ŚDM: Młodzi apelują i modlą się za młodych prześladowanych chrześcijan

Apel w obronie prześladowanych chrześcijan

ŚDM: Młodzi apelują i modlą się za młodych prześladowanych chrześcijan

74.619 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 100.000 podpisów.

ŚDM: Młodzi apelują i modlą się za młodych prześladowanych chrześcijan

Światowe Dni Młodzieży, z okazji których zorganizowaliśmy niniejszą akję, zostały zakończone, ale to nie oznacza, że przestajemy się modlić. Młodzi chrześcijanie żyjący na terenach prześladowań ciągle potrzebują naszego wsparcia. Zachęcamy do dalszej modlitwy i dziękujemy wszystkim, którzy zadeklarowali swoje modlitewne wsparcie w tej kampanii.

----

Światowe Dni Młodzieży zawsze stają się wielkim świętem przyjaźni, entuzjazmu i wspólnoty. Pokazują, jak wiele dobra drzemie w młodych ludziach, którzy dzielą ze swoimi rówieśnikami radość budowania współczesnego świata na chrześcijańskich fundamentach wiary, nadziei i miłości. Tak samo pięknie będzie pod koniec lipca w Krakowie, kiedy tysiące młodych osób z całej kuli ziemskiej wezmą udział w spotkaniu z Papieżem Franciszkiem. Nie możemy jednak zapomnieć o tych, którzy nie będą mogli uczestniczyć w tym wielkim przeżyciu duchowym. Na całym świecie około 100 milionów osób wciąż cierpi prześladowania z powodu wyznawania wiary chrześcijańskiej. Istotną częścią tej grupy są młodzi ludzie, piętnowani w szkołach i środowiskach lokalnych. Aby nie ustali w wierze, potrzebują naszej modlitwy oraz wyraźnego głosu protestu przeciwko prześladowaniu chrześcijan.

Młodzież cierpi dzisiaj również przez wojny, za którymi idą zawsze: skrajna bieda, sieroctwo, głód i choroby. Nasi rówieśnicy stają przed wyzwaniami ponad ich siły. Zupełnie inne są także ich szanse życiowe: dostęp do edukacji, możliwość znalezienia pracy oraz spokojnego zabezpieczenia bytu sobie i swojej rodzinie.

Jako gospodarze, uczestnicy i wolontariusze Światowych Dni Młodzieży chcemy wołać jednym głosem o równe prawo do wolności religijnej dla młodych ludzi na całym świecie. Pragniemy wszyscy żyć w pewności, że zawsze i wszędzie wartość nadrzędną stanowi właśnie życie a drugi człowiek to bliźni, o którego się troszczymy. Wołamy o ochronę naszych kolegów i koleżanek, którzy są prześladowani za swoją wiarę w Jezusa Chrystusa. Mówimy w imieniu tych, którzy nie mogli przyjechać do Polski z powodu biedy, wojen, przemocy i niesprawiedliwości społecznej: pragniemy szacunku dla każdego człowieka, bo każdy człowiek jest Bożym cudem.

Wierzymy w to, że podczas każdych Światowych Dni Młodzieży będzie nas więcej i będziemy mogli jeszcze silniej podkreślać, że chrześcijaństwo to religia wspólnoty i miłości.

Fot. Jakub Szymczuk

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Młodzi apelują i modlą się za młodych prześladowanych chrześcijan

Ojcze Święty,

w czasie Światowych Dni Młodzieży w szczególny sposób modlimy się za młodych chrześcijan, którzy nie mogą być z nami w Krakowie ze względu na prześladowania.

Wzywamy cały świat, a zwłaszcza rządzących państwami, do podjęcia działań, które zatrzymają tę przytłaczającą niesprawiedliwość i okrucieństwo, których doświadczają młodzi chrześcijanie w Iraku, Syrii, Nigerii, Pakistanie i wielu innych krajach świata. W szczególny sposób myślimy o nastoletnich córkach Asii Bibi z Pakistanu i domagamy się uwolnienia ich Mamy.

Prosimy Ojca Świętego, aby dołączył do naszego apelu, który kierujemy do możnych tego świata.

Połączona w modlitwie
młodzież Kościoła z całego świata

[Imię i nazwisko]

ŚDM: Młodzi apelują i modlą się za młodych prześladowanych chrześcijan

Podpisz tę petycję teraz!

74.619 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 100.000 podpisów.