Zwracamy się do rządu PiS z uprzejmą prośbą o interwencję dot. cenzury NEOS na platformie YouTube.

Adresat/Adresaci petycji: Premier 3RP

307 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 500 podpisów.

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej.

Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Wg. Mateusza Morawieckiego "Dyskusja polega na wymianie poglądów, a nie kneblowaniu ust."

14 stycznia z serwisu YouTube w tym samym momencie zostały usunięte wszystkie konta twórców ruchu NEOS. "Nie musimy zgadzać się z tym, co piszą nasi przeciwnicy – ale nie możemy nikomu zabraniać głoszenia poglądów, które są zgodne z prawem."  czytamy tego samego dnia w social mediach Mateusza Morawieckiego

Rząd PiS przypomina dziś, że: "właściciele portali społecznościowych nie mogą działać ponad prawem, a media społecznościowe muszą służyć społeczeństwu, a nie interesom ich potężnych właścicieli. Wszyscy ludzie mają prawo do wolności słowa."

Liczymy, że rząd M.Morawieckiego potraktuje wszystkich na równi, zarówno swoich zwolenników jak i zadeklarowanych przeciwników i tak jak zadeklarował: "Polska będzie tego prawa bronić."

Polacy - Brońmy naszego prawa do komunikacji nawet skrajnie różnych poglądów.

NEOS

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:

Adresat/Adresaci petycji: Premier 3RP

Zwracamy się z prośbą o natychmiastową interwencję rządu ws. cenzury kanałów NEOS na platformie YouTube.
W czwartek 14.01.20 wszystkie kanały organizacji społecznej NEOS zostały usunięte z tej platformy.
Wcześniej w listopadzie 2020 konto założyciela NEOS wraz z 84.000 subskrybentów zostało zablokowane przez Youtube, a grupa hejterów nawoływała do złamania prawa i wprowadzania cenzury wobec organizacji i jej twórców: https://wolnemedia.net/firma-youtube-zablokowala-kanal-neos/

Wierzymy, że szybka i zdecydowana reakcja i zdecydowane kroki wobec korporacji mogą przynieść najlepsze skutki i przywrócić porządek prawny na terenie RP.

[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

307 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 500 podpisów.