Nie tańczę na grobach Obrońców Westerplatte.

Adresat/Adresaci petycji: Karol Nawrocki Dyrektor Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku

Nie tańczę na grobach Obrońców Westerplatte.

101 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 200 podpisów.

Nie tańczę na grobach Obrońców Westerplatte.

Jeżeli nie chcesz aby 1 Września tańcem razem z Niemcami upamiętniano poległych Polskich Żołnierzy którzy bronili Westerplatte , podpisz. Nie tańczę na grobach Obrońców Westerplatte.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

dr  Karol Nawrocki

Dyrektor  Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku

Zwracamy się z uprzejmą prośbą o zorganizowanie w dniu 1.09.2019 r. polskich obchodów upamiętnienia wybuchu Drugiej Wojny Światowej, na terenie Westerplatte.

Jako mieszkańcy Polski jesteśmy zaniepokojeni zarówno retoryką, jak i realnymi poczynaniami Pani Prezydent Gdańska Aleksandry Dulkiewicz oraz wiceprezydenta Piotra Grzelaka. Gdańsk i Westerplatte po latach zaniedbań pamięci o Tych, co za Polskość Gdańska życie swe oddać gotowi byli, zasługuje na godne obchody dnia, kiedy to Niemcy bez wypowiedzenia wojny zaatakowali Polskę i każdy objaw polskości. Prosimy jednocześnie o niepomijanie Obrońców Poczty Polskiej w Gdańsku, o których zapominano organizując poprzednie obchody, lub marginalizowano udział i poświęcenie Pocztowców.

Biorąc pod uwagę to wszystko oraz fakt, że oficjalnie otrzymał Pan “klucze” od Westerplatte prosimy, cytując Józefa Becka z maja 1939 roku. “ Pokój jest rzeczą cenną i pożądaną. Nasza generacja, skrwawiona w wojnach, na pewno na pokój zasługuje. Ale pokój, jak prawie wszystkie sprawy tego świata ma swoją cenę, wysoką, ale wymierną. My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor. W imieniu mieszkańców Gdańska i Tych którzy przelewali krew za Polskość Gdańska, prosimy Przywróć nam Honor.

Agnieszka Orlicz - Prezes Fundacji ŚWO

Ryszard Czajkowski - Wiceprezes Fundacji ŚWO

Andrzej Kania - Wiceprezes Fundacji ŚWO.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Nie tańczę na grobach Obrońców Westerplatte.

Podpisz tę petycję teraz!

101 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 200 podpisów.