Adresat/Adresaci petycji: Dyrektor Szkoły w Narewce i Wójt Gminy Narewka

Zmiana patrona Szkoły Podstawowej im. Aleksandra Wołkowyckiego

1.427 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.

Zmiana patrona Szkoły Podstawowej im. Aleksandra Wołkowyckiego

Akcja ma na celu zjednoczenie Polskich Patriotów i współną walkę o pamięć i imię bohaterów narodowych. Patycja ma na celu zmianę nazwy szkoły do której uczeszczała Danuta Siedzikówna "INKA" a obecnie nosi nazwę osoby która przyczyniła sie do zamordowania jej matki.

Zaprotestuj przeciw wykorzystywaniu instytucji publicznych do gloryfikowania zbrodniarzy niemieckich i sowieckich  oraz godzeniu w wartości chronione przez Konstytucję!

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat/Adresaci petycji: Dyrektor Szkoły w Narewce i Wójt Gminy Narewka

Zespół Szkół w Narewce

ul. Nowa 4

17-220 Narewka

Dotyczy: Zmiany patrona Szkoły Podstawowej im. Aleksandra Wołkowyckiego oraz ulicy Aleksandra Wołkowyckiego.

Zwracam się z prośbą o zmianę patrona Szkoły Podstawowej im. Aleksandra Wołkowyckiego.

Jak wiadomo z akt IPN, Aleksander Wołkowycki był niemieckim i sowieckim agentem, a także donosicielem. Wydał matkę polskiej bohaterki „Inki” Eugenię, zamordowaną później przez gestapo w 1943 r. Współpracował z NKWD i gestapo. IPN wyraźnie stwierdził, że utrzymanie nazwy Szkoły Podstawowej w Narewce im. Aleksandra Wołkowyckiego oraz ulicy Aleksandra Wołkowyckiego w tej miejscowości w ich obecnym brzmieniu jest sprzeczne z polskim porządkiem prawnym (art. 13 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. oraz art. 256 kodeksu karnego).

Jest to także sprzeczne z poszanowaniem historii i pamięci o polskich bohaterach. Szkoła winna realizować program wychowawczy w duchu polskiego patriotyzmu i podtrzymywania poczucia tożsamości narodowej. Gloryfikowaniem zbrodniarzy niemieckich i sowieckich stoi w sprzeczności z tym zadaniem. W dzisiejszej Polsce takie czyny, jakich dopuszczał się Aleksander Wołkowycki, są oceniane jako haniebne i niegodne. Obecna sytuacja stawia państwa miejscowość i szkołę w bardzo złym świetle, tym bardziej że Danuta Siedzikówna „Inka” wychowywała się w dzieciństwie w Narewce, a także uczęszczała do Szkoły Powszechnej w Narewce, której patronem obecnie jest morderca jej matki.

Ze swojej strony proponuje rozważyć w pierwszej kolejności jako patronkę właśnie Danutę Siedzikównę „Inkę”.

Liczę na szybkie decyzje w tej sprawie i odpowiedź.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Zmiana patrona Szkoły Podstawowej im. Aleksandra Wołkowyckiego

Podpisz tę petycję teraz!

1.427 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.