Udzielamy wsparcia w dążeniu do zachowania pomnika Jana Pawła II w obecnym kształcie

Adresat/Adresaci petycji: Pan Patrick Le Diffon mer Ploërmel

328 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 500 podpisów.

W dniu 4 kwietnia 2015 sąd w Rennes ( Bretania – Francja ) nakazał władzom miasteczka Ploermel usunięcie pomnika papieża Jana Pawła II. Monument został wzniesiony w 2006 roku z inicjatywy mieszkańców Ploermel i ówczesnego mera. Autorem jest Zurab Ceretele, gruziński rzeźbiarz tworzący w Rosji . Przedstawia on postać papieża pod łukiem, ze szczytu którego wznosi się krzyż. Sąd w Rennes ocenił, że „przez swój układ i wymiary (pomnik) ma charakter ostentacyjny” i zaprzecza konstytucji, która akcentuje laicki charakter Republiki Francuskiej, oraz prawu z 1905 roku ustanawiającemu rozdział Kościoła od państwa. Miasto ma 6 miesięcy na dostosowanie się do wyroku. Pomnik papieża Jana Pawła II, który jest autorytetem uznawanym zarówno przez wierzących jak i niewierzących nie ma miejsca w przestrzeni publicznej! Prawicowy mer Ploermel Patrick Le Diffon zapowiedział złożenie apelacji. Poprzyjmy starania mera swoim podpisem!

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat/Adresaci petycji: Pan Patrick Le Diffon mer Ploërmel

Pan Patrick Le Diffon Burmistrz Ploërmel

Szanowny Panie Burmistrzu,

wyrażamy ubolewanie i oburzenie nakazem sądu w Rennes dotyczącym usunięcia pomnika Jana Pawła II, wielkiego Polaka a zarazem Europejczyka, który miał swój wielki wkład w zjednoczenie Europy.

Ta decyzja jest dla nas niezrozumiała.

Jan Paweł II był i jest autorytetem uznawanym przez ludzi wierzących i niewierzących.

Świadectwo Jego życia, nauczania i ciągła walka o zachowanie pokoju w Świecie i braterstwa między ludźmi zjednywały mu przyjaźń wśród przywódców innych religii, ludzi niewierzących i polityków.

My niżej podpisani wspieramy Pana Burmistrza w dążeniu do zachowania pomnika w obecnym kształcie, wzniesionego z inicjatywy mieszkańców Ploërmel.

Monsieur Patrick Le Diffon Maire de Ploërmel

Monsieur le Maire,

Etonné et boulversé de la décision de la Cour de Rennes concernant l’énlevement de la statue de pape Jean Paul II, célèbre  Polonais et Europeen qui durant son pontificat a oeuvré  pour  l’union de l’Europe . Nous exprimons notre regret  et indignation.

Cette décision est incompréhensible pour nous.

Jean Paul II est une autorité appreciée universellement  par les gens croyants et  non croyants . Le témoignage  de sa vie, son enseignement et la lutte continnuelle pour la paix dans le monde et la fraternité entre les nations ont lui conciliés l’amitié des dirigeants, chefs d’ Etats ,  differents  responsables  réligieux, voire toute l’Humanité.

Nous vous soutenons , Monsieur le Maire et vous  les  Ploërmelais.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

328 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 500 podpisów.