Adresat/Adresaci petycji:

Chcemy Prezydenta RP 14 czerwca 2020 pod Ścianą Śmierci KL Auschwitz

935 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.

Chcemy Prezydenta RP 14 czerwca 2020 pod Ścianą Śmierci KL Auschwitz

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Zanim opuścisz tę stronę...

Dziękujemy za to, że podpisałeś się pod naszą petycją. Prosimy, podziel się teraz nią ze swoimi znajomymi.

Adresat/Adresaci petycji:

Chcemy Prezydenta RP 14 czerwca 2020 r. pod Ścianą Śmierci KL Auschwitz

Za sprawą długoletnich starań Chrześcijańskiego Stowarzyszenia Rodzin Oświęcimskich, w roku 2006 Sejm RP ustanowił czternasty dzień czerwca - rocznicę pierwszego transportu polskich więźniów politycznych do niemieckiego KL Auschwitz - Narodowym Dniem Pamięci Ofiar Niemieckich Obozów Koncentracyjnych. Fundacja Paradis Judaeorum, która od stycznia 2008 r. prowadzi akcję społeczną "Przypomnijmy o Rotmistrzu" ("Let's Reminisce About Witold Pilecki"), od lat wspiera ChSRO w upowszechnianiu tego dnia pamięci.

Z uwagi na postawę polskich polityków (a także ogólnopolskich mediów), czerwcowe święto polskich ofiar niemieckiego ludobójstwa praktycznie nie istnieje w świadomości współczesnych. Mimo ponawianych próśb, kolejni Prezydenci RP odmawiali Chrześcijańskiemu Stowarzyszeniu Rodzin Oświęcimskich patronatu dla Narodowego Dnia Pamięci 14 czerwca.

Co gorsza, metodą faktów dokonanych, dyrekcja Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau z roku na rok ogranicza uroczystości, które odbywają się na dziedzińcu Bloku 11, doprowadzając w roku 2016 do skandalu bez precedensu - wprowadzenia niezgodnie z prawem i wbrew kilkudziesięcioletniej tradycji - zakazu ( ! ) wykonywania Hymnu Rzeczypospolitej Polskiej pod Ścianą Śmierci - na terytorium RP i w miejscu uświęconym krwią tysięcy polskich patriotów...

W obliczu konsekwentnej, antypolskiej propagandy, której symbolem są "polskie obozy koncentracyjne" w zagranicznych mediach i na stronach internetowych instytucji zajmujących się historią Holokaustu, potrzeba zdecydowanej postawy i jasnego świadectwa naszych najwyższych władz. Zwłaszcza, że ostatni świadkowie - byli polscy więźniowie niemieckich kacetów - odchodzą.

15 grudnia 2016 r. Fundacja Paradis Judaeorum po raz kolejny zwróciła się do Prezydenta Andrzeja Dudy z prośbą o moralne wsparcie dla idei Europejskiego Dnia Bohaterów Walki z Totalitaryzmem oraz o obecność w Narodowym Dniu Pamięci Ofiar Niemieckich Obozów Koncentracyjnych w Oświęcimiu:

I chociaż (odmiennie niż rok wcześniej, w grudniu 2015) list polecony pracownikom Kancelarii Prezydenta nie zaginął, vide:

...do 8 września 2019 r. (aktualizacja niniejszej petycji, której pierwotna wersja powstała 3.III.2017) Fundacja Paradis Judaeorum odpowiedzi się nie doczekała...

W związku z powyższym, sygnatariusze niniejszej petycji zwracają się do Pana Prezydenta Andrzeja Dudy o odpowiedź na list Fundacji Paradis Judaeorum z 15.XII.2016 oraz o objęcie patronatem uroczystości organizowanych w Narodowym Dniu Pamięci Ofiar Niemieckich Obozów Koncentracyjnych 2019 pod Ścianą Śmierci przez inicjatora tego święta - Chrześcijańskie Stowarzyszenie Rodzin Oświęcimskich.

Zwracamy się do najwyższych władz Rzeczypospolitej Polskiej o nadanie Narodowemu Dniowi Pamięci 14 czerwca 2020 r. takiej rangi, jaką miał Narodowy Dzień Pamięci 1 marca 2019 r. Polskie ofiary niemieckiego ludobójstwa zasługują przecież w równym stopniu na pamięć i cześć, co niezłomni żołnierze powojennej antykomunistycznej konspiracji.

Szanowny Panie Prezydencie! W myśl artykułu 4. ust. 1. Konstytucji RP, który stwierdza, że w Rzeczypospolitej Polskiej suwerenem jest Naród (polski Naród), apelujemy do Pana o odpowiedzialność i równe traktowanie formalnie ustanowionych świąt państwowych, które mają rangę Narodowego Dnia Pamięci.

Apelujemy do Pana o odśpiewanie wraz z nami Hymnu Narodowego 14 czerwca 2020 r. pod Ścianą Śmierci byłego KL Auschwitz.

Wspólnie przypomnijmy światu o polskiej martyrologii w niemieckich kacetach! Przypomnijmy o ofiarach, przypomnijmy i o bohaterach!

Przypomnijmy o Rotmistrzu! Trzeba dać świadectwo..

[Imię i nazwisko]

Chcemy Prezydenta RP 14 czerwca 2020 pod Ścianą Śmierci KL Auschwitz

Podpisz tę petycję teraz!

935 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.