Petycja do rządu PiS o inicjatywę ustawodawczą w sprawie ochrony życia od poczęcia

Adresat/Adresaci petycji: Premier Beata Szydło

31.228 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

Szanowni Państwo,

Sformowanie nowego rządu przynosi nadzieję, że głos obywateli od lat domagających się przywrócenia prawa do życia dla każdego dziecka od poczęcia, zostanie wreszcie usłyszany. Po latach rządów ludzi, którzy ignorowali wnoszone do Sejmu projekty obywatelskie i pozwalali w majestacie prawa zabijać nienarodzonych, przychodzi władza deklarująca wsłuchanie się w głos Polaków.

Konstytucja RP daje możliwość wystąpienia z inicjatywą ustawodawczą m.in. Radzie Ministrów.

Zachęcam Państwa do podpisania apelu o wystąpienie z inicjatywą ustawodawczą chroniącą życie do Premier Beaty Szydło. Okażmy solidarność z bezbronnymi dziećmi, wesprzyjmy nowy rząd w przeprowadzaniu dobrych zmian!

Serdecznie pozdrawiam,

Kaja Godek

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat petycji: Premier Beata Szydło

Szanowna Pani Premier!

Minęło 8 lat rządów partii, która przedstawiała się jako obywatelska, a w rzeczywistości ignorowała wolę Polaków.

Wśród wielu pilnych spraw, jakie czekają na uregulowanie, pierwszorzędną wydaje się kwestia wprowadzenia prawnej ochrony życia wszystkich dzieci od poczęcia niezależnie od ich stanu zdrowia czy też okoliczności, w jakich przyszło im się począć i rozwijać w łonie matki. Odchodząca władza wykazywała obojętność na los nienarodzonych i wzrastającą rokrocznie liczbę aborcji. Nie była też wrażliwa na los dzieci abortowanych na późnym etapie ciąży ani na fakt, że wiele z nich przeżywa "zabieg" i umiera godzinami już poza organizmem matki. W imieniu najsłabszych i najbardziej bezbronnych musieli się zatem wypowiadać obywatele. Kolejne projekty podpisane przez setki tysięcy Polaków odpadały jednak w pierwszym czytaniu, a podpisy trafiały do sejmowych niszczarek.

Wraz z nadejściem nowej władzy pojawia się nadzieja, że postulat ochrony życia doczeka się realizacji i że nowy rząd sam zadba o to, by poprawić polskie prawo. Zgodnie z Konstytucją RP, Rada Ministrów ma inicjatywę ustawodawczą. Apeluję do Pani Premier o skorzystanie z tego narzędzia i jak najszybsze wniesienie do laski marszałkowskiej projektu ustawy chroniącej życie i zdrowie każdego człowieka od poczęcia.

[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

31.228 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.