Wspieramy list Prezydium KEP w sprawie ochrony życia człowieka

57.964 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 100.000 podpisów.

Wspieramy list Prezydium KEP w sprawie ochrony życia człowieka

Batalia o ochronę życia dla każdego dziecka, zarówno przed urodzeniem jak i po urodzeniu rozpoczęła się na nowo. Rusza obywatelska inicjatywa ustawodawcza postulująca prawo do życia dla każdego dziecka. Zgodnie z Konstytucją, posłowie, Senat, Prezydent oraz Rada ministrów ciągle mają też szansę wyjść z własną inicjatywą.

Pewnie wielu z państwa usłyszało o prowokacji feministek w Kościele św. Anny w Warszawie, które zakłóciły czytanie listu Prezydium KEP, w którym to księża biskupi wzywają do podjęcia starań o ochronę życia. W tej medialnej „ustawce” wzięło udział raptem kilka osób, a mimo to informacja o tej akcji znalazła się w wielu mediach. Pokażmy, że osób, które wspierają prawo do życia dla każdego dziecka przed i po urodzeniu, jest dużo więcej! Podpiszmy list poparcia dla treści, które były czytane wczoraj we wszystkich polskich kościołach.

Niżej wklejam treść wskazanego listu, który można też znaleźć na stronie: http://episkopat.pl/informacje_kep/7250.1,Komunikat_w_sprawie_pelnej_och....

Komunikat Prezydium KEP w sprawie pełnej ochrony życia człowieka

Życie każdego człowieka jest chronione piątym przykazaniem Dekalogu: „Nie zabijaj!”. Dlatego stanowisko katolików w tym względzie jest jasne i niezmienne: należy chronić od poczęcia do naturalnej śmierci życie każdego człowieka.

W kwestii ochrony życia nienarodzonych nie można poprzestać na obecnym kompromisie wyrażonym w ustawie z 7 stycznia 1993 roku, która w trzech przypadkach dopuszcza aborcję. Stąd w roku Jubileuszu 1050-lecia Chrztu Polski zwracamy się do wszystkich ludzi dobrej woli, do osób wierzących i niewierzących, aby podjęli działania mające na celu pełną prawną ochronę życia nienarodzonych. Prosimy parlamentarzystów i rządzących, aby podjęli inicjatywy ustawodawcze oraz uruchomili programy, które zapewniłyby konkretną pomoc dla rodziców dzieci chorych, niepełnosprawnych i poczętych w wyniku gwałtu. Wszystkich Polaków prosimy o modlitwę w intencji pełnej ochrony życia człowieka od poczęcia do naturalnej śmierci zarówno w naszej Ojczyźnie, jak i poza jej granicami.

Abp Stanisław Gądecki
Metropolita Poznański
Przewodniczący KEP

Abp Marek Jędraszewski
Metropolita Łódzki
Zastępca Przewodniczącego KEP

Bp Artur G. Miziński
Sekretarz Generalny KEP

Warszawa, 30 marca 2016 r.

-----

Dołączmy do petycji. Zebrane podpisy przekażemy adresatom.

Kontakt dla mediów: tel. 608568005 oraz TUTAJ.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat petycji: Prezydium Konferencji Episkopatu Polski

Wyrażam moją wdzięczność oraz solidarność wobec Prezydium KEP w związku z listem w sprawie pełnej ochrony życia człowieka odczytanym w kościołach w całej Polsce w dniu 3 kwietnia br.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Wspieramy list Prezydium KEP w sprawie ochrony życia człowieka

Podpisz tę petycję teraz!

57.964 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 100.000 podpisów.