Zwolnić dyrektora Muzeum Auschwitz

Adresat/Adresaci petycji: listy@prezydent.pl - kontakt@kprm.gov.pl - Marek.Kuchcinski@sejm.pl

Zwolnić dyrektora Muzeum Auschwitz

15.316 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 20.000 podpisów.

Zwolnić dyrektora Muzeum Auschwitz

W związku z godzącą w polską pamięć historyczną, konsekwentną działalnością dyrektora Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau, wzywamy władze Rzeczypospolitej do usunięcia dra Piotra M.A.Cywińskiego ze stanowiska dyrektora Muzeum Auschwitz. Ponadto żądamy przywrócenia Mszy św. i hymnu państwowego pod Ścianą Straceń w Narodowym Dniu Pamięci Polskich Ofiar Niemieckich Obozów Koncentracyjnych 14 czerwca 2018 r.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
CitizenGo będzie chronić Twoją prywatność oraz informować Cię o tej oraz innych kampaniach.

Zwolnić dyrektora Muzeum Auschwitz

W związku z godzącą w polską pamięć historyczną, konsekwentną od lat działalnością dyrektora Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau, wzywamy władze Rzeczypospolitej do usunięcia dra Piotra M.A.Cywińskiego ze stanowiska dyrektora Muzeum Auschwitz. Ponadto żądamy przywrócenia Mszy św. i hymnu państwowego pod Ścianą Straceń w Narodowym Dniu Pamięci Polskich Ofiar Niemieckich Obozów Koncentracyjnych 14 czerwca 2018 r.

Szczegóły w dyskusji sprowokowanej artykułem dziennika "Rzeczpospolita" z 13.VI.2016 pt."Spór o ciszę w obozie Auschwitz", w komentarzach w tym wątku:

Zob. także dyskusję na marginesie tekstu z 20.VI.2016 pt."Kamienie wołać będą":

Inicjatorem niniejszej petycji jest Fundacja Paradis Judaeorum, która od stycznia 2008 r. prowadzi akcję społeczną "Przypomnijmy o Rotmistrzu" ("Let's Reminisce About Witold Pilecki") - zob. stronę akcji na facebooku, i która od lat wspiera Chrześcijańskie Stowarzyszenie Rodzin Oświęcimskich w organizacji i promowaniu Narodowego Dnia Pamięci Ofiar Niemieckich Obozów Koncentracyjnych.

Zwracamy się w tej sprawie do Prezydenta Rzeczypospolitej Pana Andrzeja Dudy, do Pani Prezes Rady Ministrów Beaty Szydło oraz do Pana Marszałka Sejmu Marka Kuchcińskiego, albowiem poprzednie wnioski Fundacji Paradis Judaeorum o usunięcie p.Piotra M.A.Cywińskiego ze stanowiska, kierowane do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego dwukrotnie w roku 2010 i poparte przez wiele społecznych instytucji i środowisk, zostały skwitowane listem przedstawiciela MKiDN z którego wynikało, że dyrektor Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau nie podlega ministrowi kultury i dziedzictwa narodowego, a choć utrzymywany jest z kieszeni polskiego podatnika, nie jest polskim urzędnikiem państwowym... Szczegóły w materiałach zamieszczonych w dyskusji pod tekstem z 31.V.2016 pt."Przypomnijmy o Rotmistrzu 14 czerwca 2016":

Ściślej w tym wątku:

Jako obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, aktywnie uczestniczący w zainicjowanej w styczniu 2008 r. akcji społecznej "Przypomnijmy o Rotmistrzu" ("Let's Reminisce About Witold Pilecki") wzywamy naczelne władze Rzeczypospolitej do poszanowania pamięci polskich ofiar i bohaterów niemieckiego KL Auschwitz, którzy pod Ścianą Śmierci umierali z okrzykiem "Niech żyje Polska!". Wzywamy do zniesienia bezprawnie wprowadzonej "strefy ciszy" i do godnego uczczenia Narodowego Dnia Pamięci 14 czerwca 2018 r. w zgodzie z wypracowaną tradycją: z Mszą św., hymnem narodowym i pod przewodnictwem ChSRO. Wzywamy Prezydenta, Prezesa Rady Ministrów i Marszałka Sejmu do usunięcia dra Piotra M.A.Cywińskiego ze stanowiska Dyrektora Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau i powierzenia tej funkcji osobie, która z miejsca uświęconego krwią tysięcy polskich patriotów nie będzie rugować pamięci narodowej Polaków.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Zwolnić dyrektora Muzeum Auschwitz

Podpisz tę petycję teraz!

15.316 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 20.000 podpisów.