Petycja do Sekretarza Generalnego ONZ w sprawie Boko Haram i dramatu ludności Nigerii

Dramat Nigerii trwa...

107.381 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 200.000 podpisów.

Dramat chrześcijan w Nigerii trwa. Islamscy terroryści z grupy Boko Haram napadają na kolejne wioski i mordują. Wydawało się, że po styczniowej masakrze, kiedy to w 6 dni zamordowano ponad 2 tys. osób, świat zacznie krzyczeć "Je suis Nigeria". Tak się nie stało.

Przypomnijmy, że 219 uczennic zostało przez islamistów porwanych w maju zeszłego roku. Ciągle ich nie odnaleziono i nie uwolniono. Nigeryjskie wojska odzyskały już znaczną część terenów zajętych wcześniej przez Boko Haram, jednak wygnana ludność boi się tam wracać.

Jak podaje Radio Watykańskie, „brakuje woli politycznej, by w Nigerii naprawdę położyć kres działaniom islamskich fundamentalistów z Boko Haram. Nie da się ich zatrzymać wyłącznie «zdrowaśkami» czy wodą święconą” – zauważa arcybiskup stolicy tego afrykańskiego kraju, który uczestniczył w mediolańskim spotkaniu z serii „Ewangelizacja wielkich miast dzisiaj”. Wskazuje zarazem na pewien paradoks zachodzący w tych regionach Nigerii, gdzie wprowadzono stan wyjątkowy. „Tam, gdzie władze niby starają się ukrócić działania islamistów, Boko Haram nieustannie rośnie w siłę” – mówi kard. John Olorunfemi Onaiyekan. Jako jeden z powodów takiego stanu rzeczy wymienia bardzo słabe uzbrojenie rządowej armii, co powoduje osłabienie i tak już niskiego morale żołnierzy.

W niniejszej petycji zwracamy się do Ban Ki-moon'a - Sekretarza Generalnego ONZ z prośbą o podjęcie wszelki możliwych środków, które ukrócą nigeryjski dramat.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:

Adresat petycji: Ban Ki-moon - Sekretarz Generalny ONZ

Zwracamy się do Sekretarza Generalnego ONZ w sprawie ciągle trwającego dramatu ludności Nigerii. Szczególne prześladowania dotykają mieszkających tam chrześcijan. Dotychczasowe działania przeciwko islamistom nie przyniosły wystarczających rezultatów. Składając niniejszą petycją na ręce Sekretarza Generalnego ONZ wzywamy społeczność międzynarodową do pomocy w walkach z terrorystami. Prosimy o zaangażowanie wszelkich dostępnych środków w celu zapewnienia pokoju i bezpieczeństwa ludności Nigerii.

[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

107.381 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 200.000 podpisów.