Petycja do PE i KE w sprawie gloryfikowania ludobójczej ideologii banderyzmu przez władze Ukrainy

Adresat/Adresaci petycji: Przewodniczący Parlamentu Europejskiego Antonio Tajani - Przewodniczący Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker

+ List do:

Zanim opuścisz tę stronę...

Dziękujemy za podpisanie! Teraz podaj dalej!

Petycja do Parlamentu Europejskiego i Komisji Europejskiej w sprawie gloryfikowania ludobójczej ideologii banderyzmu przez władze Ukrainy

Zwracamy się do Parlamentu Europejskiego i Komisji Europejskiej z apelem o podjęcie stosownej interwencji wobec władz Ukrainy propagujących szowinistyczną i ludobójczą ideologię banderyzmu. Gloryfikacja Stefana Bandery oraz zbrodniczej organizacji OUN-UPA, odpowiedzialnej za bestialskie wymordowanie ponad 100 tysięcy Polaków, nie może być tolerowana ani pomijana milczeniem. Niestety, Unia Europejska tak ochoczo szafująca bezpodstawnymi oskarżeniami wobec Polski, zdaje się nie dostrzegać problemu, jakim jest gloryfikowanie przez Ukrainę ideologii stanowiącej realne zagrożenie dla pokoju w Europie. Fakt, iż Ukraina została zaatakowana przez Rosję nie może być usprawiedliwieniem i gwarancją bezkarności dla jej władz budujących tożsamość narodową na micie zbrodniarza Stefana Bandery.

Ukraina ubiega się o członkostwo w Unii Europejskiej. Jednocześnie władze Ukrainy stawiają pomniki mordercom, którzy dokonali ludobójstwa Polaków na Wołyniu i w Małopolsce. Co więcej, Lwowska Rada Obwodowa wystosowała apel do polskiego rządu i władz lokalnych, w którym domaga się odnowienia zdemontowanego zgodnie z prawem pomnika żołnierzy Ukraińskiej Powstańczej Armii w Hruszowicach. Czy potomkowie ofiar mają stawiać pomniki mordercom ich rodziców i dziadków? Czy taka postawa ukraińskich władz może być zaakceptowana przez Unię Europejską? NIE! Moralnym obowiązkiem Unii Europejskiej jest zabranie głosu w tej sprawie i jednoznaczne potępienie szowinistycznej i ludobójczej ideologii banderyzmu..

Czy Parlament Europejski i Komisja Europejska milczałyby, gdyby np. władze Niemiec zażądały od Polaków stawiania pomników Adolfowi Hitlerowi oraz mordercom z SS i Wehrmachtu? Dziś natomiast władze ukraińskie domagają się od Polski stawiania pomników ukraińskim pomocnikom Hitlera, którzy podpisali się pod zbrodniczą ideologią i wcielili ją w czyn.

Nie może być przyzwolenia na tak haniebne postępowanie władz Ukrainy. Dlatego oczekujemy, że Unia Europejska wyrazi swój zdecydowany sprzeciw wobec takich działań. Milczenie oznaczać będzie tolerancję dla zbrodni ludobójstwa.

Adresat:

1. Przewodniczący Parlamentu Europejskiego Antonio Tajani

2. Przewodniczący Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker

Do wiadomości:
Ministra Spraw Zagranicznych Witolda Waszczykowskiego

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

1.896 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.