterskich dla parafii.

Mając na względzie dobro nas wszystkich, a zwłaszcza mieszkańców Bydgoszczy i Diecezji Bydgoskiej, raz jeszcze prosimy o cofnięcie wspomnianej decyzji.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

495 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 500 podpisów.