Aborcjonista na konferencji w Watykanie? Zaapeluj do Nuncjusza!

Adresat/Adresaci petycji: Nuncjusz Apostolski w Polsce Abp Salvatore Pennacchio

Aborcjonista na konferencji w Watykanie? Zaapeluj do Nuncjusza!

30.923 podpisało. Osiągnijmy 50.000!

Na przełomie lutego i marca Papieska Akademia Nauk i Papieska Akademia Nauk Społecznych organizują w Watykanie seminarium pt. „Biological Extinction” (ang. biologiczne wymarcie). Głównym tematem spotkania ma być problematyka ochrony środowiska naturalnego.

Niestety, wśród zaproszonych prelegentów znalazł się Paul Ehrlich – amerykański biolog i demograf znany ze swoich skrajnie antynatalistycznych poglądów. Od lat 70-tych w swoich publikacjach otwarcie wspierał legalizację aborcji i antykoncepcji, posuwając się do popierania stosowania przymusowej aborcji i sterylizacji w celu ograniczenia populacji. Stwierdził nawet, że pozwalanie kobietom na posiadanie dowolnej liczby dzieci jest jak pozwalanie ludziom „na wrzucanie dowolnej ilości śmieci na podwórko sąsiada”.

Również współcześnie wielokrotnie wypowiadał się przeciwko nauczaniu Kościoła w kwestii aborcji i antykoncepcji. Odrzucenie przez papieża Franciszka metod kontroli populacji w encyklice „Laudato Si” nazwał w 2015 roku w rozmowie z dziennikarzami „nonsensownymi bredniami”.

Zaniepokojonych wiernych Kościoła Katolickiego oraz wszystkich innych ludzi dobrej woli zachęcamy do podpisania apelu do abpa Salvatore Pennacchio, Nuncjusza Apostolskiego w Polsce.

foto: By Alvesgaspar - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43509289

30.923 podpisało. Osiągnijmy 50.000!

Uzupełnij swój podpis

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności i Regulaminem

Adresat petycji: Nuncjusz Apostolski w Polsce Abp Salvatore Pennacchio

Ekscelencjo, Najczcigodnieszy Księże Arcybiskupie!

Pragnę wyrazić moje zaniepokojenie zaproszeniem na organizowaną przez Papieską Akademię Nauk konferencję pt. „Biological Extinction” Paula Ehrlicha – biologa znanego m.in. ze wspierania przymusowej aborcji oraz sterylizacji kobiet, która prowadzi do tak wielu krzywd i niesprawiedliwości w Indiach czy Chinach. Ehrlich atakował również papieża Franciszka i Kościół za sprzeciw wobec stosowania aborcji i antykoncepcji.

Obawiam się, że udział kontrowersyjnego naukowca w konferencji organizowanej przez Papieską Akademię Nauk nada jego skrajnie antyludzkim poglądom niepotrzebny rozgłos oraz rangę, na którą nie zasługują.

Wyrażam równocześnie nadzieję, że zaistniały incydent jest efektem niedopatrzenia i ufam, że podjęte zostaną kroki w celu uniemożliwienia promocji Paula Ehrlicha i jego poglądów podczas wydarzeń organizowanych przez Watykan.

Z synowskim oddaniem,

[Imię i nazwisko]

Adresat petycji: Nuncjusz Apostolski w Polsce Abp Salvatore Pennacchio

Ekscelencjo, Najczcigodnieszy Księże Arcybiskupie!

Z synowskim oddaniem,

[Imię i nazwisko]