W sprawie etycznych szczepionek

Petycja o etyczne szczepionki (bez wykorzystania ciał abortowanych dzieci)

30.678 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

Petycja o etyczne szczepionki (bez wykorzystania ciał abortowanych dzieci)

Trudno w to uwierzyć, ale ciągle stosuje się w Polsce obowiązkowe szczepionki wyprodukowane z użyciem ciał dzieci, które zmarły przez aborcję.

Preparaty wytworzone w oparciu o komórki pochodzące z ciał abortowanych dzieci zawierają linie komórkowe MRC-5 i WI-38. Chodzi o potrójnie skojarzoną szczepionkę przeciwko śwince, różyczce i odrze, stosowaną w 13-tym miesiącu i dziesiątym roku życia dziecka (Priorix lub MMR II).

Wielu rodziców prosiło o wprowadzenie etycznych szczepionek w ostatnich latach i dlatego bardzo cieszy fakt, że od 01.04.2016 roku, z Programu Szczepień Ochronnych w Polsce zniknie nieetyczna szczepionka OPV produkowana w oparciu o linię komórkową MRC-5 i zastąpiona zostanie jej etycznym odpowiednikiem – szczepionką IPV. W petycji dziękujemy również Panu Ministrowi za tę decyzję. Jest ona jednocześnie motywacją do dalszego działania i walki o to, aby wszystkie nieetyczne szczepionki dot. realnych i groźnych chorób, zostały zastąpione etycznymi odpowiednikami.

Wiadomo, że istnieje instytucja wytwarzająca m.in. etyczny odpowiednik szczepionki przeciwko różyczce, japoński The Kitasato Institute i że mogłaby ona stanowić alternatywę dla rodziców stojących przed obowiązkiem zaszczepienia swojego dziecka w 13-tym miesiącu i 10 roku życia szczepionką Priorix lub MMR II.

W niniejszej petycji ne występujemy przeciwko szczepionkom, bo zakładamy, że pełnią one ważną rolę w zapobieganiu wielu chorobom, lecz sprzeciwiamy się tym z nich, które powstają z wykorzystaniem ciał dzieci ginących w aborcji.

Zachęcamy do podpisania petycji w tej sprawie skierowanej do Ministra Zdrowia.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Petycja w sprawie szczepionek

Panie Ministrze,

apelujemy o zagwarantowanie rodzicom możliwości szczepienia swoich dzieci środkami niebudzącymi sprzeciwu sumienia.

Niestety, na liście Programu Szczepień Ochronnych znajdują się preparaty wytworzone w oparciu o komórki pochodzące z ciał dzieci, które straciły życie w wyniku aborcji (linie komórkowe MRC-5 i WI-38). Chodzi o potrójnie skojarzoną szczepionkę przeciwko śwince, różyczce i odrze, stosowaną w 13-tym miesiącu i dziesiątym roku życia dziecka (Priorix lub MMR II).

Pragniemy jednocześnie wyrazić zadowolenie z faktu, że od 01.04.2016 roku, z Programu Szczepień Ochronnych w Polsce zniknie nieetyczna szczepionka OPV produkowana w oparciu o linię komórkową MRC-5 i zastąpiona zostanie jej etycznym odpowiednikiem – szczepionką IPV. Dziękujemy za tę decyzję.

Liczymy na działanie Pana Ministra w związku z pozostałymi nieetycznymi szczepionkami.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Petycja o etyczne szczepionki (bez wykorzystania ciał abortowanych dzieci)

Podpisz tę petycję teraz!

30.678 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.