Adresat/Adresaci petycji:

Nie dla eugenicznej metody in - vitro w Krakowie

254 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.

Nie dla eugenicznej metody in - vitro w Krakowie

"In-vitro: kosztuje, nie leczy, zabija." Tak można byłoby podsumować skutki tej procedury, która swoje początki ma w hodowli zwierząt. W roku 2014 (czyli rok po wprowadzeniu rządowego programu o in vitro) statystyki wyglądały następująco:

- zarejestrowano 11 789 par;
- zakwalifikowano 8685 par;
- zarejestrowana liczba ciąż wyniosła 2559;
- urodziło się 214 dzieci!
(źródło: http://www.mz.gov.pl/aktualnosci/podsumowanie-pierwszego-roku-rzadowego-programu-in-vitro/)

Polscy podatnicy zapłacili za to 72,4 mln złotych. Uzyskanie jednej ciąży kosztowało 28 292 zł!
Według założeń programu w jednej procedurze może powstać od jednego do sześciu zarodków. Wszczepić można od jednego do dwóch. Zatem w tych procedurach powstało wtedy ponad 46 000 zarodków - nowych ludzi... co się stało z tymi, które się nie urodziły?

Europejskie Stowarzyszenie Embriologów podaje, że dwie trzecie zarodków ludzkich powstałych z in vitro posiada wady genetyczne. Te dzieci są z reguły skazywane na śmierć w wyniku aborcji. Upowszechnienie metody in-vitro prowadzi wprost do wzrostu liczby aborcji.

Ponadto in-vitro nie jest metodą leczniczą - nie sprawia, że para w naturalny sposób jest zdolna do poczęcia dziecka, lecz obchodzi problem; po zastosowaniu tej procedury para dalej jest niepłodna.

dr Bawer Aondo - Akaa - Instytut na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat/Adresaci petycji:

Apelujemy do  Prezydenta Miasta Krakowa Jacka Majchrowskiego i Pana Przewodniczącego Rady Miasta Krakowa Dominika Jaśkowca  o odrzucenie uchwały w pierwszym czytaniu Rady Miasta Krakowa w sprawie przyjęcia „Gminnego Programu Leczenia Niepłodności Metodą Zapłodnienia Pozaustrojowego na lata 2019-2020 dla mieszkańców Miasta Krakowa” (Druk nr 625).

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Nie dla eugenicznej metody in - vitro w Krakowie

Podpisz tę petycję teraz!

254 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.