Adresat/Adresaci petycji: Przewodniczący Rady Miejskiej Wrocławia‎

Przeciw klubom go-go we Wrocławiu

674 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.

Przeciw klubom go-go we Wrocławiu

Stało się już problemem ogólnopolskim powstawanie coraz to nowych tzw. klubów go-go (częsta ta nazwa jest tylko przykrywką dla funkcjonowania domu publicznego). Szczególnie niepokojące jest to, że lokale te znajdują się w najbardziej reprezentacyjnych dzielnicach miast.

We Wrocławiu jeden z klubów zajmuje piwnice zabytkowej kamienicy (nota bene mieszczącej również biura poselskie) mieszczącej się na samym Rynku, a w najbliższym sąsiedztwie bez trudu można odnaleźć kolejne trzy.

Dodajmy, że w roku 2016 Wrocławiowi przysłygiwać ma tytuł "Europejskiej Stolicy Kultury", a więc problemem należy zając się jak najszybciej.

Rada Miasta może wprowadzić takie regulacje prawne, które uniemożliwiałyby funkcjonowanie tego typu miejsc chociaż w pewnych częściach stolicy Dolnego Śląska.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat/Adresaci petycji: Przewodniczący Rady Miejskiej Wrocławia‎

Szanowny Panie,

Niniejszym proszę o podjęcie kroków zmierzających do rozwiązania problemu obecności w przestrzeni publicznej tzw. klubów go-go, których działalność budzi mój zdecydowany sprzeciw. Wyżej wymienione przybytki działają legalnie, jednak nie sposób zauważyć iż powodują szereg negatywnych konsekwencji, w tym moralnych.

Zatrudnione tam kobiety traktowane są w sposób instrumentalny, sprzedają swoją godność i ciało. Dość powiedzieć że na trotuarze jednego z takich klubów można zobaczyć skąpo ubrane tancerki w wyuzdanych pozach (co jest bardzo symptomatyczne). Przechodnie są nachalnie nagabywani na ulicy ze strony pań reklamujących te miejsca. Co więcej, widząc obecność takich klubów i ich reklamy, małoletni, w tym dzieci, uczą się negatywnych postaw moralnych.

Nie bez znaczenia jest wiążący się z tym problem wizerunkowy. Choć w Europie są tzw "dzielnice czerwonych latarni", to jednak stanowią one wyjątek od reguły, iż centrum szanującego się miasta trzyma odpowiedni poziom. Szczególnie ważne jest to kontekście przyznania Wrocławiowi tytułu Europejskiej Stolicy Kultury w 2016 roku - obecność klubów go-go w samym centrum na pewno nie będzie dodającym splendoru wkładem do tego wydarzenia.

W związku z powyższym, jako mieszkaniec tego miasta proszę o podjęcie działań zmierzających do rozwiązania tego problemu, choćby poprzez zorganizowanie szerokiej debaty społecznej, która byłaby punktem wyjścia do wypracowania odpowiednich rozwiązań, w tym prawnych, prowadzących do tego, aby kluby go-go nie funkcjonowały tak otwarcie w przestrzeni publicznej.

[Imię i nazwisko]

Przeciw klubom go-go we Wrocławiu

Podpisz tę petycję teraz!

674 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.