Petícia pre premiéra Eduarda Hegera

Chceme slovenského splnomocnenca pre ochranu náboženskej slobody vo svete

10.439 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 20.000 podpisów.

Chceme slovenského splnomocnenca pre ochranu náboženskej slobody vo svete

Závažné prenasledovanie pre vieru a náboženstvo vo svete dospelo k strašným rozmerom.

Podľa organizácie Open Doors USA je denne pre vieru v Krista zavraždených približne 13 kresťanov, zničených 12 kostolov alebo kresťanských budov, 12 kresťanov nespravodlivo uväznených alebo zadržaných.

Slovensko má trpkú skúsenosť s prenasledovaním v minulom storočí a malo by byť medzi prvými, kto sa bud snažiť o ukončenie hrubého porušovania náboženskej slobody vo svete. No opak je pravdou.

Krajiny ako Dánsko, Holandsko, USA, Nórsko, Fínsko, Poľsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo a ďalšie sa rozhodli konať a ustanovili špeciálnych vyslancov na ochranu náboženskej slobody vo svete. Európska únia koná podobne.

Je načase, aby sa k nim pridalo aj Slovensko.

Nadácia Pomoc cirkvi v núdzi (ACN) priniesla správu o stave náboženskej slobody a jej závery sú alarmujúce.

• Náboženská sloboda je porušovaná v takmer tretine krajín sveta (31,6 %), kde žijú až dve tretiny svetovej populácie.
  • Veľmi vážnemu porušovaniu náboženskej slobody čelí 62 zo 196 krajín. Počet obyvateľov týchto krajín sa blíži k 5,2 miliardám, keďže medzi najväčších previnilcov patria najľudnatejšie štáty sveta (Čína, India, Pakistan, Bangladéš a Nigéria).
  • Najčastejšou príčinou prenasledovania sú islamistický extrémizmus, autoritársky režim a etnicko-nábožensky nacionalizmus.
  • Islamský štát a Al Káida šíria pozdĺž rovníka nadnárodné džihádistické siete a snažia sa stať transkontinentálnymi „kalifátmi“.
  • Existuje fenomén tzv. „zdvorilého prenasledovania“, ako ho nazval pápež František. Znamená to vznik nových „práv“, nových kultúrnych noriem vytvorených podľa vyvíjajúcich sa podľa súčasných hodnôt a ideológií, ktoré náboženstvo vytláčajú do súkromnej sféry alebo za steny chrámu. Na Západe už napríklad zákon zmysluplne nechráni právo zdravotníckych pracovníkov na výhradu vo svedomí z náboženských dôvodov v súvislosti s otázkami týkajúcimi sa potratu a eutanázie.

Od posledných parlamentných volieb celosvetovo násilne zahynulo približne 5 850 kresťanov. Každým dňom počet nevinných obetí pribúda. Smutné je, že o vražde niektorých sa vôbec nedozvieme, preto ani nejestvujú presné štatistiky.

Vláda Eduarda Hegera potvrdila záväzok zo začiatku volebného obdobia, ktorý je aj v novom programovom vyhlásení vlády:

„Vláda SR si uvedomuje rastúcu závažnosť problému porušovania slobody myslenia, svedomia a náboženstva vo svete. Preto aktívne podporí participáciu na aktivitách medzinárodného spoločenstva prostredníctvom Medzinárodnej aliancie pre podporu náboženskej slobody. Vláda vytvorí post vládneho splnomocnenca na ochranu slobody náboženstva alebo viery pod Úradom vlády SR, aby naplnila príslušnú deklaráciu NR SR.“

Do dnešného dňa sa však vláda svoj sľub nesplnila.

Severná Kórea je podľa Open Doors USA najhoršie miesto na život pre kresťanov. Ak kresťana odhalia,  popravia ho na mieste. Ak má trochu viac šťastia, pošlú ho do pracovného tábora ako politického kriminálnika, kde žije v neľudských podmienkach. Rovnaký osud čaká aj členov rodiny. Odhaduje sa, že vo väzenských táboroch je násilne držaných 50 až 70 tisíc kresťanov.

Na vlastnej koži to zažila aj jedna Severokórejčanka Hi-jol. V roku 1990 utiekla kvôli hladomoru do Číny, kde konvertovala na kresťanstvo. Čínska polícia ju však o niekoľko rokov chytila a repatriovala. V Severnej Kórei ju odsúdili na štyri roky väzenia, kde žila v hrozných podmienkach. Podľa jej svedectva zomierali denne 2 väzni od hladu. Po dvoch rokoch ju prepustili. Po pár rokoch znova ušla do Číny a dostala sa až do Južnej Kórei, kde môže slobodne vyznávať svoje vieru. Dnes vydáva svedectvo o Kristovi.

Musíme si priznať, že na Slovensku, v krajine, v ktorej sa tri štvrtiny obyvateľstva hlási ku kresťanstvu, nemáme špeciálneho vyslanca pre ochranu náboženskej slobody vo svete vediac, že naši bratia a sestry pre svoju vieru v iných krajinách zomierajú.

Táto téma je výsostne ľudsko-právna a žiadna z politických strán by voči nej nemala mať výhrady. Každý má mať právo slobodne hľadať pravdu v otázkach náboženstva.

Veríme, že predseda vlády čím skôr predloží návrh na rokovaní vlády.

Podporte predsedu vlády Eduarda Hegera v záväzku zriadiť úrad splnomocnenca pre ochranu náboženskej slobody.

Viac informácií:

ACN Slovensko: SPRÁVA O STAVE NÁBOŽENSKEJ SLOBODY VO SVETE

ACN International: RELIGIOUS FREEDOM IN THE WORLD REPORT 2021

Uznesenie NR SR z 10. septembra 2019 k ochrane slobody náboženstva alebo viery a pomoci prenasledovaným kresťanom a iným náboženským komunitám vo svete (tlač 1554)

Vatican News: 13 Christians killed every day in the world because of their faith

Prenasledovanie kresťanov sa zhoršuje. Najviac v Číne

Programové vyhlásenie vlády na roky 2021-2024

Zdroj obrázka: https://cdn.thediplomatinspain.com/wp-content/uploads/2015/04/iraq5.jpg

----------

Schválil Matúš Hagara

Osoba oprávnená konať s orgánmi verejnej moci: Matúš Hagara; 54, 97225 Diviaky nad Nitricou; nar. 23.9.1996

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:

Žiadame splnomocnenca na ochranu náboženskej slobody

Vážený p. premiér Heger,

podporujeme Vás v snahe zaviesť úrad špeciálneho splnomocnenca na ochranu náboženskej slobody vo svete, k čomu sa Vaša vláda zaviazala v Programovom vyhlásení vlády:

Najprenasledovanejšou náboženskou skupinou na svete sú kresťania.

Nadácia Pomoc cirkvi v núdzi (ACN) priniesla nedávno správu o stave náboženskej slobody vo svete a jej závery sú alarmujúce.

•  Veľmi vážnemu porušovaniu náboženskej slobody čelí 62 zo 196 krajín. Počet obyvateľov týchto krajín sa blíži k 5,2 miliardám, keďže medzi najväčších previnilcov patria najľudnatejšie štáty sveta (Čína, India, Pakistan, Bangladéš a Nigéria).

•  Najčastejšou príčinou prenasledovania sú islamistický extrémizmus, autoritársky režim a etnicko-nábožensky nacionalizmus.

•  V Číne a Mjanmarsku čelí 30,4 milióna moslimov (vrátane Ujgurov a Rohingov) závažnému prenasledovaniu.

Slovensko, napriek vlastnej dlhoročnej skúsenosti s rokmi prenasledovania kresťanov počas komunistického režimu, v tejto oblasti zaostáva.

Preto Vás podporujeme vo Vašom záväzku pomôcť ľuďom, ktorí sú vo svete prenasledovaní pre svoju vieru. Nikomu by nemalo byť upreté právo na náboženskú slobodu.

S pozdravom

[Imię i nazwisko]

Chceme slovenského splnomocnenca pre ochranu náboženskej slobody vo svete

Podpisz tę petycję teraz!

10.439 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 20.000 podpisów.