PAŁAC W KOPICACH - ratujmy polskie dziedzictwo kultury! Wniosek o reprywatyzację skarbu śląskiej architektury.

Adresat/Adresaci petycji: Pan Piotr Gliński Minister kultury i dziedzictwa - Pan Mateusz Morawiecki minister rozwoju - Dawid Jackiewicz minister skarbu

1.005 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.

Szanowny Panie Ministrze!

Przeglądając ogólnoświatową i ogólnie dostępną stronę www, na której ludzie z całego świata zamieszczają zdjęcia fascynujących miejsc, niezwykłych rzeczy, pięknych budowli, natknęłam się na stronę zawierającą zdjęcia najpiękniejszych zamków i pałaców świata. Dech zaparły mi zamki i pałace francuskie i niemieckie, w szczególności  Neuschwanstein z południowej Bawarii. Zdjęć jego było co niemiara - to wiosną, to jesienią, to od strony południowej, to od północnej. Pomyślałam sobie wtedy - w Niemczech to mają zamki, u nas takich nie ma albo są w ruinie...

Kilka chwil później natknęłam się na zdjęcie pałacu z Kopicach - ruiny owej, właśnie. Ruiny będącej niechlubnym symbolem "naszej" Polski, w której władza nie sprawuje się należycie, a uboga ludność szabruje, co się da. Tak było przecież przez długie lata, ale piszę o tym teraz dlatego, gdyż w głębi serca czuję, że nadeszły dobre zmiany w naszym kraju!

Pałac ten jest perłą śląskiej architektury, skarbem i chlubą Polaków! Wybudowano go na życzenie ubogiej niegdyś polskiej sieroty, która odziedziczyła potężny majątek i kilkanaście śląskich kopalń, Mowa tutaj o Joannie Gryzik, spadkobierczyni Karola Goduli. To ona zwana jest "śląskim Kopciuszkiem" a jej przepiękna historia znajduje swoje odbicie po dziś dzień w romantycznym krajobrazie zrujnowanego pałacu.

W internecie znajduje się wiele stron poświęconych temu miejscu, chciałabym podzielić się z Panem ministrem kilkoma z nich - ich krótka lektura pozwoli zrozumieć głęboki sens i potrzebę ratowania tego pałacu:

http://sokoliszlak.cba.pl/?page_id=261 (tutaj opisana pokrótce historia pałacu)

http://www.kopice.pl/ (tutaj zdjęcia archiwalne za czasów świetności oraz aktualne)

Piszę w tej sprawie do Pana a także do pana ministra Mateusza Morawieckiego - Wicepremiera i ministra rozwoju regionalnego oraz pana Dawida Jackiewicza - Ministra skarbu państwa, ponieważ pałac ten po długim i trudnym dla niego czasie został ponownie wystawiony na sprzedaż, ofertę można zobaczyć tutaj:

Uważam, że coś tak pięknego jak ten pałac, będący symbolem polskiej świetności, skarbem naszej kultury i dziedzictwa powinien znaleźć godnego właściciela- Skarb Państwa.
To nie jest zwykły pałac, to nie jest jakiś tam dworek w którym prywaciarze mogą robić własny, biznesowy folwark. To nie jest obiekt dla hotelu dla bogaczy ani też dla osób w podeszłym wieku. To jest perła naszej kultury! Nie można pozwolić na to, aby kosztem tak wspaniałego dziedzictwa polskiego bogaciły się obcokrajowe firmy, mające w planach np. przebudowę pałacu na luksusowy hotel o wartości bodajże bagatela 160mln złotych (i wycofujące się po 8 latach nic nierobienia w kierunku poprawy stanu technicznego obiektu). Uważam, że należy chronić takie dobra kultury jak ten pałac i powinny one być chlubną własnością wszystkich Polaków!

Mało tego - pałac któremu przywrócono by świetność z pewnością przyczyniłby się do poprawy infrastruktury i standardu życia wielu rodzin mieszkających w jego pobliżu!
Perła jak ta przyciągałaby mnóstwo turystów a jego sława sięgałaby daleko poza granice naszego kraju!

Dla przykładu pragnę przytoczyć miasto Łańcut - spróbujmy je sobie wyobrazić bez dziedzictwa pozostawionego przez rodzinę Potockich i Lubomirskich! Co by było gdyby i ono było obecnie ruiną?

Niech piękno tego pałacu i otaczającego go parku na nowo staną się naszym skarbem narodowym, naszą chlubą i dumą!

Po tylu latach niechlubnych rządów, którym obojętne były losy naszego dziedzictwa kulturowego, które przymykały też oko na popadanie w ruinę naszych zabytków a niekiedy przyczyniały się i akceptowały przekręty na których bogacili się ich poplecznicy, wreszcie w wyniku wyborów nadeszła dla Polski nowa nadzieja na dobre zmiany, na jej Zmartwychwstanie!

Niech ten pałac stanie się symbolem ZMARTWYCHWSTANIA Polski za sprawą nowego, uczciwego i wrażliwego na piękno i ludzkie trudne sprawy, rządu.

Zachęcam wszystkich, dla których ważne jest dobro i piękno, również to materialne, do podpisania petycji!

Pozdrawiam serdecznie i życzę Bożego Błogosławieństwa w działaniu!

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

W sprawie Pałacu w Kopicach

PAŁAC W KOPICACH - ratujmy polskie dziedzictwo kultury! Wnioskuję o reprywatyzację skarbu śląskiej architektury. Chcę, aby ten pałac stał się symbolem świetności i prestiżu Polski, aby był symbolem jej zmartwychwstania! Chcę, aby każdy Polak mógł powiedzieć - to mój skarb, to moje dziedzictwo.

[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

1.005 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.