Petycja kierowana do: US Food and Drug Administration

Fundacja Państwa Gates wspiera inicjatywę podnoszącą ryzyko AIDS

8.764 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 10.000 podpisów.

Fundacja Państwa Gates wspiera inicjatywę podnoszącą ryzyko AIDS

Fundacja Billa i Melindy Gates spotyka się z zasłużoną krytyką związaną z finansowaniem inicjatywy, która zajmuje się promowaniem i rozpowszechnianiem darmowych hormonalnych zastrzyków antykoncepcyjnych znanych jako „Depo-Prover” (często wczesnoporonnych) dla kobiet w najbiedniejszych regionach Afryki i Południowej Azji.

Zastrzyki stanowią bezpośrednią ingerencję w zdrowie kobiet powodując niepłodność. Ponadto, ich stosowanie niesie za sobą duże ryzyko wielu skutków ubocznych takich jak m.in. rak piersi czy różnego rodzaju infekcje. W razie ciąży w czasie działania zastrzyku (nawet ok. roku) istnieje ryzyko poważnych chorób dziecka.
Powołując się na Journal Lancet, należy dodać, że rozpowszechnienie zastrzyku może zwiększyć ryzyko zakażenia AIDS aż 8 razy.

Warto dodać, że promowanie jakichkolwiek metod antykoncepcji (w tym prezerwatyw) tylko pozornie może prowokować wnioski, że jest to sposób walki z AIDS. W rzeczywistości jest to promocja rozwiązłości seksualnej. Jedynym skutecznym sposobem walki z AIDS jest promowanie wstrzemięźliwości seksualnej poza małżeństwem i wierności małżonkowi, a dowodem na to jest sytuacja w Ugandzie.

"Żadna kobieta w Afryce nie użyłaby takiego zastrzyku, gdyby miała pełną wiedzę na temat jego działania" - mówi Kwame Fosu, dyrektor Projektu dla Praw Człowieka o nazwie „Rebecca”, dodając, że "w krajach, gdzie kobiety są w grupie ryzyka zachorowania na AIDS, stosowanie tego zastrzyku jest szczególnie niebezpieczne". Projekt Rebecca zgłaszał niedawne przypadki eksperymentowania na ludziach ze względu na rasę aprobowane przez amerykańskie programy w ramach ONZ.

Fundacja jednych z najbogatszych ludzi świata, Państwa Gates, zamierza wspierać dystrybucję tych środków także nieletnim, mimo oczywistej nieetyczności takiego działania oraz mimo oficjalnego sprzeciwu wyrażonego przez Scottish Physician Consortium. Środki te już są rozpowszechniane bez żadnej kontroli i bez informacji na temat ich rzeczywistego działania. Warto dodać, że największym dystrybutorem zastrzyków jest międzynarodowa organizacja Planned Parenthood znana z biznesu antykoncepcyjnego i aborcyjnego.

Rozpowszechnianie zastrzyku ma na celu dotrzeć do 120 milionów dziewcząt o kobiet w Południowej Azji oraz w Afryce. Według Wall Street Journal Market Watch, główny producent zastrzyku, firma Pfizer, spodziewa się nawet 36 milionów $ przychodów z tej akcji.

Pomóż nam powstrzymać te działania zwracając się z apelem do amerykańskiej instytucji Food and Drug Administration (FAD).

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

"Sayana Press" increases the risk of getting AIDS by eight times

Szanowni Państwo,

jestem zaniepokojony/a rozpowszechnianiem hormonalnego zastrzyku znanego jako „Sayana Press”.

Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że stosowanie zastrzyku podnosi ryzyko AIDS aż 8 razy, zwiększa ryzyko raka piersi, różnego rodzaju infekcji oraz powoduje czasową lub trwałą niepłodność.

Dokonywanie takich eksperymentów nie jest w żaden sposób etycznie dopuszczalne, toteż domagam się natychmiastowego zaprzestania takich działań.

[Imię i nazwisko]

Fundacja Państwa Gates wspiera inicjatywę podnoszącą ryzyko AIDS

Podpisz tę petycję teraz!

8.764 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 10.000 podpisów.